75. Päitsi

Päijänteen ympäriajo on vuosien varrella järjestetty useilla eri tavoilla. Kilpailu on historiansa aikana ollut kaksi- tai kolmipäiväinen, yötaukopaikat ovat vaihdelleet paikkaa ja Päijänne on kierretty joko myötä- tai vastapäivään. Kilpailun 2010 aikataulu ja reitti noudattavat viime vuosina käytettyä tapaa, lähtö perjantaina Helsingistä, kaksi yötaukoa Lahdessa, Päijänne kierretään länsipuolta ylöspäin ja itäpuolta alaspäin ja maali on sunnuntaina Helsingissä. Pimeässä ajettavia maastokokeita on SM-luokille 5-6 kappaletta noin 25:stä maastokokeesta.

Päijänteen ympäriajon voittaja saa nimensä arvokkaaseen kiertopalkintona kiertävään Päijännekilpeen, jonka alkuperäisen reliefin on veistänyt kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen. Kilpailun perinteiden mukaan kilven saa omakseen kilpailija, joka saa nimensä kilpeen kolmannen kerran. Heikki Timosella on mahdollisuus saada tällä hetkellä kiertävään kilpeen nimensä kolmannen kerran, mikäli hän onnistuu voittamaan kilpailun ensi vuonna. Voittamalla kilpailun 2010 Heikki tekisi myös uutta Päitsi historiaa, kukaan ei ole aikaisemmin pystynyt kuuteen peräkkäiseen voittoon. Heikillä on ennestään jo yksi Päijännekilpi voitoistaan vuosina 2005-2007.

Päijänteen ympäriajoon osallistuminen vaatii kuljettajilta muihin endurokilpailuihin verrattuna suuria panostuksia ja vuoden 2010 kilpailusta jaetaan kaksinkertaiset SM-pisteet seuraavalla tavalla:

– perjantain ja sunnuntain ajat lasketaan yhteen ja tästä kilpailusta julkaistaan SM-luokille tulosluettelot joiden perusteella jaetaan SM-pisteet

– lauantain aikojen perusteella julkaistaan SM-luokille tulosluettelot joiden perusteella jaetaan toiset SM-pisteet

– kilpailija, joka keskeyttää tai hylätään perjantaina, saa jatkaa kilpailua lauantaina ja osallistua kilpailuun lauantain tulosten perusteella jaettavista SM-pisteistä.

– kilpailija, joka keskeyttää tai hylätään lauantaina, saa jatkaa kilpailua sunnuntaina ja osallistua kilpailuun perjantain ja sunnuntain tulosten perusteella jaettavista SM-pisteistä.

Vaikka kilpailun aikana ajetaan kaksi SM-osakilpailua, varsinainen Päijänteen ympäriajo yleiskilpailu ei muutu. Päitsin voitosta ja kiinnityksestä arvokkaaseen Päitsi kilpeen voivat ajaa vain kilpailijat joilla ei keskeytyksiä kilpailussa ole. Kaikissa luokissa palkinnot jaetaan ainostaan kaikkien kolmen päivän tulosten perusteella.

Päijänteen ympäriajoon osallistuminen vaatii suuria panostuksia myös muihin kuin SM-luokkiin osallistuvilta kilpailijoilta. Kilpailun järjestäjä sallii myös C-, Vet40, Vet50 ja K-luokan kilpailijoille osallistumisen seuraavan päivän osuuteen, vaikka kilpailija olisi joutunut keskeyttämään perjantain tai lauantain osuudella.

Ainoastaan SM-luokille julkaistaan tulokset perjantai-sunnuntai ja lauantai osuuksista erikseen, muille luokille julkaistaan vain Päijänteen ympäriajon tulokset.

Kilpailijoiden jotka ovat keskeyttäneet kilpailun pitää uusintakatsastaa moottoripyöränsä ennen seuraavaa starttia. Keskeyttäneen ajajan on ilmoitettava kilpailutoimistoon aikomuksestaan tulla uusintakatsastukseen edellisenä päivänä ennen 24:00.

Kaikissa luokissa edellytetään starttausta perjantaina, pelkkään lauantain tai sunnuntain osuuteen ei voi osallistua.

Uusin numero