Titaanien taistelu lähestyy – voittajasuosikit silti harvassa

Sinivalkoiset katseet on syytä suunnata MX2-luokassa ajavaan Harri Kullakseen. Hän omaa suomalaisista parhaimmat menestymisen mahdollisuudet.

Voittajasuosikit ovat sekä MX1-, että MX2-luokissa kuitenkin harvassa.

Cairoli – numero uno

Jos MX1-luokassa voittaja ei löydy joukosta Antonio Cairoli, Ken de Dycker, Clement Desalle, Gautier Paulin tai Jeremy Van Horebeek, on musta hevonen kuopaissut Hyvinkään santaa isolla kaviolla.

Cairoli, vaikka onkin kovapintaisten ratojen Italiasta kotoisin, taitaa erinomaisesti myös hiekalla ajamisen ja nimeää suosikkiradakseen Hyvinkään tyylisen Hollannin Valkenswaardin. Eli jo seitsemättä maailmanmestaruuttaan vankasti otteessaan pitävä KTM:n tehdaskuljettaja on suosikki numero uno. Cairoli on voittanut tällä kaudella jo 14 MM-erää 22:sta mahdollisesta ja johtaa sarjaa.

Belgian väkivahva Ken de Dycker on äärettömän kova mies varsinkin hiekkaradoilla ja omaa täydet mahdollisuudet aina erävoittoihin asti. Silti Cairolin tiimikaverina ajavalla de Dyckerillä on tilillään vain kaksi erävoittoa tällä kaudella. Viimeisin viime sunnuntailta Latviasta.

Ranskalainen Kawasaki-kuljettaja Gautier Paulin on venynyt neljään erävoittoon ja on pisteissä toisena, kuitenkin jo 82 pistettä Cairolista jääneenä.

Belgian uutta nuorta kaartia edustava Clement Desalle ajaa Suzukin tehdastiimissä ja aloitti kauden heti erävoitolla, mutta sen jälkeen ei erävoittoja ole herunut kuin yksi, vaikka jälki muuten on pisteissä kolmantena olevalla Desallella tasaista. Muut kuljettajat eivät vielä ole erävoittoihin kyenneetkään.

Kuinka käy MM-sarjan uudella radalla Hyvinkäällä?

Suomalaiset eivät valitettavasti ole nyt voittotaistelussa mukana. MX1-luokan meno on todella kovaa ja raakaa. Niinpä suomalaiskuljettajat voivat olla jokaisesta MM-pisteestä tyytyväisiä.

Huikea Herlings

MX2-luokassa voittajasuosikit ovat vielä harvemmassa kuin isommassa luokassa.

Hollannin Jeffrey Herligs on putsannut pöydän lähes täysin. Vasta 18-vuotias KTM:n tehdaskuljettaja on voittanut kaikki muut erät (20!) paitsi kaksi. Brasiliassa hän oli toisessa erässä toinen ja Ruotsissa avauserässä ”vasta” kolmas.

Eli penkin alle meni! Lentävän hollantilaisen sarja on aivan uskomaton. Hän ei tarvinne enää kovin montaa erää varmistaakseen uran toisen maailman-mestaruutensa.

Nuo kaksi muuta erävoittoa ovat jakaneet Espanjan Jose Butron ja Ranskan Christophe Charlier. Butron on MM-pisteissä kolmantena ja Charlier neljäntenä. Pisteissä toisena, mutta jo 139 pistettä Herligsille jääneenä on hollantilaisen tiimikaveri Ranskan Jordi Tixier.

Tixier onkin ajanut todella tasaisesti ja on Butronin ja Charlierin kanssa pahin Herlingsin uhkaaja, jos niin voi edes sanoa.

MM-pisteissä kuudentena on mielenkiintoinen nimi. Hän on Australian Yamaha-kuljettaja Dean Ferris. Sama kaveri, joka ajoi voittoisasti Hyvinkään SM-supercrossissa 2012. Kannattaa seurata miten aussi nyt päästelee.

Koko viikonlopun suomalaistoiveet lepäävät KTM-kuljettaja Harri Kullaksen harteilla. Kullas pystyy ajamaan hyvänä päivänä takuuvarmasti kahdeksan parhaan joukkoon. Toivotaan, että nyt olisi se 21-vuotiaan Kullaksen hyvä päivä.

Ainakin kaikki edellytykset sille ovat olemassa. Mies ja pyörä ovat hyvässä iskussa ja ratakin sopii Kullakselle takuuvarmasti. Numerolle 151 kannattaa siis hurrata reiluun ääneen.

Luokan muut suomalaiskuljettajat ovat hakemassa kokemusta MM-sarjan timantinkovaan menoon. Toivottavasti joku heistä myös ajaisi myös pisteille, eli 20 parhaan joukkoon.

Uusin numero