Yamaha Ténéré 700 World Raid tulee toukokuussa – hinta jo vahvistettu

Yamaha lanseeraa Ténéré 700 ja Ténéré 700 Rally Edition -mallien rinnalle erityisesti pitkille taipaleille suunnitellun Yamaha Ténéré 700 World Raid -erikoismallin. Uutuuden sivuille asennettu, kaksiosainen 23 litran polttoainesäiliö mahdollistaa jopa 500 kilometrin ajomatkan.

Uusi Ténéré 700 World Raid on Ténéré 700 -malliston kolmas versio ja kulkee tankillisella pidemmälle kuin yksikään aiempi Ténéré. Pyörän tekniikkaa on uudistettu, jousitusta tehostettu ja ergonomiaa parannettu. Lisäksi monipuoliset ajoavustimet ja mittariston iso ja monipuolinen TFT-näyttö tuovat matka-ajoon mukavuutta.

Kaksiosainen, sivuille asennettu, 23 litran polttoainesäiliö

Uusi, sivuille asennettu, kaksiosainen, 23 litran polttoainesäiliö on suunniteltu tuomaan mielenrauhaa pisimmällekin matkalle ja poistamaan huoli, jonka jokainen kuljettaja on kokenut polttoaineen varoitusvalon alkaessa vilkkua. Tyypillisissä käyttöolosuhteissa 23-litran polttoainesäiliön arvioidaan mahdollistavan jopa 500 kilometrin ajomatkan.

Aavikkokilpapyöristä tuttu kaksiosainen polttoainesäiliö tuo mukaan useita etuja. Kahden erillisen säiliön ansiosta pyörän painopiste voidaan pitää lähes samana kuin perusmallin Ténéré 700:ssä, jossa on 16 litran säiliö. Kaksi erillistä säiliötä voidaan sijoittaa alemmaksi, mikä madaltaa tuntuvasti pyörän painopistettä. Tämä puolestaan lisää suuremman polttoainekuorman painosta huolimatta pyörän ketteryyttä ja käsiteltävyyttä – pyörän massa kohdistuu aiempaa paremmin keskelle.

Suora istuin parantaa ajohallintaa

Kahden erillisen polttoainesäiliön lisäksi Ténéré 700 World Raidin ergonomiaa tehostaa aiempaa suorempi istuin ja 15 mm korkeampi istuinkorkeus (890 mm). Tämän ansiosta kuljettaja voi helposti liikkua eteen ja taakse siirtäessään kehonpainoaan – pyörän painopistettä – ajohallinnan tehostamiseksi, etenkin maastoajossa.

5 tuuman TFT-värinäytöllä ja langattomalla yhteydellä varustettu mittaristo

Uusi viiden tuuman TFT-värinäyttö on yhdistetty CCU-tiedonsiirtoyksikköön, joka viestii MyRide-sovelluksen kanssa. Tällöin tekstiviesteistä ja saapuvista puheluista tulee ilmoitus mittariston näytölle, ja matkapuhelimen akun varaus tulee näkyviin heti, kun yhteys on muodostettu.

Mittariston oikealla puolella on A-tyypin USB-liitäntä, jonka avulla voi käyttää navigointilaitteita ja ladata mobiililaitteita.

Kolmitoimintoinen ABS-järjestelmä

Jotta hallittavuus olisi mahdollisimman hyvä vaihtelevissa ajo-olosuhteissa, on uusi Ténéré 700 World Raid varustettu ABS-järjestelmällä, jossa on kolme toimintatilaa.

Tilassa 1 ABS on täysin päällä molemmissa pyörissä, eli toimii kuten lainsäädäntö määrää julkisilla teillä ajettaessa. Tilat 2 ja 3 on tarkoitettu ei-julkisilla kulkuväylillä ajamiseen. Uutta Ténéré 700 World Raidia varta vasten kehitetyssä tilassa 2 etupyörän ABS-toiminto on päällä, mutta takapyörän saa lukkiutumaan jarrupolkimella. Tämä on suositeltava toimintatila maastossa ja sorateillä, joilla pito on todennäköisesti huono.

Toimintatilassa 3 ABS-järjestelmä on kytketty pois päältä. Tämä tila sopii kokeneille kuljettajille, jotka haluavat nautiskella soratie- ja maastoajossa.

Uudistettu KYB-etuhaarukka ja takaiskunvaimennin

Uudenmallisen, 43 mm KYB-etuhaarukan 230 mm joustoliike on 20 mm enemmän kuin Ténéré 700:ssa. Uuden etuhaarukan iskunvaimennus on myös tehokkaampaa etenkin epätasaisessa maastossa. Aikaisemman Ténéré 700 etuhaarukan puristus- ja paluuvaimennussäätöjen sekä ilmausruuvin lisäksi uusi KYB-etuhaarukka on varustettu jousen esijännityksen säädöllä.

Takana on lisäsäiliöllä varustettu, alumiininen iskunvaimennin, jonka joustoliike on 220 mm. Takajousitus on päivitetty vastaamaan uuden etuhaarukan ominaisuuksia. Takajousituksen päivitetyn linkkurakenteen ja uuden iskunvaimentimen ansiosta takajousituksen joustoliike on 20mm  entistä pidempi.

Öhlins-ohjausiskunvaimennin

Vakiovarusteena oleva Öhlins-ohjausiskunvaimennin parantaa hallittavuutta erityisesti maastoajossa.

Ohjausvaimentimen kiinnityskohta on lähellä ylempää T-kappaletta, joten ajaja voi 18 vaimennusasetuksen ansiosta nopeasti säätää ohjaustuntuman ja -vasteen mieluisekseen erilaisissa maastoissa.

Uuden Ténéré 700 World Raid voimanlähteenä toimii Yamahan luotettava kaksisylinterinen, 689-kuutioinen crossplane-moottori. Sen epätasainen sytytysjärjestys ja 270-asteen kampiakseli tuottavat vahvaa vääntövoimaa heti alakierroksilta lähtien.

Entistä korkeampi tuulilasi

Etenkin matka-ajoa varten Ténéré 700 World Raid on varustettu alkuperäistä 15 mm korkeammalla tuulilasilla, jossa on helposti irrotettavat sivuohjaimet. Samoin LED-vilkut ovat vakiovarusteena.

Suojauksen parantamiseksi etenkin maastoajossa on Ténéré 700 World Raid varustettu uudella, kolmiosaisella, alumiinisella moottorinsuojalla. Entistä pidemmän jousituksen ansiosta maavara on 250 millimetriä.

Yamahan enduro- ja motocrosspyörien tavoin Ténéré 700 World Raidin jäähdyttimen säleikössä on pystysuorat säleet, jotka suojaavat jäähdytintä tehokkaasti etupyörän sinkoamilta roskilta.

Ténéré 700 World Raid – värit, saatavuus ja hinta

Icon Blue on saanut innoituksensa Yamahan kilpapyöristä: siniset runkopaneelit, keltaisella koristellut sivupaneelit ja siniset vanteet.

Midnight Black ilmentää minimalistista tyyliä, jota korostavat täysmustat runko ja vanteet.

Toimitukset suomalaisille Yamaha-jälleenmyyjille alkavat toukokuussa 2022. Pyörän suositushinta on 16 533,53 €.

MyRide

Yamahan MyRide -sovelluksella Ténéré 700 World Raid -kuljettajilla on mahdollisuus saada enemmän muistoja ja tietoa jokaisesta ajosta, olipa sitten kyseessä päiväretki tai seikkailumatka maailman ympäri.

Android- ja iOS-laitteille saatava MyRide-sovellus tallentaa kattavasti ajodataa. Käyttäjä voi myös lisätä tähän kuvia matkan varrelta. Lopputulos on helppo jakaa myös sosiaalisessa mediassa.

Ténéré 700 World Raid -mallin CCU-tiedonsiirtoyksikkö toimii MyRide-sovelluksen kanssa, mikä mahdollistaa yhteydet sekä tekstiviesti- ja puheluilmoitusten näyttämisen viiden tuuman TFT-värinäytöllä. Lisäksi näkyviin tulee matkapuhelimen akun varaus.

MyRide-sovelluksen avulla Ténéré 700 World Raid -kuljettajat voivat jälkeenpäin tarkastella ajodataa, kuten kokonaismatkaa, korkeutta merenpinnasta, huippunopeutta, keskinopeutta, kiihtyvyyttä ja kallistuskulmia. Tilastoja voi myös helposti vertailla ajokavereiden kanssa.

Tästä uutisoimme jo aikaisemminkin:

Uusin numero