Valentino Rossi muistelee menneitä: ”Ihmettelin, miksi muut ovat niin hitaita”

Tuolloin 20-vuotias nuorukainen ajoi aika-ajossa itsensä lähtöruutuun viisi. Startti ei sujunut ja Rossi putosi sijalle 13, mutta alkoi hiljalleen nousta kohti kärkipaikkoja.

Hän joi viidennellä kierroksella koko kilpailun nopeimman kierroksen ja nousi jo kuudenneksi. Hän ohitti kierroksella 11 jopa hallitsevan maailmanmestarin Alex Crivillen ja kärki oli jo lähellä. Sitä hän ei kuitenkaan koskaan tavoittanut.

”Muistan hyvin sen kilpailun, se oli ensimmäiseni 500-kuutioisissa Hondalla. Lähtöni oli kehno, mutta sitten ajo alkoi kulkea ja ajoin jopa kisan nopeimmaksi jääneen kierroksen”, Rossi muistele menneitä.

”Lähestyin koko ajan kärkeä ja ihmettelin, miksi he ovat niin hitaita. Mutta sitten kaaduin. Jälkikäteen ajattelin, että ehkä he ajoivat juuri optimivauhtia ja minä hiukan liiaksi limitillä.”

Uran alku kuninkuusluokassa oli tahmainen, sillä Rossi ajoi ulos myös seuraavassa kilpailussa Sepangissa. Ruutulipulle hän pääsi viimein Japanin GP:ssä, sijoitus oli 11:s.

”Olin ajanut 250-kuutioisissa ja pyörän kiihtyvyys oli aivan erilainen, enkä osannut oikein hallita sitä valtavaa moottorin voimaa. Pyörä oli myös paljon painavampi kuin 250-kuutioinen, enkä ymmärtänyt riittävästi sen merkitystä pyörän käyttäytymiseen. Oli hankala määritellä, kuinka kovaa sillä pyörällä pystyi ajamaan.”

Kovin kauan sarjan ikonilla ei kuitenkaan asioiden opettelu kestänyt. Hänen ensimmäinen podiumpaikkansa tuli jo neljännessä osakilpailussa Jerezissä, avausvoitto hiukan myöhemmin Doningtonissa. Ja kuten tiedämme, loppu onkin tahmeasta alusta huolimatta historiaa.

Heti avauskaudellaan Rossi voitti kaksi kilpailua, oli kymmenen kertaa podiumilla ja MM-sarjan kakkonen. Sitä seurasikin sitten viisi perättäistä maailmanmestaruutta, ensin kolme Hondalla ja sitten kaksi Yamahalla. Italialainen oli ajanut mestaruuteen aiemmin jo sekä 125- että 250-kuutioisissa.

Nyt mestaruuksia on kasassa kaikkiaan yhdeksän ja 39-vuotias legenda jatkaa kymmenennen jahtaamista Yamahan tehdastiimissä. Kauden avauksessa Qatarissa viime kaudella MM-sarjassa viidenneksi ajanut Rossi oli kolmas.