Yamahalle kolmoisvoitto dramaattisessa Andalucian GP:ssä

Fabio Quartararo oli Andalucian GP:n herra ja hidalgo. Kukaan ei kyennyt vastaamaan ranskalaisen vauhtiin. Kuva: motogp.com.

Erittäin kuumissa oloissa ajettussa Andalucian GP:ssä otettiin mittaa miehistä ja kalustosta.

Andalucian GP:ssä nähtiin kaikkien luokkien voittajilta erittäin vahvoja suorituksia. Erityisesti MotoGP-luokan kilpailussa lämpötila oli noussut erittäin korkeaksi, mikä toi kilpailuun omaa lisähaastettaan, sillä paahteessa kovilla olivat niin renkaat, pyörät kuin miehetkin.

Moto3-luokassa kärkeen lähtövalojen sammuttua ampaisi paalumies Tatsuki Suzuki. Gabriel Rodrigo yritti haastaa japanilaista, mutta tämä onnistui aina nousemaan nopeasti takaisin kärkipaikalle. Pian kärjen pakkaa sekoittamaan nousi myös Raul Fernandez.

Noin kilpailun puolivälissä Suzukilla vaikutti olevan ongelmia renkaiden kanssa ja ajolinjat tahtoivat valua leveäksi, mutta japanilainen piti tiukasti kiinni johtopaikasta. Onneaan nousivat koittamaan myös John McPhee ja Darryn Binder, mutta erinomaista kilpailua ajanut Suzuki hallitsi kilpailua täysin. Japanilainen onnistui aina ohitetuksi tultuaan nousemaan nopeasti takaisin kärkeen ja ajoi voittoon ennen McPheetä ja Celestino Viettiä. 

Red Bull KTM Ajon Fernandez oli maalissa kuudes ja Kaito Toban sijoitus oli 11.

Moto3-luokan top-10:
1. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse)
2. John McPhee (Petronas Sprinta Racing) + 0,064
3. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) + 0,134
4. Darryn Binder (CIP Green Power) + 0,628
5. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) + 0,817
6. Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) + 2,742
7. Jeremy Alcoba (Kömmerling Gresini Moto3) + 3,315*
8. Sergio Garcia (Estrella Galicia 0,0) + 4,853
9. Ryusei Yamanaka (Estrella Galicia 0,0) + 4,887
10. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 4,988
*3 sekunnin aikarangaistus.

Moto2-luokassakin paalupaikalta startannut kuljettaja, tällä kertaa Marco Bezzecchi, otti kilpailun aluksi kärkipaikan. Takarenkaaseensa hän sai Enea Bastianinin, joka onnistuikin ohituksessa noin puolen kierroksen jälkeen. Pian myös Luca Marini ohitti Bezzecchin. Bastianini veri eroa takanaan tulevaan VR46-tiimin kaksikkoon, joiden lisäksi sijoista 2-4 nousi taistelemaan Sam Lowes.

Kilpailun puolivälissä Marini yritti ajaa Bastianinia kiinni, mutta putosi loppuvaiheessa kyydistä. Erittäin vakuuttavan kilpailun ajanut Bastianini sai nousta ensimmäistä kertaa urallaan Moto2-luokan korkeimmalle palkintokorokkeelle.

Kärjen takana hyvää kilpailuviihdettä tarjoili vasta 15. ruudusta kisaan startannut Red Bull KTM Ajo -tiimin Tetsuta Nagashima, joka yritti loppuun asti parannella sijoituksiaan. Viimeisen mutkan ohitusyrityksen epäonnistuttua Nagashiman oli tyytyminen 11. sijaan. Jorge Martinin sijoitus oli kuudes.

Vielä ruutulipun jälkeenkin nähtiin erikoinen tilanne, kun Marini ja Bezzecchi kaatuivat onnitellessaan toisiaan. Onneksi epäonnistuneista onnitteluista selvittiin ilman loukkaantumisia.

Moto2-luokan top-10:
1. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team)
2. Luca Marini (SKY Racing Team VR46) + 2,153
3. Marco Bezzecchi (SKY Racing Team VR46) + 3,243
4. Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) + 3,817
5. Aron Canet (Openbank Aspar Team Moto3) + 9,155
6. Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) + 11,988
7. Tom Lüthi (Liqui Moly Intact GP) + 13,857
8. Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing) + 19,590
9. Stefano Manzi (MV Agusta Forward Racing) + 20,199
10. Marcel Schrötter (Liqui Moly Intact GP) + 20,262

MotoGP-luokassa Yamahan lähtöavustin vaikuttaa hyvin toimivalta, sillä kärkeen ampaisivat Fabio Quartararo, Maverick Viñales ja Valentino Rossi. Quartararon asema helpottui Viñalesin pudottua epäonnistuneen ohitusyrityksen jälkeen Rossin taakse. Rossi ei kyennyt vastaamaan Quartararon vauhtiin, eikä Viñales löytänyt yrityksistä huolimatta ohituspaikkaa. Pian Yamaha-kaksikko sai seuraa ensin Jack Milleristä ja hetken päästä myös Francesco Bagnaiasta. Jälkimmäinen nousikin pian kolmanneksi hyödynnettyään ensin Millerin ja perään Viñalesin virheen. Viñales oli hienoisissa vaikeuksissa ja tuli pian myös Millerin sekä Franco Morbidellin ohittamaksi. Miller kuitenkin kaatui pian Viñalesin ohitettuaan.

Monet kuljettajat vaikuttivat kärsivän pahoista pito-ongelmista kuumassa kelissä. Myös kokeneen Rossin linja valui leveäksi ja Bagnaia oli välittömästi hyödyntämässä tilanteen nousten toiseksi. Morbidellin kilpailu jäi kesken pyörän vikaannuttua ja hän joutui keskeyttämään. Myös upeaa kilpailua ajaneen Bagnainan pyörän moottori sai tarpeekseen helteestä ja mies joutui hautaamaan podium-haaveensa melkoisten savumerkkien myötä.

Kilpailun lopussa Viñales pääsi uudelleen vauhtiin ajaen Rossin kiinni, mutta sijoitustaan puolustanut Rossi teki pyörästään niin leveän, ettei Viñales päässyt yrityksistä huolimatta ohi. Toiseksi viimeisellä kierroksella Rossi kuitenkin teki virheen, Viñales kiitti välittömästi ja nousi toiselle sijalle. Quartararolle ei kuitenkaan kukaan mahtanut mitään, ja ranskalainen otti toisen peräkkäisen voittonsa. Samalla Yamaha nappasi kolmoisvoiton, joka oli ensimmäinen sitten vuoden 2014.

Rajut olosuhteet näkyivät keskeyttäneiden suurena määränä, ja maaliin ajoi vain 13 kuljettajaa. Viimeiseksi sijoittui viime viikonloppuna loukkaantunut Cal Crutchlow, joka oli jo keskeyttämässä varikolle kipujen takia. Hän kuitenkin palasi radalle ja tienasi kolme MM-pistettä kruisailemalla viimeisenä maaliin.

MotoGP-luokan top-10:
1. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT)
2. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4,495
3. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 5,546
4. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 6,113
5. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 7,693
6. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 12,554
7. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 17,488
8. Alex Marquez (Repsol Honda Team) + 19,357
9. Johann Zarco (Hublot Reale Avintia) + 23,523
10. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 27,091

MotoGP-sarja jatkuu 7.-9. elokuuta Brno Automotodromilla ajettavan Tsekin GP:n merkeissä.

Uusin numero