Woffinden mestarina Tampereelle

Iso-Britannian Tai Woffinden lähti kilpailuun 16 pisteen johdossa ennen Puolan Jaroslaw Hampelia, joten kuusi pistettä riitti britille mestaruuden sinetiksi.

Pronssia tavoitteli Tanskan Niels-Kristian Iversen, hänen maamiehensä Nicki Pedersen sekä sarjan konkari USA:n Greg Hancock. Näistä vahvimmin pronssissa oli kiinni Iversen, jolla oli pienet mahdollisuudet jopa hopealle.

Woffinden sai avauserästään vain pisteen ja kun Hampel pystyi omansa voittamaan, oli mestaruus yhä auki. Erässä viisi kaksikko oli vastakkain ja mestaruus oli jälleen katkolla. Woffinden oli ratkaisuhetkellä rautaa, ajoi loistavalla suorituksella erävoiton.

Villillä kortilla mukana kilpailussa ollut Puolan Adrian Miedzinski ei maineikasta maamiestään Hampelia kumarrellut vaan taisteli itsensä hienolla ohituksella toiseksi ja Hampelin jääminen kolmanneksi tiesi mestaruuden varmistumista Woffindenille.

Alkueristä eniten pisteitä keräsivät Hampel ja Hancock, 13 kumpikin. Ilmiömäinen pyörän käsittelijä Australian Darcy Ward ajoi 12 pistettä, Iversen 11, Miedzinski 10, Woffinden ja Puolan Puolan Krzysztof Kasprzak 9 sekä Pedersen 8. He selvisivät semifinaaleihin.

Ensimmäisestä semistä finaaliin ajoivat Hampel ja Iversen. Mestari Woffinden ajoi kolmanneksi ja Kasprzak jätettiin viimeiseksi. Toisessa semissä tahtipuikkoa heilutti Hancock. Miedzinski järjesti jälleen yllätyksen ohittamalla Wardin ja selviten näin finaaliin.

Finaalissa Miedzinski huudatti 17 000 päistä kotiyleisöä ajamalla voittajaksi. Hancock ajoi toiseksi, Hampel kolmanneksi ja Iversen jäi neljänneksi.

Summa summarum

Speedwayn 12 kilpailun mittainen Grand Prix sarja tarjosi tälläkin kaudella värikkäitä tapahtumia yllin kyllin.

Mestari Tai Woffinden ei lähtenyt kauteen suurimpana suosikkina. Hänen oma tavoite oli selvitä kahdeksan joukkoon ja päästä GP-sarjaan myös ensi kaudelle. Sarjan edetessä kävi kuitenkin selväksi, että Brittissä on ainesta jopa mestaruuteen saakka.

Sarjan puolivälissä hän oli toisena, 15 pistettä Venäjän Emil Sayfutdinovia perässä. Mies kiri kuitenkin etumatkan kiinni ja nousi sarjan johtoon, eikä paikasta luopunut. Osakilpailuvoittoja tuli vain yksi, mutta tasaiset suoritukset riittivät mestaruuteen.

Jaroslaw Hampel ajoi hienon kauden, josta palkintona siis MM-hopea. Puolan mies voitti peräti kolme osakilpailua mutta ei pystynyt ihan Woffindenin tasaisuuteen ja muutama heikompi kilpailu esti miestä saavuttamasta speedwayn himotuinta pokaalia.

Tanskan Niels Kristian Iversen on jo useamman kauden ollut maailman parhaita kuljettajia eri maiden liigoissa mutta GP-sarjaan hän ei ole tuota suorituskykyä saanut tuotua. Tällä kaudella hän pystyi sen viimein tekemään. Kaksi osakilpailuvoittoa ja muutenkin vahvat suoritukset nostivat hänet pronssille.

Loukkaantumiset riesana

Loukkaantumiset värittivät kulunutta kautta. Eritoten kuprupeikko tuntui vaanivan sarjan kärkikuljettajia.

Mestari Woffinden murjoi saman solisluun kahteen otteeseen mutta kipua uhmaten pystyi ajamaan kaikki kilpailut ja saavutti siis mestaruuden. Hampel ja Iversen selvisivät kaudestaan ilman isompia tällejä.

Hancock ei luitaan murtanut mutta raju kaatuminen ja sitä seurannut aivotärähdys sotkivat kautta jonkin verran. Hancock on ainoa kuljettaja, joka on ajanut kaikki speedwayn Grand Prix osakilpailut. Sarjaa on ajettu vuodesta 1995 ja USA:n herrasmies ei ole missannut yhtäkään 168 osakilpailusta.

Viidenneksi sijoittunut Nicki Pedersen mursi kätensä kauden kolmannessa osakilpailussa mutta pystyi ajamaan kaikki kilpailut.

Venäjän Emil Sayfutdinov johti kauden puolivälissä sarjaa. Woffinden puristi miehen ohi sarjan yhdeksännessä kilpailussa Latviassa. Puolan liigassa elokuun lopussa Sayfutdinov kaatui ja loukkaantui sen verran pahasti, että kolme viimeistä kilpailua jäi ajamatta ja samalla mitalit karkasivat.

Loppupisteissä kahdeksanneksi sijoittunut Darcy Ward on todellinen väriläiskä ja akrobaatti pyörän päällä. Mies kuitenkin kaatui sarjan kolmannessa kilpailussa Göteborgissa murtaen lapaluunsa. Kolme osakilpailua mies joutui olemaan sivussa ja siinä kärki karkasi. Ward oli ainoa kuljettaja, joka pystyi kaikissa ajamissaan kisoissa saavuttamaan vähintään 10 pistettä.

Puolan ikoni Tomasz Gollob loukkaantui toiseksi viimeisessä kilpailussa Tukholmassa ja Torunin päätöskilpailu jäi väliin. Ihan entiseen loistoonsa vuoden 2010 maailmanmestari ei tällä kaudella yltänyt kuin hetkittäin.

Hallitseva mestari Australian Chris Holder loukkaantui pahasti Englannin Eliittiliigan kilpailussa tapahtuneessa kaatumisessa ja menetti puolet kaudesta. Ennen loukkaantumistaan hän oli kolmantena ja mukana Woffindenin ja Sayfutdinovin kanssa mestaruustaistossa.

Ennakointia kauteen 2014

Ensi kaudelle paikan Grand Prixissä saavat kahdeksan parasta, eli Woffinden, Hampel, Iversen, Hancock, Pedersen, Sayfutdinov, Slovenian Matej Zagar sekä Ward. Lisäksi karsintojen kautta paikan sarjassa lunastivat Puolan Krzystof Kasprzak, Tanskan Kenneth Bjerre sekä Saksan Martin Smolinski.

Sarjan markkinointioikeudet omistava BSI nimeää tulevalle kaudelle neljä kuljettajaa. Suurikaan ennustaja ei tarvitse olla, jos veikkaa Chris Holderin olevan yksi heistä. Tomasz Gollob tippui myös loukkaantumisen myötä kahdeksan sakista pois, joten Gollobin nimeäminenkin tuntuu aika varmalta.

Ruotsi on vahva speedwaymaa ja isännöi kahta osakilpailua, joten yksi nimeäminen osunee naapurimaahamme, vaikkakin tällä kaudella kolmikko Antonio Lindbäck, Andreas Jonsson ja Fredrik Lindgren olivat todella vaisuja eikä karsintojen kauttakaan apuja tullut. Neljäs nimeäminen on sitten suurin kysymysmerkki. Mielenkiintoista nähdä, ketä nimetyt kuljettajat lopulta ovat.

Woffindenin mestaruus oli lajille hyväksi. Iso-Britannia on yksi lajin emämaista ja Eliittiliigaa pidetään lajin korkeakouluna, joten brittikuljettajan mestaruus antaa varmasti lajille uutta buustia. Etenkin kun edellisen kerran mestaruus matkasi saarelle vuonna 2000 Mark Loramin ajamana.