Testissä Nuviz monitoimilaite – käytännöllinen, hyvä, mutta yksi asia tökki

Suomessa lopetettiin aikoinaan Nokian Salon matkapuhelinyksikkö, eikä moni tiedä minkälainen onni siitä oli motoristeille. Joku nimittäin keksi siirtää Nokian tietotekniikan motoristien käyttöön. Siitä syntyi Nuviz.

Aika monella motoristilla on tätä nykyä moottoripyörässään navigointilaitteisto. Sen avulla löytää illalla hotelliin tai sillä voi hakea kivoja mutkateitä. Niin ikään monella motoristilla on käytössään kypäräpuhelinjärjestelmä. Sen ansiosta voi vastata ajon aikana puheluihin. Tosin monesti ei tiedä kuka soittaa, koska älypuhelin on ajotakin taskussa. Sitten on motoristeja, jotka haluavat tallettaa ajostaan ajokuvia tai jopa actionkameran avulla videokuvaa. Näitäkin on roppakaupalla. Entä jos kaikki nämä ominaisuudet olisi paketoitu samaan koreaan pakettiin?

Navigointi, kypäräpuhelin, still- sekä actionkamera. Lisäksi kokonaisuuteen kuuluisi näyttö, josta voi seurata kaikkia edellä mainittuja toimintoja.

20182702113937.png?itok=z-Tj9aOV

Lasketaanpa mitä edellä mainitut maksavat erikseen. Kunnollinen actiokamera, GoPro Hero 6 maksaa 459 euroa. Garmin Zumo 395 navigointilaitteisto kustantaa 539 euroa. Interphone Sport Single kypäräpuhelin maksaa 229 euroa. Yhteensä 1227 euroa. Nuviz laitteisto maksaa 699 euroa ja siinä tulee samassa paketissa kaikki edellä mainitut toiminnot. Mikä parasta, kaikkia toimintoja ohjataan moottoripyörän ohjaustankoon kiinnitettävällä kaukosäätimessä. Käsiä ei tarvitse irrottaa ohjaustangosta, mikäli haluaa esimerkiksi ottaa liikennetilanteesta valokuvan tai peräti videokuvaa. Kamerakuvat siirtyvät suoraan puhelimeen ja Full HD – videot tallennetaan NUVIZiin asetetulle microSD-muistikortille.

Nuvizin näyttö perustuu ”harhautukseen”. Kun silmä katsoo heijausnäyttöä, ihmisen aivot luulevat näytön olevan neljän metrin päässä silmästä. Allekirjoittanut joutuu käyttämään jatkuvasti lukulaseja. Nuvizin näyttöä pystyn katsomaan ilman laseja, vailla mitään ongelmia. Nuvizin asentaminen kypärään vaatii hiukan viitseliäisyyttä. Johtuen siitä, että kypärävalmistajat eivät vielä ole luoneet ”standardia” Nuvizin kiinnityskohdalle. Tästä johtuen monissa kypärissä on hankalia muotoja leukaosan kohdalla. Uskon, että asia muuttuu tulevaisuudessa.

Nuvizin käyttö on yksinkertaisen helppoa. Kaukosäätimen ”revolveritoiminto” helpottaa valikoimissa liikkumista. HUD-näyttö on tarkka ja esimerkiksi ajoreitin katsominen kartasta on luontevaa. Nuvizin kehitystyö on ollut hiukan takkuilevaa alkuvuosien rahoitusvaikeuksien vuoksi. Nyt Nuviz on saanut rahoituksen kohdalleen, sillä KTM-moottoripyörävalmistajan taustayhtiön Pierer Industrie AG:n on ryhtynyt Nuvizin päärahoittajaksi. En veikkaa pahasti pieleen, jos sanon, että Nuviz-järjestelmästä tulee uusi suomalainen menestystarina.

Nyt sitten joku kysyy miten tämä kaikki liittyy Nokiaan? Vastaus: Suuri osa työntekijöistä on entisiä Nokialaisia. Ja navigoinnin karttapohja tulee Hereltä. Sen omisti ennen Nokia. Kuulemma Nuvizin avaaminen paljastaa myös, että iso osa laitteen komponenteista on tuttuja Nokian matkapuhelimista.

Hinta: 699 €
 www.duell.fi

Uusin numero