Superbiken Suomen mestaruus on kahden kauppa

Valtosella on niukka kolmen pisteen johto, mutta parin kuukauden takaisesta Pärnun kaatumisestaan toipunut Kyllästinen lähtee haastamaan. Kaatumisen jälkeen hän on päässyt muutaman kerran harjoittelemaan, mutta hänen mukaansa ajotauko oli kyllä pitkä ja tuntuu ajamisessa.

Mestaruuden voittamiseen hyväntuulisella Kyllästisellä on täydet mahdollisuudet, mutta mestaruudesta hän ei sano ottavansa mitään ihmeitä paineita, vaan lähtee nautiskelemaan kisasta radalla, joka hänen mielestään on Suomen hienoin. Hänelle voitto olisi mannaa, mutta Motoparkissa kisaaminen on jo sinänsä makea päätös kaudelle.

Pronssista tulee sähäkkä kamppailu, kun viisi kuskia on kahdeksan pisteen sisällä. Ajamaan lähtee myös Alastarossa solisluunsa katkaissut Jesse Maikola, joka naureskelee, että kyllä sillä pystyy jo ajamaan, käsi vaan pakkaa väsymään, kuinkahan se kestää kisakierrokset.

– Jos tulis sadekeli, niin ois paremmat mahdollisuudet. Tosin kauden pari kaatumista on tullut just sateessa. Hyvillä fiiliksillä kumminkin lähdetään kisaan, myhäilee Maikola.

Ville Valtonen toteaa, että mestaruus ei ole millään tavalla varma.

– Kyllästisen kanssa tullaan käymään tiukka kamppailu. Varmasti joutuu tosissaan ajamaan, jos aikoo mestaruuden saada.
Valtonen kehuu kovasti Motoparkin rataa.

– Korkeuseroineen se on profiililtaan hieno. Sen verran olen kyllä Euroopan ratoja kiertänyt, että voin sanoa, ettei Motopark yhtään häpeä niitä ratoja, missä Euroopassa ajetaan.

Tämän vuoden kansainvälisistä sarjoista Valtosella on vielä kaksi kisaa jäljellä ja ne hän ainakin aikoo ajaa. Ensi kauden suunnitelmat ovat vielä täysin auki, mutta varmaa on että Valtonen tulee kisoja ajamaan. Jos mahdollisuuksia kansainvälisiin kisoihin ei jostain syystä ole, niin hän kiertää ainakin kotimaisen SM-sarjan. Valtosen mielestä Suomessa ajetaan hyvää korkeatasoista road racingia ja hän kokee olevansa etuoikeutettu voidessaan ajaa kotimaan kisatkin.

Motoparkin kisassa on vahvasti nostalgista tunnelmaa. Radalle tullaan mielellään, vaikka sitten vain ajamaan yksi kisa ja nauttimaan tunnelmasta. Kilpailun eri luokkiin osallistuu iso määrä jo pitempäänkin kisataukoa pitäneitä kuskeja.

Tällä kertaa tunnelmoitsijoiden joukossa on muun muassa Superbiken A-luokassa ajavat Raimo ”Ransu” Kesseli tehdas-Ducatillaan ja Magnus ”Mankka” Collin, joka vetää Kesselin tavoin Superbiken kisan, mutta myös varsin toisentyyppisen kisan KTM:llä. Siinä luokassa lienee Motoparkin viivalla kaikki käytössä olevat 15 pyörää.

Miehet naureskelivat, että ”rataa on selvästi vähän pidennetty, koska kierrokseen kuluu aikaa enemmän kuin takavuosina ja kun taidot on tallella, niin muustahan ei voi olla kyse”.

Superstock 600 -luokan mestaruuden on jo Niki Tuuli varmistanut, mutta hopeasta ja pronssista kisataan rajusti Aki Valkkilan ja Jani Rätön kesken. He ovat tasapisteissä (103 p) ja Motoparkissa paremmin pärjäävä tulee ottamaan hopean, joskin teoreettisesti palkintopallille on mahdollisuus myös Marko Vuoriolla (93 p). Jasmin Sarjoksen (82 p) mahdollisuudet alkavat jo nekin olla vähän teoreettiset.

Sivuvaunuissa vahvimmin mestaruudessa on kiinni pari Jari Oinonen / Roope Pitkonen (131 p). Toisena on pari Markku Artiola / Joonas Salu (123 p) ja kolmantena Tarmo Tempel / Silver Kuusk (107 p).
 
Tiedote: Suomen Road Race Ajajat ry

Uusin numero