ADAC palkitsi Boschin ABS-jarrujärjestelmän

Palkinto oli ”Innovaatio ja ympäristö” -kategorian pääpalkinto. Palkinto myönnettiin merkittävästä tieturvallisuuden parantamisesta.
Palkinnon vastaanotti 14. tammikuuta 2010 Dr. Werner Struth, Bosch Chassis Systems Control -toimialan johtaja. ”Järjestelmän kustannustehokas rakenne mahdollisti sen edullisen hinnoittelun. Tämän ansiosta moni moottoripyörävalmistaja pystyy hyödyntämään järjestelmää pyörissään”, Struth totesi. Tämä oli kolmas kerta, kun Bosch palkittiin kyseisellä arvostetulla innovaatiopalkinnolla, jota on jaettu vuodesta 2005 lähtien.

Bosch on valmistanut lukkiutumattomia jarrujärjestelmiä moottoripyöriin vuodesta 1994 lähtien. Toistaiseksi kaikki markkinoiden ABS-järjestelmät perustuvat henkilöautoteknologiaan. Boschin insinöörit Japanissa ovat nyt kehittäneet uuden ABS-sukupolven erityisesti moottoripyörille. Uusi järjestelmä on pienempi ja kevyempi kuin autoihin asennettava. Vain 700 grammaa painava laite onkin markkinoiden kompaktein. Edullisuus takaa sen suosion kaikissa moottoripyörissä, joissa on hydraulinen jarrujärjestelmä. Moottoripyörien ABS on osa Boschin uutta modulaarista sukupolvea. Järjestelmän ensimmäinen versio meni sarjatuotantoon marraskuussa 2009.

Samalla kun kuolemaan johtaneiden auto-onnettomuuksien määrä on laskenut
Saksassa yli 80 prosenttia vuodesta 1970, moottoripyörillä vastaava onnettomuuksien lukumäärä on pysynyt muuttumattomana jo vuosien ajan. Vuonna 2008 kuolemaan johtaneita moottoripyöräonnettomuuksia sattui 822. Moottoripyörällä liikuttaessa riski joutua kuolemaan johtavaan onnettomuuteen on jopa 20 kertaa suurempi kuin autolla ajettaessa.

Tutkimukset havainnollistavat hengenpelastuspotentiaalin. Asiantuntijat näkevät lukkiutumiseneston jarrujärjestelmässä hyvin suureksi turvallisuutta lisääväksi tekijäksi. Saksalainen tutkimus vuodelta 2008 osoittaa, että jos lukkiutumaton jarrujärjestelmä saataisiin kaikkiin liikenteessä oleviin moottoripyöriin, tieliikennekuolemat vähenisivät jopa 12 prosenttia.
Ruotsalaisen Vägverketin lokakuussa 2009 julkaiseman tutkimuksen mukaan
järjestelmän teho olisi vieläkin suurempi: 38 % henkilövahinkoihin ja 48 % vakavista ja kuolemaan johtaneista onnettomuuksista olisivat estettävissä ABS-jarrujärjestelmällä.

ABS-järjestelmä sallii moottoripyöräilijän jarruttaa turvallisesti kriittisissä tilanteissa ilman pyörien lukkiutumista tai pelkoa varmasta kaatumisesta. Myös jarrutusmatka lyhenee huomattavasti. Tähän asti vain joka kymmenes uusi, Euroopassa valmistettu pyörä on arustettu uudella jarrujärjestelmällä. Maailmanlaajuisesti järjestelmä löytyy vain joka sadannesta uudesta pyörästä. Vastaava luku henkilöautoissa on nykyään jo 80 %.

Teksti: Bosch

Bike koeajot:
Kawasaki GTR 1400 Bike 1/10
BMW S1000RR Bike 1/10

Uusin numero