Suzuki lopettaa Hayabusan tuotannon kokonaan – syynä eurooppalaiset päästönormit

Suzuki on päättänyt lopettaa Hayabusan tuotannon kahden menestyksekkään vuosikymmenen jälkeen. Legendaarinen pyörä esiteltiin vuonna 1999 ja siitä tehtiin kaksi sukupolvea. Se ei kuitenkaan täytä Euro 4 päästönormeja, joten Hayabusan matka päättyy ensi vuonna. Vaikka pyörä täyttääkin päästövaatimukset Yhdysvalloissa, Suzuki on silti päättänyt lopettaa sen tuotannon kokonaan. Yhdysvalloissa varastossa jäljellä olevat pyörät myydään vuoden 2019 aikana.

Ensimmäisen sukupolven Hayabusa oli monessakin mielessä vertaansa vailla. Sen huippunopeus oli peräti 312 km/h. Seuraavana vuonna huippunopeus kuitenkin laskettiin 299 kilometriin tunnissa. Tämä johtui japanilaisten ja eurooppalaisten pyörävalmistajien sopimuksesta, jonka mukaan yksikään pyörä ei enää ylittäisi 300 km/h rajaa. Tämä sopimus teki vuoden 1999 Hayabusasta suorituskykylegendan.

Toisen sukupolven Busa esiteltiin vuonna 2008. Siinä oli entisen 1299-kuutioisen moottorin sijaan 1340cc mylly, huippunopeus pysyi 299 km/h:ssa. Vääntömomentti parani noin 130:sta 140:ään Nm:ään. Sekä ensimmäisen että toisen sukupolven Hayabusat kiihtyivät nollasta sataan 2,5 sekunnissa.

Suzuki pitää edelleen itselleen Hayabusan tuotemerkin, joten legendan paluu tulevaisuudessa on mahdollinen. Hayabusan muistolle voit fiilistellä yllä olevalla promovideolla toisen sukupolven pyörästä vuodelta 2013.

 

Uusin numero