Tarkkala: ”Juhan ratkaisu saattoi vauhdittaa myös omaa päätöstäni”

– Se ei ole poissuljettu vaihtoehto. Mitään ei ole vielä päätetty ja kaikki on yhä mahdollista, mutta vähän näyttäisi siltä, että saatan jäädä näillä näkymin pois MM-kuvioista. Tuo Juhan tekemä ratkaisu voi tavallaan vauhdittaa omaakin päätöstäni, toteaa Tarkkala.

Tarkkala on ajanut MM-sarjassa vuodesta 2001 lähtien. Hän on kilpaillut Salmisen tiimikaverina KTM:llä ja BMW:llä.

– Olen ollut ammattilaisurani alusta lähtien tiiviissä yhteistyössä Karin (Tiainen) ja Juhan (Salminen) kanssa ja käynyt tavallaan heidän kouluaan, luonnehtii Tarkkala.

Tarkkala kilpailee kuluvalla kaudella ruotsalaisen Johansson MPE-tiimin Hondalla. Hän on E3-luokan MM-pisteissä kymmenentenä ennen reilun viikon kuluttua Ranskassa ajettavaa kauden päätösviikonvaihdetta.

– Nyt tosiaankin pähkäillään, mitä jatkossa tehdään. Tulokset ovat olleet vähän huonoja ja on vaikea saada palkallista tiimipaikkaa. Tai kyllähän niitä riittää, mutta tuo palkkataso ei ole välttämättä sellainen, että sillä pystyisi elämään.

”Juhan arvostus on aivan
toista luokkaa ulkomailla”

Tarkkala osasi aavistella Salmisen ilmoitusta MM-uran päättymisestä.

– Arvelin, että näin voi käydä, mutta kyllä se silti tuli hienoisena yllätyksenä. Asiasta ei keskusteltu pari päivää sitten harjoitellessamme.

Tarkkala tietää tasan tarkkaan, kuinka kova urheilija Salminen on.

– Jostain syystä hänen arvostuksensa on kuitenkin ulkomailla aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Ulkomailla Juha on todellakin suuri tähti missä tahansa liikkuessaan.

Tarkkala näkee Salmisen mahtimenestyksen taustalla ensisijaisena tekijänä hulppean lahjakkuuden.

– Mutta onhan Juha tehnyt myös aivan järjettömän määrän hommia menestyksen eteen. Juhan ominaispiirre on periksiantamattomuus ja se, että hän vihaa häviötä.

MM-kuskit käymässä vähiin

Mikäli Tarkkala jää tämän kauden jälkeen sivuun, niin MM-sarjassa saattaa ajaa ensi vuonna vain kaksi suomalaista, eli Eero Remes, 28, ja Matti Seistola, 30. Remeksellä on plakkarissaan jatkosopimus TM:n kanssa, mutta Husqvarnalla kilpailevan Seistolan osalta ensi kausi on vielä avoin.

– Olisihan se kieltämättä aika erikoinen tilanne, että ensi vuonna meiltä olisivat vain Eero ja Masa ajamassa täysipainoista MM-sarjaa. Ei siitä ole kauaakaan aikaa, kun meitä suomalaisia oli siellä paljon, painottaa Tarkkala.

Tarkkala kantaa suurta huolta suomalaisen menestyslajin tulevaisuudesta – syystäkin.

– Olemme painottaneet junnuille, että nyt on korkea aika toimia. Pian meitä ei ole enää siellä (MM-sarja) heitä neuvomassa ja auttamassa.
 

Uusin numero