Uusi Yamaha TMAX – Ominaisuuksiltaan lähempänä sporttipyörää

Euroopan myydyin sporttiskootteri uudistuu, jonka jälkeen se on ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan selvästi lähempänä urheilullista moottoripyörää.

TMAX saa kaudelle 2022 uuden rungon, pyörät ja jousituksen. Elektroniikkaa on päivitetty ja seitsemän tuuman TFT-värinäyttö pitää sisällään kaikki viimeisimmät hienoudet. Moottorina on 560-kuutioinen kaksisylinterinen rivimoottori, jonka teho on A2-luokan sallima maksimi eli 35 kilowattia. Moottorin kompakti rakenne mahdollistaa satulan alle ison tavaratilan.

Uuden rungon ja kompaktin muotoilun ansiosta TMAX on ulkonäöltään selvästi aggressiivisempi. Kapeampi rungon keskiosa antaa kuljettajalle paremmin tilaa liikkua ja jalat saa helpommin maahan. Uudenmallinen tuulilasi parantaa ajomukavuutta. Avaimeton Smart Key -järjestelmä mahdollistaa eri toimintojen etähallinnan, mm. virran päälle ja pois kytkemisen, ohjauslukon aktivoinnin, istuimen lukituksen avauksen sekä polttoainekorkin avaamisen.

Uudessa 7-tuumaisessa TFT-värinäytössä on kolme vaihtoehtoista näyttöasetusta. Kaikissa kolmessa on keskitetty digitaalinen nopeusnäyttö. Sport-asetuksessa on säteittäinen kierrosluvun lohkotyyppinen näyttö. Intelligent-asetuksessa on pelkistetty osoittimella toimiva kierroslukumittarii ja Authentic-asetuksella näkyvissä on perinteisen näköinen, asteikolla ja osoittimella varustettu kierroslukumittari.  Älypuhelimen voi liittää bluetoothin, wifin ja USB-portin kautta. Säilytyslokerossa on teline älypuhelimelle. 

Uusi Garmin-navigointiohjelma näyttää ajo-ohjeet kartalla ja sama toistetaan puheena (lisähintaan hankittavan) bluetooth-kuulokemikrofonin kautta. Järjestelmä sisältää reaaliaikaisia liikennepäivityksiä ja tarjoaa aikaa säästäviä kiertoteitä. Navigoinnin helpottamiseksi Garminin PhotoReal Junction View -ohjelma näyttää realistisesti reitin varrella olevat risteykset ja liittymät. Rider Alerts -ominaisuus näyttää ilmoituksia nopeusrajoituksista ja polttoaineen seurantatoiminto arvioi etäisyyden ennen seuraavaa tankkausta ja ehdottaa pysähdyspaikkoja. Navigointiohjelma näyttää myös reaaliaikaisest sääolosuhteet. Sovelluksen käynnistys ja valikkojen selaus hoituvat ohjaustangossa olevalla joystick-painikkeella. 

MT-mallien tavoin uudessa TMAXissa on uudet, rakenteeltaan ohuemmat Spin Forged -vanteet. Ne vähentävät jousittamatonta massaa, ja joustoliikkeen vastus edessä vähenee noin 10 prosenttia ja takana kuusi prosenttia. Iskunvaimentimien puristusvaimennus on nyt tehokkaampi, mikä tekee jousituksesta tukevamman tuntuisen. Ensiasennusrenkaiksi on vaihdettu Bridgestone Battlax SC2 -renkaat. 

Ajoasennon ergonomiaa on muutettu, jotta ajoasento on hieman enemmän etukeno. Uudessa, pidemmässä istuimessa on säädettävä kuljettajan selkänoja, jonka säätövara on 30 mm eteen ja taakse. Yhdessä pidemmän jalkatilan ja uuden ohjaustangon kanssa pidempi istuin parantaa ergonomiaa ja mahdollistaa paremman ajoasennon löytämisen ajajan koosta riippumatta. Matkustajan mukavuutta on kohennettu siirtämällä jalkatappeja 5 mm alas ja korottamalla istuinosaa 15 mm.

TMAX on varustettu uudenmallisella, säädettävällä  tuulilasilla. Uuden tuulilasin keskellä oleva ilmanottoaukko vähentää suurissa nopeuksissa ajoviiman painetta kuljettajan ylävartaloon. Toinen uuden tuulilasin erityisominaisuus on, että se vähentää ajoviiman aiheuttamaa melua parantaen akustiikkaa. Näin kuljettaja ja matkustaja voivat nauttia paremmin älypuhelimen musiikki- ja muista äänipalveluista käyttämällä Bluetooth-kypäräkuulokkeita.

TMAX Tech MAX – Vieläkin mukavampi ja tyylikkäämpi

TMAX Tech MAX perustekniikka on sama kuin 2022 TMAX:issa, mutta sen varustelu on kattavampi. Tech MAX:issa on sähköisesti säädettävä tuulilasi, jonka korkeuden voi napin painalluksella säätää ajo-olosuhteiden mukaan. Vakiovarusteina on lämpöistuin ja lämpökahvat sekä vakionopeudensäädin.

TMAX Tech MAX:in linkkutyyppinen takajousitus on säädettävä, joten jousitus on helppo säätää olosuhteiden ja kuorman mukaan. Taustavalaistut hallintapainikeet ovat myös vakiovaruste ja esimerkiksi säilytystilan sisustuksessa on käytetty vieläkin laadukkaampia materiaaleja.

Toimitukset Yamaha-jälleenmyyjille alkavat maaliskuussa 2022. Hinnat ilmoitetaan myöhemmin.

Moottori: nelitahtinen, kaksisylinterinen rivimoottori, 562cc

Poraus x isku: 70 x 73 mm

Puristussuhde: 10,9:1

Teho: 35 kW (48 hv) / 7 500 r/min

Vääntö: 55,7 Nm / 5 250 r/min

Vaihteisto: V-Belt automaatti

Rengaskoot: 120/70R15 ja 160/60R15

Akseliväli: 1575 mm

Istuinkorkeus: 800 mm

Tankin tilavuus: 15 litraa

Paino tankattuna: 218 kg

Uusin numero