TraFi: Moottoripyörä kesäkuntoon – vinkkivideo turvalliseen ajokesään

Kokenut motoristi, alan asiantuntijat sekä liikenneministeri Merja Kyllönen sparraavat moottoripyöräilijöitä oheisella videolla turvalliseen pyöräkesään.

 

Huolehdi pyörän ja varusteiden kunnosta pitkin kesää

Moni moottoripyöräilijä kunnostaa pyöräänsä pitkin talvea. Kiinnitäthän myös ajokauden aikana huomiota pyörän kuntoon?  Voit tarkistaa helposti jarrut, renkaiden kunnon ja rengaspaineet itse. Voit personoida moottoripyöräsi ulkonäköä varsin vapaasti, mutta teknisten muutosten, kuten valaisimiin tai pakoputkistoon liittyvien muutosten kanssa on noudatettava säädöksiä tarkasti.

Moottoripyöräilijän kannattaa myös tarkistaa ajovarusteidensa ja kypäränsä kunto säännöllisesti.

 

Kumit tiessä tien kunnosta ja säästä riippumatta

Oikea tilannenopeus on moottoripyöräilyssä tärkeää. Varsinkin alkukeväästä tiet ovat pinnaltaan huonoimmillaan, ja talven hiekotushiekkaa löytyy vielä monin paikoin. Ajathan varovaisesti erityisesti vesikeleillä, kun tiessä on halkeamia ja paikkauksia. Tarkistathan myös säätiedot ennen kuin hyppäät pyörän selkään, jottei vaikkapa ukkoskuuro yllätä.

 

Moottoripyöräkortin hankkiminen muuttui alkuvuonna

Moottoripyöräkortin luokat ja kuljettajaopetus muuttuivat tammikuussa uuden ajokorttilain voimaan astumisen myötä. A1-kortilla saa ajaa kevyttä moottoripyörää, ja sen voi hankkia 16-vuotiaana. A2-kortilla pääsee teholtaan rajoitetun pyörän selkään, ja sen voi saada 18-vuotiaana. A-kortin voi ajaa 20-vuotiaana, jos alla on jo A2-luokan kortti ja 2 vuotta ajokokemusta, muuten kortin ikäraja on 24 vuotta.

Uusin numero