Varikkoruusuista maailmanmestareiksi – moottoripyöräurheilun naispioneerit yksissä kansissa

Nita Korhonen (vas.), Ulla Kulju ja Kirsi Kainulainen kirjan julkistamistilaisuudessa. Kuva: Taneli Niinimäki.

Kansainvälinen moottoriliitto FIM on julkaissut kirjan moottoripyöräurheilun naispioneereista. Mukana kirjassa on peräti neljä suomalaista.

Kansainvälisen moottoriliitto FIMin naiskomissio on perustettu vuonna 2006. Viimeiset seitsemän vuotta komission puheenjohtajana on toiminut Nita Korhonen, yksi kirjassa esitellyistä suomalaisnaisista.

– Tällä kirjalla haluamme antaa tytöille ja naisille esimerkkejä, mitä kaikkea moottoripyöräurheilussa voi tehdä, ja osoittaa, että tämä maailma on avoin myös heille. Näiden esikuvien esimerkki toivottavasti rohkaisee kaikkia toteuttamaan omia unelmiaan, kertoo Korhonen, joka itse on yksi harvoista suomalaisista, joka työskentelee kansainvälisen urheilujärjestön johtotehtävissä. Hän aloitti helmikuussa FIMin johtajistossa vastuualueenaan kansainvälisen liiton jäsenmaat ja maanosien liitot sekä tapahtumat.

”Dream Big” -nimisessä kirjassa esitellään 42 moottoripyöräurheilun pioneerinaista ympäri maailmaa. He ovat esikuvia, jotka ovat rikkoneet rajoja, saavuttaneet mestaruuksia, kehittäneet moottoriurheilua ja tehneet moottoriurheilumaailman polkua pehmeämmäksi muille naisille. Suomalaisia kirjassa on Korhosen lisäksi mukana Kirsi Kainulainen, Ulla Kulju ja Taru Rinne. 

Taru Rinne on FIM-legenda, joka saavutti ensimmäisenä naisena ratamoottoripyöräilyn MM-pisteitä. Ulla Kulju puolestaan on ratamoottoripyöräilyn alaraajahalvaantuneiden naisten sarjan maailmanmestari. Kirsi Kainulainen on ensimmäinen avoimen moottoripyöräluokan maailmanmestaruuden voittanut nainen.

– Olen tosi otettu ja kiitollinen tästä huomiosta. Jos voin olla esikuva edes yhdelle nuorelle ja näin helpottaa hänen polkuaan moottoriurheilun parissa, tulee fiilis, että olen tehnyt asioita oikein, Kainulainen kertoi kirjan julkistuksen yhteydessä.

Kirja julkaistiin lauantai-iltana Lahden Sibeliustalossa järjestetyssä gaalatilaisuudessa, joka on osa Vierumäellä käynnissä olevaa kaksipäiväistä Women in Motorsport -kongressia. Kongressin järjestelyistä vastaavat FIMin ja Kansainvälisen Autoliitto FIAn naiskomissiot.

Uusin numero