Tiainen: “Lahjakkuus ja tinkimättömyys ovat tehneet Salmisesta maailman parhaan”

Ensi viikonvaihteessa vuorostaan kotiyleisö saa nauttia korealla kattauksella Salmisen ja kumppaneiden kovavauhtisista taidonnäytteistä, kun enduron MM-karavaani pistää parastaan Suomen osakilpailussa Heinolassa.

Syyskuussa 36 vuotta matkamittariinsa pyöräyttävä Salminen on voittanut maailmanmestaruuksia jo kolmella vuosikymmenellä. Ja loppua ei ole ainakaan ihan lähivuosina näköpiirissä. Enduro on Salmisen ammatti, eikä hän ole edes ajatellut sitä, milloin aika on kypsä lyödä hanskat naulaan tältä osin.

Päinvastoin.

Haalarihommissa omimmillaan oleva Salminen jaksaa painaa ja paranee kuin viini vanhetessaan. Huikean uran 14:s henkilökohtainen mestaruus on haarukassa, kun kaudesta on ajamatta neljä kisapäivää Heinolassa ja Ranskan Brignolesissa.

– Onhan Juha aivan hurja kaveri. Hyvässä vauhdissa löytyy edelleen, painottaa omalla urallaan seitsemää henkilökohtaista maailmanmestaruutta juhlinut Kari Tiainen.

Tiainen on seurannut Salmisen uraa läheltä alusta lähtien.

– Kaiken pohjalla on lahjakkuus. Juha on lisäksi tehnyt asioita monipuolisesti ja määrätietoisesti juniorista lähtien.

– Hänellä on ollut aina selkeä tavoite ja hän on toteuttanut sen tinkimättömällä työllä, jatkaa Tiainen.

Salminen on mestari myös
motivaation löytämisessä

Tiainen ei ehdi omilta töiltään tällä kertaa Heinolaan.

Ice1Racing-tiimin tallipäällikkö Tiaisen tuleva viikonvaihde vierähtää Belgian Lieropissa ajettavan motocrossin MM-osakilpailun merkeissä.

Tiainen järjesti itselleen kilpailu-uran jälkeen töitä moottoripyöräurheilun parista. Näin homma etenee arvatenkin myös Salmisen osalta – sitten joskus.

– Minulta motivaatio kilpailemiseen hiipui aikoinaan ihan selkeästi. Juha on kuitenkin pystynyt motivoimaan itseään vuodesta toiseen löytämällä aina jotain uutta. Ja mikä tärkeintä myös riskialttiissa lajissa: hän on pysynyt ehjänä, painottaa Tiainen.

“Juha pystyy säilyttämään
rentouden painein alla”

Kokeneen Salmisen vahvuudet endurossa ovat moninaiset. Yksi seikka nousee kenties hienoisesti ylitse muiden ehjää kokonaispakettia silmäiltäessä.

– Se on se ajamisen rentous. Juha pystyy säilyttämään teknisenä kuljettajana rentouden myös paineen alla. Ja hän pystyy palaamaan aina takaisin kärkeen, vaikka ajo olisikin joskus hieman sekaisin, tuumii Tiainen.

Enduro oli toki jo Tiaisen kulta-aikoinakin rajua sekuntitaistelua. Nyt tilanne tuntuu tosin vain kiristyneen kärjen osalta.

– Jos teet pienenkin virheen, niin saatat pudota helposti jonnekin viidennen sijan tietämille, näkee Tiainen.

Heinolan MM-enduro jyrähtää käyntiin perjantaina klo 18.00 Komostenkylän motocrossradalla mies miestä -vastaan ajettavalla supertestillä.

Yleisöystävällisellä superilla ei voiteta vielä mitään, mutta ikävimmässä tapauksessa siellä voi hävitä paljon. Superin tulokset ynnätään ensimmäisen varsinaisen ajopäivän, eli lauantain tuloksiin.

Uusin numero