Suomi taistelee kolmantena Sixillä

Suomi etenee kolmantena Portugalissa ajettavassa enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailussa siitäkin huolimatta, että sinivalkoisen kuusikon rivit harvenivat harmittavasti keskiviikkona.

Komealla urallaan viisi joukkuemestaruutta voittaneen Juha Salmisen kohtaloksi koitui keskeytys, kun hänen pyöränsä ei suostunut käynnistymään ennen kolmannen kisa-aamun ensimmäistä erikoiskoetta.
Suomi taittaa Fiqueira de Fozissa Salmisen keskeytyksen jälkeen matkaa Eero Remeksen, Valtteri Salosen, Simo Kirssin, Marko Tarkkalan ja Samuli Aron voimin. Takaiskuihin ei ole siis enää varaa, kun päiväkohtaisiin tuloksiin lasketaan mukaan viiden kuljettajan suoritus.

– Tätähän tämä joukkuekilpailu on. Kaikkea voi sattua, mutta ei menneitä kannata jäädä murehtimaan. Jatketaan täysillä ja toivotaan samalla, että lisää ongelmia ei enää tule, loi kokenut Aro taistelutahtoa joukkuekavereihinsa.

Alusta lähtien kärjessä riehunut Ranska on lisännyt päivä päivältä eroa muihin. Suomi on jäänyt Ranskasta 5.05 minuuttia. Italia nousi Suomen edelle toiseksi 31 sekunnin turvin.

Aro: ”Nambotin ajoi hullua kyytiä”

Enduro 3-luokassa ajava Aro lähti keskiviikon reitille yleiskilpailun kärjessä. Päivän päätteeksi hän löysi itsensä kolmannelta sijalta, kun ohi olivat pyyhkäisseet kaksi ranskalaista ison luokan kuljettajaa, eli Christophe Nambotin ja Antoine Meo.

Karkumatkaa virittelevä Nambotin johtaa Meoa 44,15 sekunnilla. Aro puolestaan hiillostaa jälkimmäistä vain 1,52 sekunnin päässä.
Nambotin nakutti keskiviikon seitsemän erikoiskoetta 49 sekuntia Aroa ärhäkämmin.

– Aika hullua kyytiähän Nambotin ajoi, mutta sitä osasi odottaakin sen perusteella, mitä henkilökohtaisessa MM-sarjassa on nähty. Näin heti päivän alussa, että nyt on Nambotinin keli, Aro viittasi alkuviikosta muuttuneeseen reittiin.

Pehmeä hiekkapohja on vaihtunut pääosin kovemmaksi, kivikkoisemmaksi ja osittain myös liukkaammaksi alustaksi.
– Minulla oli vielä ensimmäisellä kierroksella ongelmia iskarien säätöjen kanssa. Ajaminen alkoi tuntua kuitenkin heti paremmalta, kun säädettiin pehmeämmäksi. Suunta on oikea torstaita ajatellen, vinkkasi Aro.

Remes kaipaa parempaa pitoa

Enduro 1-luokkaa johtava Eero Remes tulee yleiskilpailussa neljäntenä kymmenen sekuntia Aron takana.
– En löytänyt tänään kovemmalla pinnalla kunnollista pitoa. Takapyörä suti miten sattui.

Remes johtaa silti edelleen luokkaansa 1.32 minuutin erolla Italian Simone Albergoniin. Ja sen edun hän aikoo myös säilyttää.
– Ei minulle osunut keskiviikkonakaan esimerkiksi kaatumisia. Minun pitää kuitenkin ajaa jatkossa yhä tarkemmin ja saada parempi rytmi päälle. Sitä kautta se pitokin löytyy.

Suomen viidenneksi nopeimmaksi kuljettajaksi nousi isossa luokassa kahdeksantena matkaa taittava Marko Tarkkala. Hän on yleiskilpailussa sijalla 21 ja niukasti 4,84 sekunnin erolla Valtteri Salosen edellä.

– Tämä päivä kulki aikalailla samalla tavalla ja samalla vauhdilla kuin kaksi aiempaakin. Reitin pinta oli kovempi, mutta toisaalta siirtymät olivat edelleen varsin pehmeitä. Sieltä löytyi aikamoisia kuplavolkkari-patteja, pudotteli Tarkkala.

Salonen on kolmen päivän yhteistuloksissa 2-luokan yhdeksänneksi kiireisin kuljettaja ja Simo Kirssi vastaavasti 22:s.

Suomen nuorten joukkue menetti pelinsä jo alkuviikon keskeytyksiin, mutta Oskari Kantonen takoo edelleen kovaa tahtia hyviä näyttöjä. Kantonen on yleiskilpailussa 28:s ja kakkosluokassa 12:s 37 sekuntia Salosesta.

Nuorista Roni Nikander keskeytti maanantaina, Olli Turma tiistaina ja kuumeessa ollut Antti Hellsten keskiviikkona.

Figueira de Foz, Portugali.
Enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailun tilanne 3/6 ajopäivän jälkeen (tulokset epävirallisia):
1) Ranska (Julien Gauthier, Marc Germain, Rodrig Thain, Marc Bourgeois, Christophe Nambotin, Antoine Meo), 2) Italia (Simone Albergoni, Alessandro Botturi, Oscar Balletti, Alessandro Belometti, Fabio Mossini, Alex Salvini) 4.34 minuuttia jäljessä, 3) Suomi (Eero Remes, Valtteri Salonen, Simo Kirssi, Marko Tarkkala, Samuli Aro) + 5.05.

Yleiskilpailun tilanne 3/6 ajopäivän jälkeen:
1) ) Christophe Nambotin Ranska, GasGas 1.39.37,53, 2) Antoine Meo Ranska, Husqvarna + 44,15 jäljessä, 3) Samuli Aro Suomi, KTM + 45,67, 4) Eero Remes Suomi, KTM + 55,87, 5) Rodrig Thain Ranska, TM + 1.18,01, 6) Luis Correia Portugali, Yamaha + 1.51,37, …21) Marko Tarkkala Suomi, BMW + 3.59,18, 22) Valtteri Salonen Suomi, Husaberg + 4.04,02, 28) Oskari Kantonen Suomi, KTM + 4.41,41, 57) Simo Kirssi Suomi, BMW + 7.09,58.
Juha Salminen Suomi, BMW: keskeytys.

Uusin numero