YLE: Kateusvero uhkaa motoristeja konkursseilla

Yle uutisoi asiasta verkkosivuillaan varsin näyttävästi, mikä tietenkin ajaa motoristien asiaa oikeaan suuntaan. Vaikuttaako se mihinkään, sitä emme tiedä, mutta on hyvä että asiasta puhutaan. Uutisessa sanotaan, että hallitusohjelmaan kirjatulla verolla tavoitellaan 50 miljoonan tuloa, mutta sekä moottoripyöräpuoli että Suomen Purjehdus ja Veneily ry pitävät laskelmia erittäin epärealistisina.

20162912121722.png?itok=9C8SOUOw

”Veroa ei ole valmisteltu huolella ja poliittinen päätös tehdään heikoin perustein, Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n hallituksen puheenjohtaja Samuli Salanterä sanoo Ylelle.

Moottoripyöräilijöiden kanta tiedetään ja myös Yle tuo asian esiin haastattelemalla Suomen motoristit ry:n puheenjohtajaa Marja Kuosmasta, joka kertoo moottoripyörämyynnin kehityksestä. Alamäkeä on ollut, eikä valoa tunnelin päässä juurikaan ole näkynyt. Hän kertoo, ettei huippuvuosi 2007 jälkeen ole juurikaan positiivista suuntaa näkynyt ja tänä vuonna jäätiin ensirekisteröinneissä alle 3000. Kauppa on supistunut entisestään, vaikka harrastajia onkin paljon.

”Alalla on ajan saatossa nähty konkurssejakin ja niitä nähtäneen edelleen, jos meno jatkuu tällaisena”, Kuosmanen sanoo Ylelle.

Veneilijät ovat olleet varsin hiljaa asiasta, mutta nyt hekin ovat nousemassa taisteluun, joka kuitenkin tuntuu olevan mittelö tuulimyllyjä vastaan. Molemmat tahot ovat laskeneet veron järjettömyyden, mutta laskelmien vaikutusta hallituksen linjaan emme vielä tiedä. Toivottavasti järki ja ymmärrys löytyy.

Moottoripyöräpuoli on tehnyt todella vahvaa työtä veron tiimoilta ja kaikki alalla toimijat rohkaisevat jokaista motoristia omaan aktiivisuuteen. Hyviä esimerkkejä on paljon ja ainakaan metelin pitämisestä ei ole haittaa. Nyt asia on melkein päivittäin valtamedian uutisissa ja niin pitääkin olla.