Varastetut moottoripyörät ongelmana Englannissa

Poliisin mukaan sadat mp-kauppiaat ovat tahattomasti hyväksyneet varastetun pyörän vaihdossa myydessään epärehelliselle ostajalle uuden pyörän.

Iso-Britanniassa useat moottoripyörien jälleenmyyjät, mukaan lukien suurimpien merkkien valtuutetut edustajat, ovat taantuman myötä laiminlyöneet velvollisuuksiaan tarkistaa vaihturina tulevan moottoripyörän historian. Lukuisia varastetuksi ilmoitettuja moottoripyöriä on takavarikoitu poliisin toimesta.

Brittiläisen kauppiasverkoston uutislehden (BDN) mukaan ongelman ydin on ns. ringersit, eli varastetuille pyörille on väärennetty laillisen pyörän tunnistetiedot.

MCN:n lähteen mukaan viimeisimmässä ”ratsiassa” valtaosa varastetuista pyöristä löytyi juuri mp-liikkeiden hallusta tai ne olivat kulkeutuneet uudelle omistajalle mp-liikkeen kautta. MCN:n lähteen mukaan poliisilla on hallussaan satoja haltuunotettuja moottoripyöriä.

Suomen mp-kauppiaat ry:n toiminnanjohtjan Jorma Vasaman mukaan ongelma ei ainakaan vielä ole ilmennyt Suomessa, sillä käytettyjen pyörien yksittäistuonti Euroopasta on melko pientä. Mutta täytyy muistaa, että Euroopan isoilla markkinoilla, kuten Saksassa, jossa rekisteröidään n. 200 000 pyörää Suomen reiluun kymmeneen tuhanteen nähden, on ihan eri mittakaavassa harmaata kauppaa ja epärehellisiä rahan pesijöitä, Vasama muistuttaa ja toteaa, että Suomi-pyörä on aina turvallisin vaihtoehto, sillä sen historia on selvitettävissä ja ensirekisteröintitiedot löytyvät viralliselta jälleenmyyjältä.

Vasaman mukaan Suomesta varastetut pyörät kulkeutuvat lähes poikkeuksetta idän suuntaan, useimmiten Viroon ja sieltä eteenpäin, sinne missä kysyntää tällaisille ”liian halvoille” pyörille on. Vasama painottaa, että kannattaa muistaa, että varastetun pyörän myyjälle voitto on aina 100%, joten jos pyörän hinta on ”liian hyvä ollakseen totta”, kannattaa hälytyskellojen soida ja kovaa.

Uusin numero