450GP rantautuu Suomeen

Uusi 450GP-luokka on tarkoitettu MiniGP:stä ylöspäin siirtyville nuorille kuljettajille. Näin saadaan aikaan toinen tapa aloittaa tai jatkaa roadracing-harrastusta ennen suurempiin luokkiin siirtymistä. Kaudella 2012 450GP ajaa samoissa lähdöissä 125-kuutioisten kanssa.

– 450GP on varteenotettava ja kilpailukykyinen vaihtoehto piikeille, kertoo luokan puuhamies AP Forsberg.

450GP-luokan pyörät ovat aloittaneet elämänsä motocross-pyörinä, mutta sileällä radalla tapahtuvaa kilvanajoa varten ne on varustettu muutossarjalla. Muutossarja on edullinen ja sen asentaminen on suoraviivaista. Sarjaan kuuluu vanteet, etujousitus, jarrut, takaiskarin muutossarja, katteet, jalkatappisarja, mittaristo yms. tarvittavaa. Sarjat ovat hyvin pitkälti yleismallisia merkkien kesken, eli vaikka aihiopyörän vaihtaisi uudempaan saman merkkiseen, voi samaa muutossarjaa erittäin suurella todennäköisyydellä käyttää uudessakin pyörässä.

450GP-luokan pyörät ovat 2-tahtisiin verrattuna helppoja ylläpitää ja moottori kestää hyvin ajotunteja.

– Testeissä ajoimme Honda CRF 450R:llä samalla männällä 14 tuntia. Tämän jälkeen mäntä oli vasta kulumisrajan puolessa välissä, Forsberg toteaa.

Tuttu perustekniikka varmistaa sen, että tarvittavat huollot voi suorittaa vaikka kyseistä merkkiä edustavalla korjaamolla, jos työkalut eivät omissa käsissä pysy. Vaikka moottorirata-ajossa ajetaankin offroadia enemmän täydellä kaasulla, tehostavat kovemmat nopeudet moottorin jäähdytystä.

– Teoriassa koko kausi on mahdollista ajaa moottoria aukaisematta ja kilpailupaikoilla yleisimmät ylläpitotoimenpiteet ovatkin moottorin öljymäärän tarkistaminen ja ajotuntien kirjaaminen. Myös moottorin säätäminen on selvästi 2-tahtisia yksinkertaisempaa, summaa Forsberg.

Vuonna 2011 ajetuissa testeissä 450GP-luokan pyörien havaittiin olevan suorituskyvyltään vertailukelpoisia 125-kuutioisiin nähden. Pitkä akseliväli ja vääntävä 4-tahtimoottori tekevät pyörän käyttäytymisestä rauhallista.

Espanjalaisen BeOn Automotive SL:n valmistamia muutossarjoja on saatavilla useisiin 450-kuutioisiin offroad-pyöriin. Sarjoja tuo maahan Motoring Europe.

Uusin numero