”Tuen ei tarvitse olla rahallista ollakseen kallisarvoista”

Jyri Kuosa (vas.) ja Juha Tammilehto (oik., 83) siirtyvät tulevalla kaudella jokkiksesta ylöspäin. Tammilehto teki viime syksynä voittoisan kisadebyyttinsä. Ajokuva: Jenni Jokela / Track Punk Racing

Tulevalla kaudella luokkia ylöspäin vaihtavat ratamoottoripyöräilijät Jyri Kuosa ja Juha Tammilehto haluavat tuoda lajia lähemmäs suurta yleisöä sekä potentiaalisia uusia kilpakumppaneita.

Toimintaansa kehittävä Supremebikes tulee ensi kauden aikana olemaan voimakkaasti läsnä RR-kilpailuissa ja ratatapahtumissa. Osana tätä Supremebikes tukee kahta jokkiksesta nousevaa kuljettajaa, Superstock 600 -luokkaan vaihtavaa Jyri Kuosaa sekä Juha Tammilehtoa, jonka luokka tulevalla kaudella on Open 1000.  

Sekä Kuosan että Tammilehdon kilpaura on toistaiseksi lyhyt, mutta tulokset positiivisia. Seuraavasssa miehet kertovat omin sanoin taustoistaan ja tavoitteistaan.

Jyri Kuosa: Olen 29-vuotias ja asun Lohjalla. Moottoriurheilusta minulla ei ollut ennen kilpailemisen aloittamista oikeastaan kokemusta, mutta olen harrastanut lähes kaikkea muuta urheilua, erityisesti joukkuelajeja. Sen verran moottoripyöriin on kosketusta, että olen seurannut lajia ja ajanut huvikseni hieman crossia ja enduroa.

Ennen oman pyörän ostamista kävin isän pyörällä kokeilemassa rata-ajoa pari-kolme kertaa. Kun valmistuin koulusta ja pääsin töihin vuoden 2020 syksyllä, ajattelin: ”Nyt jos ei koskaan!” ja ostin pyörän. Nyt olen siis kilpaillut kaksi kautta jokkiksessa, jossa viime kaudella voitin alle 750-kuutioisten sarjan.

Ensi kaudella uutta on luokan lisäksi pyörä, kun kilpailen superstock 600 -luokassa Suzukilla. Tulevan kauden tavoitteena on ajaa pisteille kaikissa kisoissa ja parin-kolmen vuoden sisällä nousta SM-kärkikamppailuun. Tavoitteisiin voi lukea myös osallistumisen Imatranajoon. Lisäksi haluan osaltani tuoda lajille positiivista julkisuutta esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Supremebikesin tuki on ollut hyvin tärkeää koko lyhyen kilpaurani aikana. Juuri Supremebikesin Toni oli kannustamassa viivalle ensimmäisten ratakertojen jälkeen, ja hän tarjonnut apuaan mahdollisuuksiensa mukaan. Lisäksi haluan kiittää kavereita varikolla ja kisoissa. Sosiaalinen puoli on iso osa lajia, joten kiitos kaikille, jotka ovat olleet mukana.

Juha Tammilehto: Olen 41-vuotias itähelsinkiläinen perheenisä, vaimon lisäksi perheeseen kuuluvat 8- ja 2-vuotiaat pojat. Moottoripyöriä olen harrastanut parikymmentä vuotta – päädyin lajin pariin sattumalta, kun maastopyöräilykaveri osti moottoripyörän. Hetken mietittyäni ostin sellaisen itsekin. Siinä vaiheessa minulla ei ollut kokemusta edes mopoista.

Ajoin pääosin kadulla, satunnaisesti ratapäivillä, mutta painopiste siirtyi – jälleen sattumalta – radalle. Ostin ison kasan renkaita, mutta jälkeenpäin kuulin, että ne ovatkin ratarenkaita, joten hankin lämppärit ja pukit ja kadulla koheltaminen jäi vähemmälle.

Nykyään olen MP-Tuki ry:n aktiivi, ja vauhtiakin on tarttunut mukavasti. Olen osallistunut kerhokisoihin, lähtötreeneihin ja sen sellaiseen, mutta kilpakokemusta minulla ei ollut ennen viime syksyn kokeilua jokkiksessa, jossa voitin molemmat lähdöt.

Jatkan tulevalla kaudella tutulla katurekisteröidyllä ZX-10R:llä. Kauden tavoite on pysyä Open 1000 -luokan vauhdissa ja kasvattaa kilpailukokemusta. Jollakin aikajanalla pitää kyetä haastamaan luokan kärkikuskeja. Haluan myös tulevaisuudessa kilpailla Imatranajossa. Ja yleisellä tasolla tavoitteena on tuoda lajia lähemmäs harrastajia, madaltaa kynnystä osallistumiseen. Näyttää, että ”Tuokin perheenisä pystyy siihen, joten miksen minäkin!”

Supremebikesin Toni on osoittanut, että ollakseen kallisarvoista, tuen ei välttämättä tarvitse olla rahallista. Juuri hän kannusti viivalle jokkiksessa, minkä lisäksi hän tarjoaa mahdollisuuksiensa mukaan apua varikolla. Toni saattaa myös ihmisiä yhteen, hän toimii tavallaan managerin roolissa. Tällä tiimini on ”mies ja kitara” -henkinen setti, ja tällainen tuki on kullanarvoista. Kiitokset ansaitsevat myös mekaanikkoni Juha Kalliokoski sekä perhe, erityisesti vaimo!

Jyri Kuosan ja Juha Tammilehdon voi tavata MP-messuilla Supremebikesin osastolla 6f60. Messujen lisäksi Supremebikes tulee kesän aikana näkymään road racing -kilpailuissa ja ratatapahtumissa.

Uusin numero