Tuareg Rallye: Rally Raid Team Finlandin kuulumisia

Rally Raid Team Finland on amatööritiimi, joka osallistuu Tunisiassa ajettavaan Tuareg Rallyyn. Tavoitimme puhelimitse tiimipäällikkö Sakke Häyrisen, joka kertoi suomalaistiimin kilpailun sujuvan varsin mallikkaasti, vaikka reitti onkin ollut poikkeuksellisen raju. 

– Ensimmäinen päivä oli vähän turhankin vaativa. Tuareg Rallye -veteraanit kertoivat reitin olleen kovin miesmuistiin. Yli 140 pyörästä reitin molemmat kierrokset selvitti vain parikymmentä, kertoo Häyrinen.

Mies itse joutui keskeyttämään ensimmäisenä ajopäivänä nilkan murtumisen takia, mutta muut suomalaiset ovat yhä mukana kisassa.

– Ensimmäisen päivän reitti oli pehmeää hiekkaa ja isoa sekä pientä dyyniä. Dyynit tuli otettua liian isoilla hypyillä, mikä lopulta johti kaatumiseen. Toinen jalka jäi pyörän alle ja toisenkin löin kovaa ohjaustankoon. Jatkoin vielä ajoa, mutta pian huomasi, että kaikki ei ollut kunnossa. Illalla röntgenkuvassa paljastui nilkan murtuma, Häyrinen kertaa, ja toteaa ajon sujuneen kaatoon saakka mallikkaasti.

– Olin arviolta kolmen kympin tienoilla kaatuessani, ja keskeytyksestä huolimatta ensimmäisen päivän sijoitus oli 80. Siis yli 60 pyörää oli jo jättänyt leikin kesken. Vähän harmittaa, mutta ei asia harmittelemalla parane. Tarpeettomia riskejä on turha lähteä ottamaan, Häyrinen summaa.

Tiimin muiden kuljettajien sijoitukset ovat välillä 19.-30. kahden ajopäivän jälkeen. Kolmas ajopäivä peruttiin kokeneen brittikilpailijan menehdyttyä valitettavan onnettomuuden seurauksena. Reitti oli kuitenkin avoin harjoittelulle ilman ajanottoa ja kaikki suomalaiset kartuttivat ajokokemustaan ajamalla myös kolmantena päivänä. Tämän päivän ohjelmassa on iso dyynikisa Star Wars -elokuvan kuvausmaisemissa. Kulisseihin sopivasti lähettäjänä toimii Darth Vader.

– Tämä on meille ensimmäinen kerta Tuareg-rallissa, ja olemme täällä ensisijaisesti oppimassa ja kartuttamassa kokemusta. Oppia tulee joka päivä lisää, Häyrinen lopettaa.

Uusin numero