Timo Lahden tavoitteena on nuorten maailmanmestaruus

Nuori tähti ajoi itsensä speedwaykartalle isoilla kirjaimilla. Hän voitti kaikki kolme speedwayn SM-kultaa ollen samalla ensimmäinen kuljettaja, joka pystyi saman kauden aikana voittamaan sekä yleisen että nuorten SM-kullan.

Kivikovassa Englannin Eliittiliigassa Lahden pistekeskiarvo lähes triplaantui. Ruotsissa Allsvenskanissa eräkohtainen keskiarvo nousi 1,5:stä kahteen. MM-karsinnoissa vauhti riitti semifinaaleihin.

– Viime kausi oli hyvä. Menestystä tuli sekä henkilökohtaisella tasolla, että seurajoukkueissa. Tekemiseen löytyi oikea meininki ja onnistumiset kasvattivat itseluottamusta, kertoo Lahti.

Itseluottamusta ”Time” tarvitseekin, sillä kaudesta on tulossa pitkä ja haastava. Ensimmäisen kerran miehen on tarkoitus nousta pyörän päälle tulevana viikonloppuna Puolassa. 16. maaliskuuta on press&practice Eastbournessa ja Eliittiliiga käynnistyy 23.3. Siitä kausi jatkuu aina lokakuun puolelle.

Kauden aikana Lahti ajaa Englannin Eliittiliigassa Eastbourne Eaglesin riveissä, Ruotsissa pisteitä kerätään Allsvenskanissa Hallstavikilaiselle Rospiggarnalle ja Puolan 1-divisioonassa hän edustaa Daugavpils Lokomotiveä. Kilpailumäärää kasvattavat lisäksi GP-karsinnat ja nuorten MM-karsinnat. Myös SM-titteleitään mies aikoo puolustaa.

– Noin 75 kilpailua tälle kaudelle tulee. Se on paljon, mutta ei vielä liikaa. Sillä määrällä pysyy vielä nälkäisenä ja jaksaa kehittyä kilpailijana. Voi olla, että kauden aikana ajan myös Tanskan ja Saksan sarjoissa, selvittää Lahti.

”Merkitty mies”

Hienosti sujunut viimekausi tuo tälle kaudelle paljon painetta nuorukaisen hartioille. Lahti on nyt ”merkitty” mies, enää hän ei pääse yllättämään ketään ns. puskista. Painetta tulee myös joukkueiden johdon ja fanien suunnasta. Lahden odotetaan olevan joukkueidensa kulmakiviä pisteiden metsästyksessä.

– Keskiarvoni nousi tälle kaudelle paljon. Se tarkoittaa, että esim. Englannissa ajan numerolla 2 tai 4. Se tietää taas sitä, että ajan paljon enemmän vastustajan ykköskuskeja vastaan. Pisteet tulevat olemaan todella lujassa, kertoo Lahti.

– Tavoite on nostaa keskiarvoja. Pelkästään viime kauden keskiarvojen uusiminen vaatii jo hyvän kauden. Tavoitteet ovat kovat mutta kehittyä pitää. Menestyminen on tärkeää, sillä nyt minulta odotetaan pisteitä ja haluan omalta osaltani auttaa joukkueita menestymään. Lisäksi kun ajaa hyvin, niin pysyy mukana joukkueen kokoonpanossa. Huonosti ajamalla kaventaa omaa leipää. Painetta tulee olemaan mutta se paine pitää käsitellä ja hyödyntää omaksi voimavaraksi, selvittää Lahti speedwayammattilaisen karua arkea.

”Mitään viitossijoja ei
kannata tavoitteeksi asettaa”

Tuleva kausi on Lahdelle viimeinen U-21 sarjassa. Sen myötä miehellä on kova halu ja tavoite menestyä U-21 MM-kisoissa.

– Nyt pitää pärjätä hyvin, koska kyseessä on viimeinen kausi kun voin olla mukana U-21 MM-kisoissa. Karsintakilpailu Puolassa tulee olemaan tosi kova, mutta kyllä sieltä pitää päästä läpi ja MM-sarjaan mukaan. Siellä sitten tavoitellaan MM-mitalia. Mitään viitossijoja ei kannata tavoitteeksi asettaa, Lahti täräyttää itsevarmasti.

Lahti on mukana myös GP-sarjan karsinnoissa.

– Siellä taso on hurja. Tarkoitus on päästä mahdollisimman pitkälle. Tulevaisuuden haave on ajaa GP:ssä, eiköhän se ole jokaisen kuljettajan haave, Lahti toteaa.

Valmistautuminen
sujunut hyvin

Valmistautuminen tälle kaudelle on sujunut hyvin. Pyörät on uusittu, kalustoon on tehty kovia satsauksia. Matkassa on myös uusi mekaanikko, puolalainen Radoslaw Ruminski, joka on jo saavuttanut kuljettajan luottamuksen.

– Kalusto on uusittu, sen pitäisi olla hyvä ja kilpailukykyinen. Uusi mekaanikko ”Radek”on jo saavuttanut luottamukseni. Hänellä tuntuu olevan myös uutta tietoa pyörien säätämiseen. Sieltä löytyy varmasti lisää vauhtia kisoihin, kertoo Lahti.

– Lisäksi talven aikana olen harjoitellut kovaa, varmaan kovemmin kuin koskaan. Kunto on hyvä. Talven aikana on myös ehtinyt parannella vammoja, jalka on operoitu talven aikana kuntoon, jatkaa Lahti.

Ei ajopaikkaa Suomessa

Viime kaudella Lahti saavutti joukkue SM-kullan Kuusankosken Keittiöpisteen riveissä. Kauden päätteeksi Keittiöpiste ilmoitti, että se ei enää ole SM-liigassa mukana. Yllättäen oltiinkin tilanteessa, että mestaruudet kahmineella kuljettajalla ei ollut ajopaikkaa Suomessa.

– Harmi, kun näin kävi. Mielelläni minä Suomessakin ajaisin. Nuorten SM-finaali on minulla vielä kysymysmerkkinä. Se on yhtä aikaa Eastbournen kotiottelun kanssa. No katsotaan, muuttuvatko kilpailukalenterit kauden mittaan, päättää Lahti.
 

Uusin numero