Supersport MM 2023 – Toinen suomalainen puuttuu

Supersportin kauden 2023 MM-sarjan kuljettajat ja tiimit on julkaistu. Mukana on edelleen suomalaisväriä, mutta ei niin paljon mihin on totuttu ja mitä olisi toivottu.

Hondan palatessa takaisin Supersport-luokassa on mukana kuusi moottoripyörämerkkiä. Suosituin merkki lähtöviivalla on Yamaha (YZF-R6), joita on mukana 11. Ducateja (Panigale V2) on seitsemän ja Kawasakeja (ZX-6R). Sekä MV Agustoja (F3 800 RR), Hondia (CBR600RR) että Triumpheja (Street Triple 765 RS) on mukana kaksi kappaletta kutakin. Osallistujalistan 30 kuljettajasta kahdeksan ajaa vain Euroopan kisat (ns. World SSP Challenge). 

Kun viime kauden maailmanmestari Dominique Aegerter ja kakkoseksi MM-pisteissä sijoittunut Lorenzo Baldassarri siirtyvät Superbike-luokkaan, on tie mestaruuteen auki uusille kuljettajille. Ten Kate Racingin Yamahat saavat kuljettajikseen Moto3 ja Moto2-luokissa 11 vuotta kilpailleen Jorge Navarron sekä Triumphilta siirtyvän Stefano Manzin. Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team lähtee kauteen yhdellä kuljettajalla, joka on Andrea Mantovani. Viime vuonna mukaan sarjaan tullut Triumph vaihtaa molemmat kuljettajat, MV Agustalta brittimerkin puikkoihin siirtyy Niki Tuuli joka saa tallikaverikseen BSB-sarjassa menestyneen britti Harry Trueloven. Kawasaki Puccetti Racingilla on vain yksi kuljettaja, turkkilainen Can Oncu. MV Agustaa käskevät tällä kaudella Bahattin Sofuoglu ja saksalainen Marcel Schroetter. Kahden vuoden poissaolon jälkeen mukana nähdeen jälleen Honda, jonka CBR600RR-pyörillä MIE – MS Racing Honda Teamissa kilpailevat malesialainen Adam Norrodin yhdessä BSB Superbike-luokan mestaruuden voittaneen Tarran MacKenzien kanssa. Hondalla on Supersport-luokasta tähän mennessä kymmenen maailmanmestaruutta, 104 osakilpailuvoittoa ja 283 podiumia. WorldSSP 300 -luokan maailmanmestaruuden viime vuonna voittanut Alvaro Diaz kilpailee tällä kaudella luokkaa ylempänä Arco Yart Yamaha WorldSSP -tiimin pyörällä. Kauden 2021 SSP300-mestari Adrian Huertas puolestaan luottaa MTM Kawasakiin. Moto3-luokassa viime kaudella 11. sijalle ajanut John McPhee kilpailee alkavalla kaudella Vince64 by Puccetti Racingin Kawasakilla. Viime kauden kovimmat Ducati-kuljettajat, MM-pisteissä neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet Nicolo Bulega ja Federico Caricasulo jatkavat edelleen italialaismerkillä.

Listalla on siis mukana yksi kova suomalaiskuljettaja, Niki Tuuli. Tuulen menestystä Triumphilla auttaa se, että imatralaiskuljettaja on jo kaksi viime kautta ajanut Triumphin tapaan kolmepyttyisellä pyörällä eli MV Agustalla, joten moottorin luonne ei aiheuttane suuria yllätyksiä.

Supersportin MM-sarjassa on totuttu näkemään myös suomalaistiimi, Kallio Racing. Maailmanmestaruuteenkin yltänyt Kallio Racing ei kuitenkaan ole mukana tämän vuoden alustavalla osallistujalistalla, mikä on erittäin harmillista. 

Supersportin MM-sarjan osallistujat, tiimit ja pyörät kokonaisuudessaan alla:

Uusin numero