Yllättikö MotoGP-kauden alku? – ”Väärät miehet” kärjessä – Doha kaikkien aikojen tasaisin kilpailu

Dohan GP:n MotoGP-luokan kisan 15 nopeinta tuli maaliin 8,928 sekunnin sisällä, mikä on kaikkien aikojen pienin lukema.

MotoGP-kausi on saatu hyvään vauhtiin kahdella Losailissa viikon välein ajetulla osakilpailulla. Olisitko uskonut, jos ennen kauden alkua joku olisi väittänyt parhaan Honda-kuskin olevan kahden osakilpailun jälkeen MM-pisteissä vasta kymmenentenä, ja Aprilia-kuskikin Hondien edellä?

MM-pistetaulukon kärjessä kahden osakilpailun jälkeen komeilee Johann Zarco, Ducatin kakkostiimi Pramacin kuljettaja. Ducatin jäsentenvälisissä Pramac vei myös sunnuntain kilpailussa tehtaan ykköstiimiä kuin litran mittaa, kun palkintopallilla nähtiin molemmat Pramac-kuskit tehtaan ykköstiimin kuljettajien miehittäessä sijat kuusi ja yhdeksän. Yhdeksänneksi ajanut Jack Miller on kärsinyt koko alkukauden käsiongelmasta, ja tämän hetken tietojen mukaan hän käykin pikku leikkauksessa ennen seuraavaa, Portugalissa ajettavaa kisaa.

Vanhoina hyvinä aikoina Hondan tehdastiimin tapoihin kuului, että vapaapäivät MM-viikonloppujen jälkeen peruttiin rangaistuksena koko tiimiltä ja jäätiin testaamaan, jos tehdas-Hondilla ei otettu kisan voittoa. Entäpä nyt, kun tehdas-Honda-kuljettajat Pol Espargaro ja Stefan Bradl komeilevat kisan tulosluettelossa riveillä 13 ja 14? Eikä vertailua paranna se, että kuudesta mukana olevasta merkistä Honda on sijoittunut heikoiten tulosluettelossa.

Tilastonikkarit pitävät kirjaa myös kilpailujen tasaisuudesta, ja sillä mitattuna tulossa on kaikkien aikojen paras – eli tiukin – kausi. Dohan GP:ssä MotoGP-luokan  voittajan ja 15. sijoittuneen kilpailijan välinen aikaero kilpailussa oli 8,928 sekuntia. Se merkitsee kisan olleen kaikkien aikojen tiukin, jopa ylivoimaisesti, sillä aikaisempi ennätys oli 15,093 sekuntia. Jos tarkastellaan merkkien välisiä eroja, niin silloin viimeistään paljastuu kilpailun tasaisuus. Kun katsotaan kaikkien kuuden merkin nopeimman kuljettajan aikoja, niin kaikki merkit mahtuvat kisassa 6,063 sekunnin sisään. On siis perusteltua väittää, että tulossa on kaikkien aikojen tasaisin MotoGP-kausi.

Historian tiukimmat MotoGP-kilpailut (voittajan ja 15. sijoittuneen välinen aikaero)

1. 2021 Grand Prix of Doha (8.928 s)

2. 2019 Grand Prix of Qatar (15.093s)

3. 2020 Aragon Grand Prix (15.941s)

4. 2018 Dutch Grand Prix (16.043s)

5. 2021 Grand Prix of Qatar (16.422s)

Seuraavat MM-pisteet jaetaan Portimaon radalla Portugalissa 18. huhtikuuta.

Lue myös:

Uusin numero