Todellinen superpäivä Vantaalla

Päivän pääluokassa MX2-luokan SM-kisassa Henric Stigell ja Eestin Erki Kahro ajoivat kisaa kummassakin erässä niin, että yleisö sai varmasti katetta pääsylipun hinnalle.

Näyttävää kilvanajoa nähtiin myös muissa päivän luokissa, eikä päivän kiinnostavuutta ainakaan vähentänyt jalkapallolegenda Sami Hyypiän kilpaileminen veteraaneissa.

SM-kisan avauserässä startattiin Stigellin johdolla, kakkosena avauskierrokselta tuli päivän yllättäjä Joonas Heimonen. Mauno Hermunen näytti että pikkuluokassa voi ehtiä myös kaksitahtipyörällä ottaen hyvän startin turvin kolmossijan ennen Kahroa.

Stigell pääsi hiukan karkuun muilta, mutta kun Heimonen kaatui ja putosi kauas kärjestä ja Hermunen väsyi, nousi Kahro kakkoseksi ja alkoi takaa-ajon. Kierros toisensa jälkeen kärkipari takoi huikean tasaista taistelua eron vaihdellessa neljän ja kuuden sekunnin haarukassa.

Erän loppupuolella Kahro kuitenkin veti muutamassa kierroksessa Stigellin pienen karkumatkan kiinni ja viimeiset kierrokset kaksikko kävi huimaa kisaa, joka ratkesi vasta juuri ennen viimeistä mutkaa kun Kahro epäonnistui röykkysuoran rytmityksessä. Kaukana kärkikaksikon takana kolmantena maaliin ajoi Juuso Matikainen.

– Muutaman kierroksella ohitettavan meni pari mutkaa ennen kuin pääsin ohi, ja se tekee helposti pari kolme sekuntia kierroksella, niin eipä ihme että Kahro sai kiinni. Toisaalta olisi itsekin pitänyt vaan olla terävämpänä niillä kierroksilla, mutta onneksi sain väännettyä voiton, Stigell totesi erän jälkeen.

Erän kakkossijan turvin Kahro nousi kuitenkin SM-sarjan kärkeen, ja kun mies kertoi ajavansa kaikki osakilpailut Suomenlahden tällä puolella, tuli eestiläisestä samalla ykkössuosikki Suomen mestariksi. Stigell oli sarjan avauskisan aikaan ajamassa EM-sarjaa ja vielä ainakin yksi kisa jäänee häneltä väliin samasta syystä.

Jo toisen erän startista saatiin kasaan varsinaiset klassikon ainekset, kun Stigell otti taas ykköspaikan ja tällä kertaa Kahro onnistui startissa kakkospaikalle. Päivän suvereeni kärkikaksikko väänsi huikeaa kisaa puolisen tuntia Stigellin niukassa johdossa, kunnes Kahro onnistui ohituksessa.

Aivan toiseksi viimeisen kierroksen lopussa Stigell iski kuitenkin takaisin, siirtyi kärkeen ja onnistui pitämään Kahron takanaan maaliin asti. Erän kolmas oli Miika Oinonen.

– Löysin erän puolivälin tietämissä hyvän rytmin ja hyvät nopeat ajolinjat radalle ja tunsin että pystyn vielä ohittamaan Stigellin. Sitten vain tein sen, mutta toiseksi viimeisellä kierroksella en onnistunut viimeisessä pöytähyppyrissä kunnolla, Stigell otti seuraavaan mutkaan sisälinjan, enkä enää mahtanut mitään, Kahro kertoi huippujännittävästä erästä.

– Ennen tuota keskipöytää Kahro vain sai paremman vauhdin mutkasta ulos ja matalamman hypyn, seuraavaan mutkaan hän tuli sisälle ja oikeastaan enää kunnolla kääntymään mutkaan vaan leveäksi eteeni, eipä siinä voinut mitään. Omassa ohituksessani en edes huomannut Kahron virhettä, tulin vaan niin kovaa kun pääsee ja kun pääsin rinnalle ja näin että Kahro taittaa mutkaan ulkoa sisälle, vedin itse sisältä ulos ja aivan täydellä kaasulla niin nyt se onnistui. Uskomaton kisa, en kyllä muista ikinä ajaneeni yhtä tiukkaa erää, Stigell puhalteli.

Kahro on nyt SM-sarjan kärjessä neljän pisteen turvin ennen Oinosta, Stigell nousi kolmanneksi kaksi pistettä Matikaisen edelle.

Veteraanien Suomen Cupissa nuorimman ikäluokan, MXV35:n kummankin erän voittoon ajoi Miska Aaltonen. Markus Jaakola pisti kuitenkin tiukasti kampoihin 80-lukulaisella 500-kuutioisella kaksitahtisellaan. Ensimmäisessä erässä Jaakola oli maalissa vasta neljäs yhden kaatumisen jälkeen, toisessa pitkään kärjessä ajanut Jaakola piti Aaltosen ohituksen jälkeen kakkospaikan.

Veteraanien kisaajien painavin lausunto kuultiin MXV45-luokan molemmat erät suvereenisti voittaneelta Kari Rantaselta. Kommentti ei kuitenkaan tullut omasta kisasta vaan SM-kisan toisesta erästä.

– Kyllä tarttis saada katsomoon nitrojen jakelu kun on tämmöisiä kisoja.

"Väli-ikäisten" veteraanien kummankin erän kakkonen oli Jukka Koskinen ennen Juha Rauosta.

Mauri Mäkinen puolestaan jatkaa voittamattomana MXV55-luokan Suomen Cupia. Naisten MXD-luokassa Sanna Kärkkäisen erävoittoputken pituutta mitataan jo vuosissa. Varsinkin päivän ensimmäisessä erässä Hanna Mertsalmi pääsi jo pistämään Kärkkäisen hetkittäin ahtaalle, joten enää iisalmelaisen ei tarvitse kilpailla ilman vastusta.

SM-viikonloppu jatkuu sunnuntaina MX1-luokan SM- ja MXC/A- sekä MXJ-luokkien Suomen Cupilla.

Täydelliset tulokset:
http://www.mylaps.com/en/events/912742
Pistetaulukot siellä linkistä "championship"
 

Uusin numero