MotoGP Australia: Huikea thrilleri – kärkikolmikko 0,224 sekunnin sisällä

Phillip Islandin radalla nähtiin yksi kaikkien aikojen thrilleri, kun kisan seitsemän parasta tulivat maaliin sekunnin sisällä. MM-johto vaihtui, kun jäljellä on kaksi kisaa.

Suzukille ehkä jäähyväisvoitto MotoGP-sarjassa. MM-johto Francesco Bagnaialle ja Marc Marquezille puolestaan 100. podium MotoGP-luokassa. Siinä muutama Phillip Islandin kisan virstanpylväs.

Sateisen warm-upin jälkeen MotoGP-luokan 27 kierroksen kilpailu saatiin ajaa kuivalla radalla. Lähdöstä kärkeen hyökkäsi paalulta startannut Jorge Martin, joka sai peräänsä kakkosruudusta ampaisseen Marc Marquezin. Kahdeksannesta ruudusta startannut Jack Miller piti sijoituksensa ensimmäisellä kierroksella, ja aloitti nousunsa ohittamalla ensin Alex Marquezin ja heti perään Luca Marinin. Pian Miller nousi Quartararon ohi viidenneksi ja Aleix Espargaron ohi jo neljänneksi. MM-kärkimies Fabio Quartararon kisa meni pilalle kierroksella neljä, kun hän missasi jarrutuksen Miller Cornerissa ja tipahti sijalle 22. Ducatin tehdaskuskit Miller ja Bagnaia jatkoivat taistelua kolmossijasta kärkikaksikon Martin-Marquez takana. Miller menetti pari sijaa, mutta lopullisesti hänen kisansa pilasi Alex Marquez törmättyään Milleriin ja molempien kisa päättyi siihen. Ainoa hyvä puoli asiassa oli se, että molemmat kävelivät ehjinä pois kolaripaikalta.

Kovin moni olisi tuskin lyönyt ennen kisaa ropojaan kymmenennestä lähtöruudusta startanneen Alex Rinsin voiton puolesta, erityisesti kun muistetaan että Suzuki on jo tehnyt päätöksen jättäytyä pois koko MotoGP-sarjasta tämän kauden päätteeksi. Rins oli eri mieltä. Jo kierroksella kuusi hän oli noussut viidenneksi, ja pian Rins paineli myös Ducati-kaksikon ohi nousten jo kolmanneksi. Tässä vaihessa kärkikaksikko oli 0,8 sekunnin karkumatkalla seuraavista.

Kisan voittotaistelu oli loppukierroksilla ennennäkemättömän tiukka, sitä nimitettiin jopa ”Moto3-tyyppiseksi” kamppailuksi, kun seitsemän kuljettajaa taisteli alle sekunnin sisällä kilpailun ykköspaikasta. Bagnaia johti kisaa vielä viimeiselle kierrokselle lähdettäessä, mutta maaliin tultiin Suzukin Alex Rinsin johdolla, Marc Marquezin ajaessa kakkoseksi ja Pecco Bagnaian ottaessa kolmannen sijan, joka nosti hänet samalla 14 pisteen MM-johtoon Quartararon jäädessä ilman pisteitä.

Jäljellä on kaksi MM-osakilpailua, 23. lokakuuta ajettava Malesian GP Sepangin radalla sekä 6. marraskuuta kauden päättävä Valencian Ricardo Tormolla ajettava kisa.