Tampereella ajettavan supercrossin rataprofiili julkistettiin

Supercross-radan suunnittelee ja toteuttaa Deerhill Track Company, jonka riveissä vaikuttaa muun muassa motocrossin seitsenkertainen SM-mitalisti Jussi Nikkilä. Radasta vastaava Nikkilä kertoo, että suunnitelmista on kyselty etukäteen jopa kyllästymiseen asti.

– Ajajat ja harrastajat ovat jo usean viikon ajan udelleet puhelimessa, kasvotusten ja Facebookissa, millainen rata tulee olemaan. Nyt spekulaatiot saadaan päätökseen!

Tampere Supercrossissa on panostettu erityisesti siihen, että rata on kilpailupäivinä huippukunnossa. Yli 3400 tonnia maa-ainesta vaatii massiiviset rakennustyöt, ennen kuin ensimmäiset pyörät starttaavat

vapaisiin harjoituksiin.

– Savipohjainen maa-aines on kuljetettu viime kuukausien aikana Messu- ja urheilukeskuksen lähelle säilytykseen. Neljän rakennuspäivän aikana se ajetaan sisälle halliin ja muotoillaan radaksi, Nikkilä summaa.

Supercross-radan suurin haaste kuljettajille on se, ettei vastaavia ole Suomessa tarjolla harjoittelua varten. Yksittäiset hypyt tai mutkat eivät eroa totutusta, mutta yhdistelmänä supercross ja hallikisa laittavat kuljettajat koville tavoiteltaessa SM-pisteitä ja 10 000 euron palkintopottia.

– Kilpailutilanteessa ajajan syke on 180, eli sama kuin juoksisi Pyynikinharjun rappusia ylös-alas, Nikkilä kuvailee.

– Kun siihen lisätään tavallisesta poikkeava rata, ohi yrittävät kilpailijat ja supercrossin erittäin nopea tempo, erot ajajissa alkavat näkyä.

Itse yli 15 vuotta kilpaa ajanut ja lukuisia SM-mitalisijoja kerännyt Nikkilä sanoo, että pääasia radan suunnittelussa ei ole tekninen kikkailu, vaan sovittaminen paikalliseen makuun.

– Tärkeintä on että kilpailusta tulee hyvä. Silloin yleisö ja ajajat viihtyvät!

Supercrossin SM-finaalin lisäksi Tampereella ajetaan endurocrossin näytöskilpailut. Endurocrossissa radalle lisätään haasteeksi ylitettäviä esteitä, kuten pakettiauto, traktorin renkaat ja halkomeri.

Tampere Supercross & Offroad Expo järjestetään 9.-10. marraskuuta. Supercrossin SM-finaaliin on kotimaisen SM-kärjen lisäksi ilmoittautunut muun muassa enduron MM-sarjassa ajava Matti Seistola, AMA Supercross -sarjassa ajava yhdysvaltalainen Weston Peick,supermoton MM-hopeamitalisti Mauno Hermunen sekä KTM:n brittiläinen tehdaskuljettaja Jonny Walker.

Tapahtumaan odotetaan kahden päivän aikana yhteensä 10 000 kävijää. Suomen Moottoriliiton alaisuudessa järjestettävän Tampere Supercrossin kilpailuorganisaationa toimii TamMC -moottorikerho. Liput supercross-kilpailuun ja offroad-messuille myy Tiketti (www.tiketti.fi) sekä tapahtuman omat Facebook-sivut.
 

Uusin numero