Tapahtui Latviassa

Latvian Kegumsissa ajettava motocrossin MM-osakilpailu on kaikilla mittareilla mitaten meitä lähin MM-sarjan kilpailu. Keskiverto pääkaupunkiseudun kesämökkiläisen mökkimatkan päässä sijaitseva Kegums ei siitä huolimatta vedä puoleensa kuin kourallisen suomalaisia crossifaneja. Tämäkin siniristilippu jäi määrässä mitaten punavalkoisten ja sini-musta-valkoisten lippujen varjoon. Ja pahasti. Jos Latvian matkasta jätetään pois kaksituntinen laivayhteys Tallinnaan, niin ajomatkassa Kegums on lähempänä ruuhkasuomea kuin Siilinjärven Hamula. EU:n myötä myös matkaa hidastavat rajamuodollisuudet ovat poistuneet ja hyväkuntoinen pikitie vie perille asti.

MM-motocrosskilpailu on Latviassa valtiovallan suosiossa. Sen lisäksi että valtio osallistuu kisan järjestämisen kustannuksiin, riittää poliittisilla päätöksentekijöillä kiinnostusta saapua myös paikanpäälle. Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis (vas) kunnioitti tämänvuotista kilpailua läsnäolollaan. Motocrossin promoottorin Youthstreamin pomo Giuseppe Luongo ja FIM:n motocrosskomission päällikkö Wolfgang Srb myhäilivät arvovieraan seurassa kilpaa auringon kanssa.

Kahden kansalaisuuden loukkuun sortunut Harri Kullas oli Kegumsin radan varret vallanneen eestiläisinvaasion kannustuksen kohde numero yksi. MX2-luokassa pitkään kärkiviisikossa edennyt suomalais-eestiläinen nuorukainen oli luokkansa lopputuloksissa seitsemäs. Tässä Cariboldi-Yamahan pilotti haastaa KTM-kuski Valentin Teilletin.

Pikkuluokan kärki oli erossa jo kahden metrin ajon jälkeen. Onnistunut startti on menestyksen edellytys, varsinkin MX2-luokassa. Kisan ykkönen, Jeffrey Herlings (111), kolmonen Steven Frossard (183) ja kakkonen Ken Roczen (94) säntäävät matkaan rintarinnan puoli metriä muita edellä.

Sanavalmis ja vitsailuun taipuvainen Jeffrey Herlings omaa valmiudet tulle motocrossin seuraavaksi supertähdeksi. Sen lisäksi, että 15-kesäinen hollantilainen osaa ajaa, on hän myös mediaväen suosiossa hyvän ilmaisukykynsä vuoksi. Tässä nuorukainen kommentoi voittoaan suoraan TV-lähetykseen.

Kegumsissa avauserän voittanut sarjajohtaja Marvin Musquin sortui kakkoserässä startin jälkeiseen kasapäähän. Dead last-paikalta matkaan sännännyt ranskalainen piiskasi Kotarinsa lopulta erässä seiskaksi. Miehen sarjajohto ei siten kutistunut kuin muutaman pisteen. Tiimipäällikkö Stefan Everts ja KTM:n pikkuluokan syömähammsas puivat kisan kokemuksia.

Kawasaki-tallin Jeremy Hoorebeek pani riskiä peliin ohittaessaan Harri Kullaksen avauserässä. Toisessa kerroksessa lentänyt belgialainen oli röykkysuoralla kaksikosta nopeampi, mutta ei saanut peliään taipumaan seuraavaan mutkaan. Raju lippa vei nuorukaisen sairaalaan niskakipujen vuoksi. Murtumia ei kuitenkaan havaittu ja Jeremy matkasi Belgiaan jatkotutkimuksiin.

Venäläispilotti Evgeny Bobryschev hiljensi latvialaiskatsomon päräyttämällä podiumin juurelle. MX1-luokan karsintaerän voittanut venäläinen oli avauserässäkin vauhdikas ja veti joukkoa erän viimehetkille asti. CAS-Hondan pilotti väsyi siinä kuitenkin kakkoseksi, eikä jaksanut toisessa nelostilaa korkeammalle. Podiumpaikka lipsahti lopulta konkari Steve Ramonille tasapistein, belgialaisen oltua kolmonen kakkoserässä. Bobryshcevin ensiesiintyminen pressitilaisuudessa karsintaerän jälkeen poiki kuohuntaa paikallaolijoissa, sillä eräs ajattelematon, lue vitsailuun taipuvainen, lehtimies kysäisi venäläiseltä, miltä tuntuu ajaa kotiradalla. Tämähän särähti pahasti latvialaislehtimiesten keskuudessa.

TeKa-Suzuki-tallin toinen kultakimpale, Clement Desalle oli Kegumsin hiekalla vahva. Belgialaisnuorukainen voitti kisan näyttävän suorituksen päätteeksi. Avauserässä voittanut Desalle sinetöi päivän ykköstilan kaasuttelemalla varmalla ajolla sarjajohtaja Antonio Cairolin peesissä kakkoserässä toiseksi.

Kim Hellman esiintyi latvialaisyleisölle Veteraanien Cup-erissä. Molemmissa vetskujen erissä seitsemänneksitoista kiilannut suomalaiskonkari miehittää sarjassakin samaa sijaa. Hellman on saalistanut pinnoja kaikista veteraanien kisoista, paitsi Latvaa edeltäneestä USA:n osakilpailusta joka jäi ymmärrettävistä logistisista syistä mieheltä väliin. Myös Latviaan uskaltautunut Juha Rauos pääsi heti kylmiltään pisteisiin käsiksi päräytettyään veteraanien kakkoserässä kahdeksanneksitoista.

Uusin numero