Yamahan tekninen johtaja myöntää viime kauden virheet: ”Moottorimme oli yksinkertaisesti liian aggressiivinen”

Tsuyan mukaan kyse oli pitkälti siitä, että moottori oli yksinkertaisesti liian aggressiivinen.

”Moottorimme ei sopinut yhteen Michelinin renkaiden kanssa. Uusi elektroniikkapakettimme ei valitettavasti pystynyt poistamaan tätä ongelmaa, mikä aiheutti jatkuvasti aivan liikaa sutimista mutkien ulostuloissa”, Tsuya sanoo.

Ei kausi Yamahalle toki mikään katastrofi ollut; Rossi oli MM-sarjan kolmas ja Vinales neljäs – silti Yamahan mittapuulla jääminen valmistajien sarjassa kauas Hondan ja Ducatin taakse oli raskas pettymys.

”Vuosi oli meille kova ja hankala. Mutkista ulos ajaminen ei ollut todellakaan ainoa ongelmamme. Vaikeuksia oli myös jarrutuksissa ja sitä kautta mutkiin tuloissa.”

Molemmat kuljettajat ilmaisivat kauden aikana useasti tyytymättömyytensä tilanteeseen ja vaativat Yamahalta järeämpiä toimia tilanteen parantamiseksi. Niitä ei kuitenkaan kuulunut.

”Moottorimme oli niin aggressiivinen, että emme koko kauden aikana pystyneet oivaltamaan, kuinka olisimme saaneet renkaat toimimaan. Joudimme tekemään kauden aikana muutoksia pyörän softaan, moottorikarttoihin, luistonestoon ja jarruihin. Se aiheutti hämmennystä ja emme saaneet sellaisia tuloksia, mitä halusimme”, Tsuya kertoo.

Kaikesta huolimatta teknisellä johtajalla on vahva usko siihen, että parempaa on tulossa.

”Testaamme parhaillaan Japanissa koko ajan, olemme löytäneet jo paljon positiivisia asioita. Olen erittäin luottavainen, että olemme pystyneet parantamaan pyörää viime vuodesta, etenkin moottorin ja kiihdytysten osalta. Haluamme uuden moottorimme olevan pehmeämpi, mutta siten, ettei se tarkoita huipputehoista tinkimistä.”
 

Uusin numero