Suomi neljäntenä Sixillä – Salminen sisuuntuu kävelyvauhdista huippuvauhtiin

Mestaruutta kuusikolla Juha Salminen, Marko Tarkkala, Jari Mattila, Eero Remes, Antti Hellsten, Roni Nikander puolustava Suomi lähtee kolmanteen kisapäivään neljänneltä sijalta, joskin jo 18 minuuttia ja 31 sekuntia kärjessä vastustamattomasti jyräävän Ranskan takana.

Suomen joukkueen epäonnen soturi oli Salminen, joka kärsi pyöränsä tekniikkamurheista tiistain kolmella ensimmäisellä maastokokeella.

Maanantaina koko joukon viidenneksi parasta vauhtia pitäneen Salmisen ongelmat maksoivat hänelle lähes kuusi minuuttia.

– Ohjelmaa riitti siksi paljon, että ei tosiaankaan päässyt käymään aika pitkäksi!

Salminen vertasi aamun etenemistään kävelyvauhtiin.

– Pyörässä ilmeni käyntihäiriöitä jo maanantaina ja ne jatkuivat edelleen tänään. Etsimme vikaa ja vaihdoimme aamun mittaan ensimmäisestä huollosta lähtien lukusia osia, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Päinvastoin, pyörä meni ajoittain vain huonommaksi.

”Tuppi nurin
keskiviikkona!”

Hetken jo pahinta pelännyt Salminen sai huokaista helpotuksesta vasta päivän puolivälissä.

– Päätimme vaihtaa vielä ruiskurungon ja se osoittautui vihdoin oikeaksi ratkaisuksi ongelmaan. Sen jälkeen alkoi taas pelittää. Viimeiset kolme pätkää tulivat ihan hyvin, kun pyörä toimi taas normaalisti. Sijoitus putosi melkoisesti, mutta pääasia tietenkin on, että olen yhä kisassa mukana ja homma jatkuu.

Suomen nopeimpana kuljettajana jatkaa Eero Remes, joka on yleiskilpailussa kuudentena ranskalaisesta kärkimiehestä Pierre Renetista 1.44 minuuttia jääneenä. Sijalle 37 pudonneen Salmisen ero kärkeen on 6.30 minuuttia. Hellsten on 21:s, Tarkkala 33:s, Nikander 39:s ja Mattila 52:s.

Remes on E1-luokan yhteistuloksissa kahden päivän jälkeen toisena. Sama sija heltisi myös tiistaina, jolloin Hellsten oli pikkuluokassa kolmas.

Salminen oli toisena ajopäivänä E2-luokassa vasta 37:s. Tarkkalan sijoitus E3-luokassa oli kymmenes ja Mattilan 14:s.

– Keskiviikon taktiikkaa ei tarvitse suuremmin miettiä. Ei muuta kuin tuppi nurin ja yritetään poimia lähtöpaikasta huolimatta kiinni ja ohittaa niin monta kuljettajaa kuin mahdollista, lupasi revanssia uhkunut Salminen.

Tarkkala takkusi crossitestillä

Sixin konkareihin Salmisen ja Mattilan tavoin lukeutuvan Tarkkalan meno takkuilta crossitestillä.

– Endurotestillä pystyn ajamaan hyviä aikoja, mutta kuten monesti ennenkin tällä kaudella, minulla oli ongelmia crossitestillä. Tuntuu etten saa pyörää kääntymään. Olen kokeillut ajaa eri linjoja, enemmän ja vähemmän kaasua, vaihtanut ajoasentoa, mikään ei näytä auttavan, ihmetteli Tarkkala tiedotteessaan.

– Onneksi keskiviikkona ajamme taas uusia erikoiskokeita, jospa niillä pystyisi olemaan hieman kilpailukykyisempi. Tänään meillä oli hieman epäonnea joukkueena, Roni loukkasi itseään kaaduttuaan crossitestillä ja Juha kärsi teknisistä ongelmista. Neljä pitkää päivää on kuitenkin vielä ajamatta, pystymme jokainen parantamaan ajoamme, jolloin taistelemme vielä mitalesta, Tarkkala uskoo.

Viime vuonna Suomessa järjestetyltä ISDE:ltä poissaolollaan loistanut Ranska lähti selkeänä suosikkina järjestyksessään jo 87. joukkuekisaan. Lajin mahtimaaksi noussut Ranska on pitänyt pintansa pontevasti, sillä se johtaa Sixiä jo 12 minuutin erolla toisena tulevaan Australiaan.

Kolmantena ja reilut puolitoista minuuttia Suomen edellä oleva Italia on hyytynyt Ranskasta 16.58,73. Renetin ohella Ranskan nimivahvassa nipussa ajavat Antoine Meo, Rodrig Thain, Johnny Aubert, Christophe Nambotin ja Sebastien Guillaume. Ranskalaisilla on henkilökohtaisessa kisassa neloisjohto Renetin, Meon, Nambotinin ja Aubertin ansiosta.

Viidentenä runsaat 20 sekuntia Suomen takana vaaniva Espanja koki tiistaina pahan takaisukun, kun Cristobal Guerreron kohtaloksi koitui keskeytys.

Juniorit ja naiset
kuudennella sijalla

Asemiaan kahdella pykälällä nostanut Suomen juniorijoukkue Lauri Pohjonen, Aleksi Jukola, Kimmo Hurri, Mika Tamminen on kahden ajopäivän jäljiltä kuudentena.

Iso-Britannia karautti niukasti Ranskan ohi ykköseksi. Briteillä on 14 minuutin etu suomalaisiin nähden. Suomen kvartetin parhaasta vauhdista on vastannut yleiskilpailussa hienosti sijalla 31 kiirehtivä Pohjonen.

Naisten joukkueen kolmikko Marita Nyqvist, Sanna Kärkkäinen, Hanna Mertsalmi löytyy puolestaan kuudennelta sijalta. Matkaa kärkeen, eli täysin ylivoimaiseen Ranskaan on reilut 37 minuuttia. Nyqvist on henkilökohtaisessa kisassa neljäs.

Sachsenringia keskuspaikkanaan pitävä Sixi siirtyy kahden ajopäivän jälkeen uudelle reitille, joka vie kuljettajat keskiviikoksi ja torstaiksi itäisen Saksan perinteisiin enduromaastoihin Zschopaun suunnalle.

– Luvassa on kuljettajan kannalta mielenkiintoista ja varmasti samalla myös haastavampaa maastoa kuin kahtena ensimmäisenä ajopäivänä, ennakoi Salminen.

Sachsenring, Saksa.
Enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailu. Tilanne 2/6 ajopäivän jälkeen:

1) Ranska (Antoine Meo, Rodrig Thain, Johnny Aubert, Pierre-Alexandre Renet, Sebastien Guillaume, Christophe Nambotin) 11.10.46,60, 2) Australia
(Glenn Kearney, Daniel Milner, Christopher Hollis, Matthew Philipps, Josh Strang, Toby Price) + 12.00,08 jäljessä, 3) Italia (Maurizio Micheluz, Deny Philippaerts, Alex Salvini, Oscar Baletti, Manuel Monni, Mirko Gritti) + 16.58,73, 4) Suomi (Juha Salminen, Marko Tarkkala, Jari Mattila, Eero Remes, Antti Hellsten, Roni Nikander) + 18.31,00, 5) Espanja + 18.51,17, 6) USA + 19.25,59.

Juniorit:
1) Iso-Britannia (Jack Rowland, Steve Holcombe, Alex Rockwell, Danny McCanny) 6.59.44,45, 2) Ranska
(Jeremy Joly, Matthias Bellino, Alexandre Queyreyre, Kevin Rohmer) + 38,95, 3) USA + 6.38,96, 4) Australia (Travis Coy, Andrew Delong, Thaddeus Duvall, Jesse Groemm) + 7.51,66, 5) Portugali + 11.27,48, 6) Suomi (Lauri Pohjonen, Aleksi Jukola, Kimmo Hurri, Mika Tamminen) + 14.04,41.

Naiset:
1) Ranska (Blandine Dufrene, Ludivine Puy, Audrey Rossat) 5.29.22,73, 2) Australia (Jessica Gardiner, Tanya Hearn, Tayla Jones) + 13.54,89, 3) Saksa
(Heike Petrick, Nina Oppenländer, Sabrina Lauke) + 22.13,10, 4) Ruotsi + 22.48,30, 5) USA 31.06,07, 6) Suomi (Marita Nyqvist, Sanna Kärkkäinen, Hanna Mertsalmi) + 37.16,61.

Täydelliset tulokset:
http://www.fim-isde-live.info/

Uusin numero