Suoraan itsepintaisesti puskeva Ducati ei tottele Doviziosoa mutkissa

Talvitesteissä reilun sekunnin kärjen takana tulleella Ducatilla on iso ongelma, mistä kello ei tosiaankaan pidä. Ducatit ovat tuhottoman hitaita mutkien keskivaiheilla verrattuna Hondan ja Yamahan vastaaviin tehdaspeleihin.

Valentino Rossin vaatimattoman toivioretken jäljiltä Ducatin pelastajaksi kuljettajarintamalla pestattu Andrea Dovizioso ei ole suinkaan vielä singonnut kiukuspäissään kirvestä kaivoon, mutta kommenteissaan useimmiten varsin suorasukaisena tunnettu italialainen joutuu nyt taiteilemaan puheitaan kieli keskellä suuta vikuroivan Ducatin kulkua luonnehtiessaan.

– Olemme saaneet pyörää paremmaksi, mutta meillä ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuuksia taistella Hondaa tai Yamahaa vastaan. Se on kylmä tosiasia, jonka jokainen näkee.

Iso kääntyvyysongelma

Dovizioso ajoi Sepangin jälkimmäisellä testijaksolla Malesiassa kahdeksanneksi 1,368 sekuntia hallitsevan mestarin, eli Yamahan Jorge Lorenzon takana. Tiimikaveri Nicky Hayden oli puolestaan yhdeksäs 0,128 sekuntia Doviziososta.

Ducati lähtee alkavaan kauteen pitkälti viime kauden pyörällä, jolla ei tunnetusti mainetekoihin ylletty. Pyörää on päivitetty talven aikana varsin maltillisesti lähinnä painojakaumaa muuttamalla. Suurempia muutoksia Desmosediciin on luvassa vasta joskus kesän korvilla.

Ja niitä muutoksia oikeaa suuntaa kuumeisesti etsivä Ducati tosiaankin kaipaa. Kuten Haydenkin taannoin totesi, näpertelyn aika on ohi ja nyt on tosissaan tapahduttava jotain isoa.

Hondalla ja Yamahalla aiemmin kärkeä kolkutellut Dovizioso ei ole vielä löytänyt hänelle luontevaa ajotyyliä Ducatilla. Varsinkin mutkien keskivaiheet aliohjautuvalla pyörällä ovat merkinneet pelkkää hammastenkiristystä ja painokelvotonta tekstiä.

– Olemme olleet aivan liian hitaita mutkien keskivaiheilla. Pyörä ei käänny. Se vain haluaa puskea suoraan, pyörittelee Dovizioso päätään.

”Olen joutunut ajamaan
erikoisilla linjoilla”

Ducatin ja Bridgestonen renkaiden muodostama paketti ei ole yksinkertaisesti toiminut.

– Olen joutunut ajamaan mutkissa erikoisilla linjoilla. Ja ne linjat eivät ole sitä, mitä haluan. Ne ovat kaukana siitä, mihin olen Bridgestonen renkailla kahden viime vuoden aikana oppinut, tähdentää Dovizioso.

Ducati teki monien mielestä jäätävän väärän ratkaisun jättämällä tällä viikolla Austinissa ajettavat yksityistestit väliin. Ducatilla seurataan sivusta, kun Honda ja Yamaha hakevat MotoGP-sarjan uudella radalla Teksasissa säätöjä kauden toista MM-osakilpailua silmälläpitäen.

Viimeinen yhteistestijakso odottaa vuoroaan Espanjan Jerezissä 23.-25. maaliskuuta. Dovizioso ei odota Jerezistä ihmettä, joskin silti parempaa kuin kahdelta jaksolta Sepangissa.

– Odotan todellakin mielenkiinnolla Jereziä ja kauden avausta Losailin radalla Qatarissa.  Ne ovat kaksi toisistaan täydellisestä poikkeavaa rataa ja antavat näin ollen minulle selkeämmän käsityksen nykyisestä tilanteestamme, muotoilee Dovizioso.

Dovizioson sopimus Ducatin kanssa kattaa myös kauden 2014. Hayden solmi viime syksynä Ducatin kanssa vuoden mittaisen jatkosopimuksen.
 

Uusin numero