Tiaisella täydellinen päivä Raumalla – Oinosella sarjajohto

Uuden kisaformaatin mukaisesti SM-kisan lauantaina nähtiin radalla myös naisten MX-Liiga sekä veteraaniluokkien Suomen Cup-erät.

Päivän pääluokan kärkitaisteluihin saatiin edellisen viikonlopun jälkeen lisäväriä, kun MM- ja EM-turneelta kotiutuneet Santtu Tiainen ja Henric Stigell nähtiin tositoimissa kotomaan kamaralla.

Tiainen säntäsi päivän ensimmäisen SM-erän kärkeen jo startista, eikä sen jälkeen luopunut paikastaan. Siilinjärveläinen pakeni pikkuhiljaa muilta ja ruutulipulla voittomarginaaliksi kirjattiin noin seitsemäntoista sekuntia Miika Oinoseen nähden. Juuso Matikainen oli kolmas ennen Stigelliä.

– Santtu ajoi virheettömästi, itse kun tein pieniä virheitä niin Santtu karkasi aina vähän lisää, siitä se ero syntyi, Oinonen totesi erästä.

Toisen erän alkumetreillä Stigell paineli kärjessä, mutta pieni virhe pudotti hänet avauskierroksella kolmanneksi Tiaisen ja Oinosen taakse. Tiainen alkoi taas pikkuhiljaa tehdä eroa muihin jättäen Oinosen ja Stigellin kisaamaan kakkossijasta.

Kuudennella kierroksella Oinoselta lipsahti hiukan isompikin virhe, ja mies putosi kuudenneksi. Näin Stigell sai kakkospaikan selkeästi haltuunsa ja kolmoseksi nousi kotiradallaan kisannut Waltteri Koskinen.

Kärkikolmikon järjestys ei enää loppuerän aikana muuttunut ja näin Tiainen viimeisteli täydellisen päivänsä tulokseen aika-ajon pohjat ja molempien erien voitto.

– Oli kivaa ajaa pitkästä aikaa pikkuluokan pyörällä ja hyvällä fiiliksellä lähden huomiseen ison luokan kisaan. Sinne tulee kuitenkin taas muutamakin kova haastaja lisää, Tiainen hymyili hyväntuulisena.

– Aamulla olin jotenkin ihan pihalla, aika-ajo meni surkeasti, eka eräkin oli vielä aika hakusessa, mutta toisessa pystyin nauttimaan motocrossista koko reilun puolituntisen ja hyvä niin, Stigell tuumaili päivästään.

Jo maaliintullessaan tuulettanut Koskinen oli puolestaan erän jälkeen kotiyleisönsä edessä täynnä tyytyväisyyttä.

– Uran eka podiumpaikka MX2:n SM-erässä, kotiradalla. Aamulla mietin, että onpa todella kova kärkiporukka ja ajattelin että jos viiden sakkiin ehdin, niin pitää olla tosi tyytyväinen, nyt meni vielä vähän yli odotusten, Koskinen hehkutti.

Vaikka Oinosen toisen erän kuudes sija olikin hänen heikoin sijoituksensa kauden neljästä erästä, hän nousi sarjakärkeen kahden pisteen erolla Eestin Erki Kahroon. Sarjakolmosena on Teemu Keljo kuudentoista pisteen takamatkalla Kahroon.

Veteraaniluokkien Suomen Cup-kausi avattiin täysin uudistuneella ikäryhmäjaolla. Nuorimmissa veteraaneissa, eli 35-44 vuotiaiden MXV35-luokassa puomin taakse asettui ennakkoveikkailuissa kovan tason kärkiporukka.

Miska Aaltonen päristeli kummankin erän voittoon ennen Markus Jaakolaa ja Lari Lehtiötä.

Kärkikolmikko kisasi täysin erilaisilla pyörillä, Aaltosen alla pauhaa nykyajan teknologiaa edustava 300-kuutioinen kaksitahtinen, Jaakola puolestaan ajoi parikymmentä vuotta vanhalla 500-kuutioisella kaksitahtisella. Lehtiö luottaa jo hänelle tuttuun nykyajan 450-kuutioiseen nelitahtiseen.

Pykälää vanhemmissa veteraaneissa eli MXV45:ssä Kari Rantanen ajoi kaksi varmaa erävoittoa ennen Pasi Virtasta. Päivän totaalin kolmospaikan ja samalla luonnollisesti sarjan saman sijan ajoi Juha Rauos.

Mauri Mäkinen puolestaan oli suvereeni MXV55-luokan molempien erien ykkönen. Jukka Penttilä vei kakkossijat ennen Alpo Viitasta. Samoissa kisaerissä kisattiin MXD:n MX-Liigan kauden avaus.

Daamien ykkönen oli odotetusti Sanna Kärkkäinen. Hanna Mertsalmi ja Ria Virtanen veivät erien seuraavat sijat. Yhteensä näissä kahdessa luokassa kilpaili 23 ajajaa ja ensimmäisen kisapäivän kokemukset yhdistelmästä olivat ainakin varikkopuheiden perusteella hyvät.

Rauman Kuivassuon radalla kisataan sunnuntaina MX1-luokan kauden toinen SM-kisa ja Suomen Cupin sarja-avaukset luokissa MXC/A ja MXJ.

Täydelliset tulokset:
http://www.mylaps.com/en/events/895311
Pistetaulukot linkistä Championship
 

Uusin numero