Vesterinen nousi motocrossin SM-sarjan kärkeen

Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen otti motocrossin MX2-luokan Suomen mestaruussarjan ykköspaikan haltuunsa kauden toisessa osakilpailussa Siilinjärvellä sunnuntaina. Team Motopalvelun kuljettaja myös voitti osakilpailun.

Hallitseva SM-hopeamitalisti Vesterinen lähti Siilinjärvelle MX2-luokan SM-sarjan nelospaikalta. Sunnuntainen osakilpailu nosti hänet epävirallisen pistelaskun perusteella Suomen mestaruussarjan kärkeen, kun ruokolahtelainen ajoi erissä kolmanneksi, ensimmäiseksi ja ensimmäiseksi.

– Voittaminen tekee ehdottomasti hyvää. Myös SM-sarjan ykköspaikka on mukava asia, Vesterinen korosti hillitysti.

MX2-luokassa toiseksi sijoittui Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste ja kolmanneksi Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen. Vesterisen perässä SM-sarjassa toisena on Heinolan Moottorikerhon Sampo Rainio ja kolmantena Nieminen.

Ihmeellinen sininen lippu

SM-kauden toukokuisessa avauksessa Karkkilassa isojen pyörien MX1- ja pienempien pyörien MX2-luokka ajoivat päivän päätteeksi kolmannen kilpaerän, yhteisen superfinaalin ensimmäistä kertaa SM-sarjassa. Siilinjärvellä ajojärjestelmää oltiin jälleen muutettu ja kyseiset kaksi luokkaa ajoivat yhdessä koko päivän ajan, harjoituksista ja aika-ajosta kahteen osakilpailuerään sekä superfinaaliin saakka.

Vesterinen sai sunnuntailleen hyvän alun, kun hän oli aika-ajon nopein MX2-luokan kuljettaja. Edellä oli seitsemän MX1-luokan kuljettajaa. Vesterisen ajo ei kuitenkaan jostain syystä lähtenyt sujumaan isoja ylä- ja alamäkiä sisältäneen Hamulan hiekkaradan ensimmäisessä erässä, vaikka hän taistelikin välillä sijoituksista tiukasti MX2-luokan erävoiton lopulta ottaneen Heinolan Moottorikerhon Eliel Lehtisen ja toiseksi ajaneen Vantaan Moottorikerhon Kim Savasteen kanssa. Vesterinen ajoi maaliin luokkansa kolmantena ja kahden luokan yhteisissä tuloksissa kymmenentenä. Nuori Lehtinen voitti ensimmäistä kertaa SM-erän ollen MX1-luokan kuljettajien perässä seitsemäs.

Vesterisen erään mahtui myös erikoinen jakso liittyen siniseen lippuun, jota näytetään kuljettajille tilanteissa, joissa heitä ollaan ohittamassa kierroksella.

– Minulle näytettiin pari kolme kertaa sinistä lippua erän puolivälin jälkeen, joten päästin takanani olleen kuskin ohitseni, mutta sehän oli minun kanssani taistellut Savaste. MX1-luokan Harri Kullas tuli kierroksella ohi vasta kierrosta tai paria myöhemmin. Kävin sanomassa asiasta järjestäjille erän jälkeen, Vesterinen ihmetteli.

– Aiemmin olin jo ohittanut Lehtisen, mutta hän tuli takaisin edelleni, kun minulla oli vaikeuksia kierroksella jääneiden ohittamisen kanssa. En kyllä tiennyt, että johdin siinä vaiheessa MX2-luokkaa, koska olin yhteiskisassa noin kymmenentenä.

Asennetta korjaamassa

Vesterinen sisuuntui ennen toista erää, mikä näkyi huomattavasti parempana otteena radalla. Tuloksena oli oman luokan voitto sekä MX1- ja MX2-luokkien yhteisten tulosten viides sija.

– Jäin ensimmäisessä startissa keskelle muiden kuskien sekaan sumppuun. Toiseen erään lähdin neljänneksi uloimmalta puomipaikalta ja otin hemmetin hyvän startin. Olin mutkassa kolmantena tai neljäntenä. Ajoin muutaman kierroksen kolmantena ja siis oman luokkani kärjessä. MX1-kuski Juuso Matikainen ohitti minut, mutta pysyin hänen perässään erän loppuun asti. MX1-luokan Jere Haavisto ohitti meidät molemmat, mutta muuten pystyin ajamaan MX1-kuskeja vastaan.

Kahden erän jälkeen laskettiin luokkakohtaiset osakilpailutulokset, joissa Vesterinen juhli kauden avausvoittoaan MX2-luokassa. Avauserän voittaneen Lehtisen kakkoserä oli vaikeampi, joten hän jäi yhteistuloksissa neljänneksi. Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemi oli viides.

Voittokulun jatkoa superfinaalissa

Päivä päättyi kahden luokan yhteiseen, aiempia eriä hieman lyhyempään superfinaaliin. Ammattikuljettaja, Iso-Britannian sarjoista Suomeen piipahtanut Harri Kullas oli vienyt kaksi ensimmäistä erää selvästi ja superfinaalissa Vantaan Moottorikerhon MX1-luokan edustaja täräytti ylivoimaisimpaan voittoonsa.

Vesterinen ei irronnut starttipuomilta hyvin, mutta hän ajoi kovalla vauhdilla ulkomutkan penkkaa pitkin nousten useita sijoituksia. Hän teki myös erän aikana ohituksia taistellen lopulta MX1-luokan virolaiskuljettaja Karel Kutsarin kanssa. Viimeisen kierroksen ohitusyritys oli kuitenkin kostautua, sillä Vesterinen kaatui tilanteessa. Hänen takaansa tullut MX2-kuljettaja Mauno Nieminen meni nurin samassa tilanteessa joutuen keskeyttämään. Aiemmin oman kaatumisensa jälkiseurauksena Vesterisen ohittamaksi tullut Jere Haavisto kuittasi Vesterisen edelle. Vesterinen ajoi maaliin seitsemäntenä, MX2-luokan voittajana. Niemiselle kirjattiin keskeytyksestään huolimatta 14:s sija ja MX2:ssa nelospaikka.

Superfinaalin toiseksi paras MX2-kuljettaja oli Sampo Rainio. Kolmossijan otti Kasper Kangasniemi.

– Minusta oli hyvä, että MX1 ja MX2 ajoivat koko päivän yhdessä. Radalla oli paljon kuskeja ja taso oli kova. Toki kierroksella ohitettavia oli paljon ja heitä oli haastavaakin ohitella. Kun kaksi luokkaa on yhdessä, vaikeutuu oman luokan sisäinen kisaaminen huomattavasti, mutta silti uudistus on hyvä. Superfinaalin voisi ehkä jättää pois, koska luokat ajoivat nyt jo muutenkin yhdessä pari erää, Vesterinen pohti.

– Päivän positiivisimmat ajolliset asiat olivat omalta kohdaltani toisen erän onnistunut lähtö sekä ajorytmin löytyminen heikon ensimmäisen erän jälkeen.

MX1-luokan osakilpailun voitti Harri Kullas ennen virolaista Indrek Mägiä ja Juuso Matikaista. He muodostivat kärkikolmikon myös superfinaalissa.

Vesterisen tavoin Imatran Moottorikerhoa ja Team Motopalvelua edustava Viljo Hälvä ajoi alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cupin toisessa osakilpailussa seitsemänneksi. Hän on sarjassa kahdeksantena.

SM-sarja jatkuu kolmannella osakilpailulla Tampereen Kaanaan hiekkaradalla 18. heinäkuuta.

Tulokset

SML SM-motocross, osakilpailu 2/6, Siilinjärvi su 13.6.2021

MX2 (SM 2/6)

1. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 45p.

2. Kim Savaste, VMK, Honda, 44p.

3. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 36p.

4. Eliel Lehtinen, HeMK, KTM, 34p.

5. Kasper Kangasniemi, TamMC, KTM, 32p.

Superfinaali (MX1 + MX2)

1. Harri Kullas, VMK, Yamaha

2. Indrek Mägi, Suomi, Kawasaki

3. Juuso Matikainen, OriMK, Husqvarna

4. Emil Silander, LoSMK, GasGas

5. Karel Kutsar, Suomi, KTM

…7. (paras MX2-luokan kuljettaja) Matias Vesterinen, IMK, KTM

Kaikki tulokset

Sarjataulukot (päivittyvät myöhemmin)

Teksti: Matias Vesterisen tiedotus.

Kuvat: Jukka-Pekka Purtilo.

Uusin numero