Voittajaksi viimeisestä lähtöruudusta! – suomalaistiimin kovan onnen soturi teki mahdottomasta totta Espanjan GP:ssä

Aki Ajon johtaman tehdastiimin Binder sijoittui lauantain aika-ajossa toiseksi, mutta hänen pyörässään todettiin välittömästi sen jälkeen sääntöjenvastaisuutta moottorinohjausjärjestelmän osalta.

Tuomaristo teki KTM:n ja suomalaistiimin kantilta katsottuna kovan ratkaisun sunnuntaiaamun harjoituksen jälkeen: penaltia pukkasi ja Binder päätettiin pudottaa kisassa viimeiseen, eli 35. lähtöruutuun.

Kylmäpäinen tallipomo Ajo ei tilannetta sen suuremmin hätkähtänyt.

– Tämä on sittenkin vain yksi kisa. On tietenkin vaikea paikka lähteä viimeisestä ruudusta, mutta Bradin on vain pyrittävä pitämään keskittyminen koossa, Ajo totesi lähtöruudukossa.

Binder teki työtä käskettyä nousemalla välittömästi avauskierroksella 14 sijaa.

Ja jatkoa seurasi hurjalla tahdilla. Binder oli singahtanut kaukaa takaa jo neljänneksi, kun 23 kierroksen kisasta oli 15 jäljellä. Kärkipaikan Binder otti haltuunsa, kun ruutulipulle oli matkaa kuusi kierrosta.

Binder teki kylmähermoisen ratkaisunsa kolme kierrosta myöhemmin. Binder repäisi 0,882 sekunnin eron Jorge Navarroon, jonka kanssa hän oli kolistellut katteita hetkeä aikaisemmin.

Navarro ei pystynyt enää vastaamaan Binderin hyökkäykseen ja Ajon sekä kumppaneiden tuuletukset olivat näkemisen arvoisia, kun eteläafrikkalaiset 35 vuoden tauon jälkeen voittajaksi palauttanut Binder leikkasi maalilinjan riehakkaasti ykkösenä.

– Onhan tämä aivan uskomatonta, vaikka tiesinkin omaavani mahdollisuudet voittoon. Kisan ensmmäiset kaksi kierrosta olivat tärkeimpiä ja onnistuin saamaan niiden aikana hyvän rytmin päälle. Iso kiitos tästä kuuluu tiimilleni. Olemme tehneet taas loistavaa työtä, iloitsi Binder.

Pitkällä urallaan paljon ja monenlaista nähnyt Ajo oli hänkin hämillään taistelun tauottua.

– Se oli uskomaton kisa. Tosin osasimme odottaa hyvää tulosta, sillä Brad on tullut kisa kisalta vahvemmaksi kuljettajaksi. Emme olleet huolissamme lähtöpaikasta, mutta en minä voitosta sentään voinut varma olla. Brad osoitti kuitenkin, että se oli mahdollista ja olen erittäin ylpeä hänestä, Ajo kehui voittajaa.

Kisan toisesta sijasta käytiin armoton taistelu Navarron, kisan paalupaikkamiehen Nicolo Bulegan ja Francesco Bagnaian välillä. Valentino Rossin KTM-tiimin Bulega hoiti trillerin edukseen leikkaamalla maalilinjan 3,336 sekuntia Binderin takana. Bagnaia oli kolmas ja Navarro neljäs.

Kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Le Mansin Bugatti-radalla Ranskassa.