ZZ Top tahditti Ajon Austiniin

Ajo teki tavoilleen tyypillisesti myös kotiläksynsä kunnolla valmistautuessaan Moto3-luokan kauden toiseen MM-osakilpailuun. Kitaraa vapaa-ajallaan soittava valkeakoskelaisnuorukainen virittäytyi teksasilaistunnelmiin aina musiikkia myöten.

– Hahmotin alustavasti modernin radan luonnetta katselemalla paljon videoita ja kuuntelin vielä Suomessa lentokentällä ZZ Top’ia. Mikä voisi olla parempi tapa valmistautua Teksasiin, hymyilee Ajo viitaten 1970- ja 1980-luvuilla suosionsa huipulla olleeseen teksasilaiseen bluesrock-yhtyeeseen.

Varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa Austiniin saapuneesta Ajosta, 18, huokuu rentoutus ja itseluottamus, jota vajaat kaksi viikkoa sitten Losailin radalla Qatarissa ajettu MM-avaus ruokki. Ajo nousi Qatarissa KTM:n tehdaspyörällään lähtöruudusta 16 ehjällä esityksellä yhdeksänneksi.

– Ajollisesti tuo kisa sujui ihan hyvin, mutta jäi Qatarista jotain hampaankoloonkin, suomalaistiimi Avant Tecnon väreissä kilpaileva Ajo viittaa aika-ajon teknisiin ongelmiin.

– Mutta tuskinpa nuo ongelmat tulevat enää toistumaan. Austinissa lähdetään parantamaan Qatarin sijoitusta.

”Kuin uusi alku kaudelle”

Qatar on iltavalaistuksessa ajettuna aina spesiaalikisa ja sellainen on luvassa myös Austinin osakilpailusta viime vuonna valmistuneella teknisellä Circuit of the Americas-, eli COTA-radalla. COTA on saksalaisarkkitehti Hermann Tilken taattua käsialaa.

– Aika jännä ja eräänlainen kaikkien mahdollisuuksien tilanne. Austin merkitsee tavallaan taas kokonaan uutta alkua kaudelle. Kaikilla Moto3-luokan kuljettajilla on nyt sama lähtökohta, sillä kukaan meistä ei ollut edes päässyt katsomaan rataa ennen tätä viikkoa, kertoo Ajo.

MotoGP-luokan kuljettajista Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Marc Marquez ja Stefan Bradl ajoivat Austinissa yksityistestit maaliskuun puolivälin tuntumassa. Palaute kertoi paitsi radan hienoudesta, myös sen vaativuudesta ja monipuolisuudesta.

Ajo sai tähän vahvistuksen ensisilmäyksellä.

– Kyllähän tämä on niin erilainen rata muihin ja tässä tapauksessa erityisesti Losailiin verrattuna, että siihen pitää tosiaankin tutustua huolella kävellen ja mahdollisesti skootterilla ajaen ennen perjantain ensimmäisiä vapaita harjoituksia, alleviivaa Ajo.

– Keskiviikkona keli oli kohdallaan, mutta torstaiksi on luvattu sadetta. Viikonloppuna pitäisi sitten olla taas poutaista.

”Pitkää suoraa ja
hitaampaa kikkailua”

Lehtereille 120 000 katsojaa vetävällä isojen lukujen COTA-radalla on mittaa 5513, leveyttä 15 ja korkeuseroakin kunnioitettavat 41 metriä. Hulppea pääsuora noudattaa samaa linjaa: mittaa peräti 1200 metriä.

Vastapainoksi haastava rata tarjoaa mutkia – myös niin sanottuja pimeitä – ja mutkayhdistelmiä käytännössä joka lähtöön. Nopeisiin suunnanvaihdoksiin on löydettävä hyvä rytmi erityisesti ensimmäisellä sektorilla.

– Eka sektori vaikuttaa vaikealta juohevista shikaaneista huolimatta. Radalta löytyy sen lisäksi vähän kaikkea: pitkää suoraa ja sellaista hitaampaa kikkailua, Ajo kuvailee työmaataan.

– Opeteltavaa riittää, mutta ei muuta kuin mahdollisimman paljon kierroksia alle ennen kisaa.

COTA lisää turvatoimia
Bostonin pommi-iskun jäljiltä

Ratayhtiö on tiedottanut, että Austinin GP:n turvatoimia tullaan lisäämään ja tehostamaan entisestään Bostonin pommi-iskujen jäljiltä.

COTA on listannut ja tehnyt tarkoin tiettäväksi, mitä kaikkea tavaraa alueelle ei saa tuoda. Turvatarkastus tehdään kaikille, eli katsojien lisäksi myös kuljettajille ja tiimien henkilökunnalle.

– Vielä keskiviikkona ei ollut sen kummempaa tarkastusta, mutta viikonloppuna tilanne on varmasti toinen katsojien saapuessa paikalle, totesi Ajo.

Austinissa palataan neljälle päivällä jaetun Qatarin GP:n jäljiltä normaaliin kisaformaattiin. Perjantaina ajetaan kahdet vapaat harjoitukset ja lauantaina harjoitus sekä aika-ajo. Sunnuntain kilpailu käynnistyy klo 19 Suomen aikaa.

Moto3-luokan kauden 2/17 MM-osakilpailun aikataulu 19.-21.4. Austinin Circuit of the Americas (COTA)-radalla:
Perjantai 19.4.

17.00-17.40, 1. vapaa harjoitus
21.10-21.50, 2. vapaa harjoitus
Lauantai 20.4.
17.00-17.40, 3. vapaa harjoitus
20.35-21.15, aika-ajo
Sunnuntai 21.4.
16.40-17.00, warm up
19.00, MM-osakilpailu 2/17

Ratainfo:
Pituus: 5513 metriä
Leveys: 15 metriä
Mutkat vasemmalle: 11
Mutkat oikealle: 9
Pisin suora: 1200 metriä
Valmistunut: 2012
 

Uusin numero