Vesterisellä lupauksia herättävä vauhti motocrossin EM-avauksessa

Matias Vesterinen avasi motocrossin EM-sarjakautensa Hollannissa viime viikonloppuna. Ruokolahtelaisen vauhti oli jopa odotuksia kovempaa, vaikka pistetili jäikin vielä avaamatta. Italialaistiimin kuljettajan harjoituskausi on sujunut hyvin, myös koronavirusepidemiasta huolimatta.

Viime kaudella MX2-luokan SM-hopeaa voittanut Vesterinen siirtyi loppuvuodesta Pohjois-Italiassa päämajaansa pitävän MGR Motocross Teamin väreihin. Vesterinen ajoi jo viime kaudella 125-kuutioisten pyörien MM-kilpailun MGR-tiimin tukemana, mutta tänä vuonna hän on tiimin täysiverinen jäsen. Vesterinen kilpailee ensimmäistä kauttaan Euroopan mestaruussarjan kovimmassa luokassa, EMX250, mikä on yleensä viimeinen askel ennen MM-tasoa.

EMX250-luokan EM-kauden avaus järjestettiin Hollannin Valkenswaardissa viikonloppuna, jolloin kilpailtiin vesisateiden pehmentämällä hiekkaradalla. Vesterinen oli aika-ajoryhmässään 12:ksi nopein, mikä tiesi selvää jatkopaikkaa kahteen finaalierään. Kummankin ryhmän 20 nopeinta selvitti tiensä jatkoon. Erissä Vesterisellä riitti harmittavasti liikaa tapahtumia, joten sijoitukset painuivat paikoille 27 ja 30. Vesterisen vauhti oli kuitenkin lupauksia herättävää.

– Olen todella tyytyväinen aika-ajooni, koska jatkopaikka tuli niinkin helposti. Kun aloitin talvitreenin käsileikkausten jälkeen vasta joulukuussa, uskoin Valkenswaardin kisan tulevan liian nopeasti ja olevan vaikea. Jatkopaikka ei ollut varsinaisesti mielessäni, Vesterinen myönsi kivikovaan EMX250-luokkaan viitaten.

EMX250 ajoi ensimmäisen eränsä aika-ajon tapaan lauantaina. Vesterinen sammutti vahingossa pyöränsä startin jälkeen avausmutkassa puhdistaessaan kuraisia ajolasejaan, minkä takia hän jäi joukon hännille. 17-vuotiaan ajo ei ollut muutenkaan aivan uomissaan.

Sunnuntaiseen toiseen erään Vesterinen lähti hakemaan hyvää ajoa. Sijoituksella ei ollut niin väliä. Hän sai varsin hyvän lähdön, mutta menetti pian useita sijoituksia, koska hänen edellään ajanut kuljettaja kaatui ja Vesterinen jäi samaan ajouraan hänen taakseen. Ruokolahtelainen oli tilanteen jälkeen noin 26:tena, mistä hän nousi jo pistesijoille 20:ksi. Yrittäessään ohitusta edellä ajanut kuljettaja ”leikkasi” Vesterisen eteen suoran alussa ja pyörien osuttua yhteen Vesterinen kaatui vauhdikkaasti. Hän löi päänsä, minkä takia paluu ajorytmiin otti oman aikansa. Loppuerä kulki hyvin.

– Italian talviseen mestaruussarjaan verrattuna minulla oli nyt vahvaa vetoa EM:ssä. Pidin myös radasta, mikä oli pehmeä ja vaikea. Toki virheitä tuli liikaa.

– Oli myös hienoa huomata, että käteni kestivät ajamisen hyvin. Minulla on ollut niiden ”tukkoon” menemisen ja puutumisen kanssa ongelmia, minkä takia kävin käsileikkauksissa viime vuoden lopulla. Vaikuttaa siltä, että leikkauksiin meneminen oli oikea ratkaisu.

Vesterisen italialainen tiimitoveri Mario Tamai karsiutui jatkosta aika-ajossa. EMX250-osakilpailun voitti tanskalainen Bastian Boegh Damm. Samalla radalla ajetussa MM-osakilpailussa suomalaisvirolainen Harri Kullas oli MXGP-luokassa 13. Ylöjärveläinen Jere Haavisto keskeytti MX2-luokan avauserän eikä ajanut toista. 

Koronavirus ei näy, mutta vaikuttaa Italiassa

Vesterisen edustaman MGR-tiimin tilat sijaitsevat Vanzellen pikkukylässä Pohjois-Italiassa, rantakaupunki Genovasta 50 kilometriä pohjoiseen ja Milanosta 100 kilometriä etelään. Koronavirus on vahvasti valloillaan juuri Pohjois-Italiassa, missä useita maakuntia on eristetty. Vesterisen kohdalla koronavirukseen liittyvät asiat eivät juuri näy.

– Lähdimme autolla Italiasta Hollantiin torstaina ja tulimme takaisin maanantain vastaisena yönä. Mitään poikkeavaa ei ollut rajalla eikä ole näkynyt missään muuallakaan. Uutisissa puhutaan koronaviruksesta, muttei täällä ole asiaa mitenkään huomannut. Ihmiset eivät kävele maskit naamalla, Vesterinen kuvaili.

– Joitain motocrossratoja suljettiin koronaviruksen takia, mutta ainakin osa niistä on jo avattu uudestaan. Tiimini italialaiset jäsenetkään eivät ole tilanteeseen reagoineet. Me jatkamme treeniohjelmaa normaalisti. En tosin tiedä, pääsisikö täältä Italiasta nyt sitten edes pois, esimerkiksi lentämään Suomeen.

Motocrossin kesäkauden mestaruussarjan piti käynnistyä ensi viikonloppuna, mutta koronaviruksen seurauksena avausosakilpailu sekä jo aiemmin enduron Italian mestaruussarjan osakilpailuja on peruttu. Lisäksi motocrossin MM- ja EM-sarjan Italian Trentinon osakilpailu on siirretty huhtikuun ensimmäiseltä viikonlopulta heinäkuulle. Näin ollen Vesterisen seuraava EM-osakilpailu on vuorossa vasta huhtikuun lopulla Portugalissa.

Tulokset
EMX250, 1. osakilpailu, Valkenswaard, Hollanti, la-su 7.-8.3.2020
http://results.mxgp.com/mxgp/standings.aspx

Matias Vesterinen Facebookissa

(Teksti: Matias Vesterisen tiedotus)

Uusin numero