Vakuutusongelma uhkaa legendaarisia katuratakisoja – ei koske Mansaaren TT:tä 

Brittimedioiden mukaan moottoripyörien rata- ja katuratakilpailut Pohjois-Irlannissa tältä kaudelta on peruttu, koska järjestäjille ei ole myönnetty vastuuvakuutuksia.

Esimerkiksi moottoripyöräsivusto Visordown uutisoi, että kaikki moottoripyöräkilpailut Pohjois-Irlannissa olisi peruttu tältä kaudelta, pois lukien motocross. Mansaarella ajettavaa Mansaaren TT:tä tämä ei koske. 

Peruutusten syynä on, että järjestäjät eivät ole pystyneet hankkimaan kilpailujen järjestämisen edellyttämää vastuuvakuutusta. Irlannin moottoripyöräliiton mukaan tapahtumia järjestävät klubit pitivät 9. helmikuuta hätäkokouksen, jossa osallistujat esittivät näkemyksensä kyvystään maksaa rajusti nousseet vakuutusmaksut, ja lopputulemana todettiin vaadittujen summien olevan kestämättömiä useimmille klubeille.

Alustavasti kilpailujensa peruuttamisesta ovat ilmoittaneet mm. North West 200, Cookstown 100, Tandragee 100, Ulster Grand Prix ja Armoy Race of Legends. Myös moottoriradoilla ajettava Ulster Superbike Championship -kilpailusarja on peruttu samasta syystä. BBC:n mukaan yksittäisten kilpailujen vastuuvakuutusten hinta on noussut yli 400 000 puntaan, eli kolminkertaiseksi aikaisempiin vuosiin verrattuna. Syyksi hintojen nousuun kerrotaan se, että Brexitin jälkeen kilpailujen vakituinen vakuuttaja on lopettanut suhteensa Irlannin moottoripyöräliittoon ja sen alaisiin klubeihin. 

Julkisuudessa vellovat tiedot ovat jossain määrin ristiriitaisia, sillä osa tiedotusvälineistä kertoo vakuutushintojen poskettomasta noususta, osa että vastuuvakuutuksia ei myönnetä lainkaan. Tosin lopputulos molemmissa vaihtoehdoissa on todennäköisesti sama. 

Esimerkiksi North West 200 on toiminut monelle kilpailijalle tähän asti valmistavana harjoituksena Mansaaren TT -kilpailua varten. Kilpailua on vuosittain seurannut paikan päällä 200 000 katsojaa, joten sillä on ollut merkittävä rooli taloudellisesti koko alueelle. Kilpailun voi vielä pelastaa se, että sille alueelle merkittävän taloudellisen roolin takia myönnettäisiin julkista tukea. 

Mansaaren TT:n kaksinkertainen voittaja Gary Johnson kommentoi uutisen olleen shokki. Hänen mukaansa NW 200:n saattaa tuoda kansainväliseen IRRC-katuratasarjaan lisää osallistujia, mutta Mansaaren TT:hen tähtääville se on suuri menetys, sillä mikään muu kilpailu ei valmista yhtä hyvin Mansaaren vaativalle 60 kilometrin mittaiselle radalle kuin juuri North West 200. 

Suomalaisen katuratakuljettaja Erno Kostamon tämän kauden päätähtäin on Mansaaren TT:ssä. Kostamon kilpailukalenteriin oli Mansaaren lisäksi rastitettu nimenomaan North West 200 ja IRRC-sarjan viidestä kilpailusta vain kolme, jotka aikataulullisesti eivät mene päällekkäin tai liian lähekkäin NW:n ja TT:n kanssa.

Uusin numero