Tulisieluinen Jorge Lorenzo käy kuumana kuin hellankoukku

Yamahan ässän sai kiukusta kiehumaan hänen maanmiehensä, Gresini-tiimin Hondalla ajavan Alvaro Bautistan käsittämätön ohitusyritys Assenin kisan ensimmäisessä mutkassa.

Bautista lakaisi kaatuessaan Lorenzon ulos radalta ja kisasta, mikä maksoi todennäköisesti paitsi ison tukun arvopisteitä, myös miltei tuliterän moottorin, jotka ovat tunnetusti kortilla pitkässä sarjassa.

”Alvaron liike oli
täysin mieletön!”

– Alvaron liike oli täysin mieletön. Se oli jotain sellaista, mitä 5-vuotias saattaa tehdä pelatessaan Playstationia, mutta ei sellaista, mitä maailmanmestaruuden voittanut 27-vuotias kuljettaja tekee, Lorenzo sivalsi sanansäilällä Bautistaa.

Bautista pyysi myöhäiseksi jääneestä jarrutuksestaan johtunutta katastrofia nöyrästi anteeksi Lorenzolta. Lisäksi Bautistalle mätkäistiin penaltia siinä muodossa, että hän joutuu starttaamaan ensi sunnuntaina Sachsenringin radalla ajettavaan Saksan GP:hen koko joukon hänniltä.

Lorenzo kuittaa Bautistan anteeksipyynnön, mutta viittaa kintaalla moiselle ja löyhäksi luonnehtimalleen rangaistukselle.

– Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän (Bautista) aiheutti tällaisen onnettomuuden. Hän teki saman viime vuonna Valenciassa. Alvaro ajoi 100 metriä takanani. Miten hän olisi voinut ohittaa minut, kysyy Lorenzo aiheellisesti.

– Minua rangaistiin vuonna 2005 vastaavasta yhden kilpailun hyllytyksellä ja sama tehtiin aikoinaan Hopkinsille (John). Jotkut rangaistukset ovat paikallaan, sillä niistä ottaa opiksi. Ainakin minä tein niin. Protestoin välittömästi Bautistan mielestäni saamaa liian kevyttä rangaistusta. Hänetkin pitää hyllyttää yhdeksi kisaksi, jyrisee Lorenzo.

”Saatamme katua sitä, että
rangaistukset ovat liian lieviä”

Lorenzo on tunnettu itsekin rajuotteisina kilpailijana, mutta pahimmat särmät ovat hioutuneet vuosien saatossa. Taistelu on tuimaa, mutta kunnioitus vastustajia kohtaan ei saa hämärtyä koskaan. Ei ainakaan radalla.

– Kaikissa kolmessa luokassa on edelleen liian monta sellaista kuljettajaa, jotka ajavat jatkuvasti yli limiitin.

– Olen huolissani. Virheet ovat aina mahdollisia lajissamme, mutta nyt tapahtunut meni yli. Jos tällaiseen ei tartuta nyt kovemmalla kädellä, niin saatamme katua sitä tulevaisuudessa, jos jotain vakavampaa tapahtuu, jatkaa Lorenzo.

Lorenzon savuna ilmaan Hollannissa tuhoutunut moottori oli käytännössä uusi. Sillä oli ehditty ajaa vasta noin 200 kilometriä.

– Kilpailun johto kertoi minulle, että he saattavat tehdä tässä tapauksessa osaltani säännöissä poikkeuksen ottamatta tätä huomioon kauden moottorikiintiössä.

Tässä puolestaan Lorenzo liikkuu täysin väärillä linjoilla.

Moista myönnytystä ei yksinkertaisesti voi tehdä, tai muuten homma menee täysin villiksi ja mestaruudet ratkaistaan protestien, vastaprotestien sekä valituskierrosten jäljiltä vasta joskus ensi vuoden puolella.

Näin uhkasi jo käydä Moto2-luokan osalta Marc Marquezin ja Pol Espargaron taustavoimien välisessä episodissa, jossa ehdittiin väläytellä mahdollisuutta urheilun kansainvälisestä vetoomustuomioistuimesta CAS:sta.

Esimerkiksi Valentino Rossi laukoi välittömästi lonkalta Lorenzon haaveet sääntösooloilusta tyhjiksi.

– Onko tämä joku uusi sääntö? En ole koskaan kuullut sellaisista, virnisti Rossi.

Bautistan hölmöily veti tosin Rossinkin vakavaksi.

– Voit tehdä virheen ensimmäisessä mutkassa, mutta tämä oli ehdottomasti aivan liian suuri sellainen. Hän jarrutti tuollaiset 20-30 metriä myöhemmin kuin normaalisti. Nähdessäni Bautistan kiitävän ohitseni ajattelin, että kuinka monta kaveria hän vie mennessään.
 

Uusin numero