Tiet kuntoon peniksillä

Brittiläinen, Wanksyksi (Banksyn, kuuluisan katutaiteilijan mukaan) itseään kutsuva mies on kyllästynyt huonokuntoisiin, jopa vaarallisiksi muuttuneisiin teihin. Kyllästyttyään siihen, ettei reikiä korjattu asianmukaisesti, hän ryhtyi maalaamaan niiden ympärille peniksiä, jotta ihmiset huomaisivat ne paremmin. 

– Halusin sekä tienkäyttäjien että viranomaisten kiinnittävän kuoppiin huomiota. Eikä mikään tee sitä paremmin kuin valtava fallos, Banksy kertoo Manchester Evening Newsin haastattelussa.  

Miehen mukaan hänen uransa taiteilijana tuottaa tulosta, sillä monet vauriot korjataan 48 tunnin kuluessa taideteoksen luomisesta, ja valtaosa on korjattu viikon sisällä. Keinon toimivuus ei kuitenkaan ole aukoton.

– Joitakin kuoppia on yhä jäljellä, mutta olen silti tyytyväinen tuloksiin. Sain idean graffiti- ja katutaiteesta, niissä on selkeä sanoma, mutta huumorilla maustettuna. Toivottavasti olen onnistunut samassa, Banksy kertoo, mutta lisää, että toisin kuin muut katutaiteilijat, hän toivoo taiteensa tulevan tuhotuksi.

– Paras palkkio on, kun taiteeni tulee kaivetuksi auki ja korvatuksi uudella asfaltilla.  
 

Paikallinen kunnallispoliitikko ei ole yhtä ilahtunut Wanksyn taiteesta.

– Onkohan tämä henkilö miettinyt sekuntiakaan, mitä pienten lasten vanhemmat ajattelevat, kun heidän jälkikasvunsa kohtaavat tällaista säädyttömyyttä koulumatkallaan? Se ei ole vain ilkivaltaa, se on suorastaan haitallista ja loukkaavaa. Rahat, jotka joudumme käyttämään graffitien poistamiseen ovat pois tieden ylläpidosta. 

Wanksyn mukaan tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä hänen käyttämänsä maali huuhtoutuu pois parin viikon kuluessa. Hän myös kertoo aikovansa laajentaa toimintaansa koko Manchesterin alueelle. 

Uusin numero