Suomelle historiallinen maaradan MM-mitali

Suomi lähti taistelemaan mestaruudesta joukkueella, jossa ajoivat Mustosen veljekset Aki-Pekka ja Jesse, Aarni Heikkilä, sekä Matias Mäenpää. Vastaansa Suomi sai Saksan, Iso-Britannian, Ranskan, Hollannin ja Tshekin joukkueet.

Suomi avasi kilpailun 8-7 erävoitolla Ranskaa vastaan Appe Mustosen ajaessa erävoittoon, velipoika Jessen ollessa kolmas. Aarni Heikkilä jäi erässä pisteittä. Sama tahti jatkui Suomen toisessa erässä brittejä vastaan.

Mustoset tulivat samassa järjestyksessä maaliin Mäenpään ottaessa vielä yhden pisteen. Erä siis Suomelle 9-6 lukemin.

Kolmannessa erässään Suomi kohtasi hallitsevan maailmanmestarin Saksan. Appe Mustonen jatkoi voittokulkuaan Jessen ja Aarni Heikkilän tullessa maaliin sijoilla neljä ja viisi. Suomelle siis jälleen erävoitto 8-7 numeroin.

Suomen neljännessä erässä Hollannin Jannick de Jong aiheutti Appe Mustoselle ensimmäisen pistementyksen. Mustosten johdolla erä kuitenkin Suomen eduksi, kuinkas muutenkaan kuin 8-7.

Viimeiselle eräkierrokselle lähdettiin tilanteesta, jossa kaikki oli vielä auki mestaruuden suhteen. Suomi kohtasi eräkierroksen ensimmäisessä erässä Tshekin. Tshekin Josef Franc vei erän nimiinsä ennen Mustosia. Aarni Heikkilä vei erän viimeisen pisteen, joten Suomelle myös viimeisestä erästään voitto. Seuraavassa erässä kohtasivat Saksa ja Hollanti.

Saksa vei erän 9-6 ja nousi Suomen kanssa 41 pisteeseen. Hollanti jäi pisteen taakse.

Iso-Britannia nappasi mestaruuden harmittavasti pisteen erolla ennen Saksaa ja Suomea, kun se kukisti Hollannin viimeisessä erässä 10-5.

Suomi ja Saksa kohtasivat siis uusinassa hopeamitalista. Suomi laittoi erään Appe Mustosen, joka sai vastaansa lajin hallitsevan maailmanmestarin Erik Rissin. Suomen hopeamitali jäi kuitenkin haaveeksi, kun Mustosen takarengas puhkesi ja Riss ajoi erän voittoon. Suomelle kuitenkin hienosti pronssia.

Mitali oli Suomen historian ensimmäinen joukkuemitali MM-tasolla. Joukkueenjohtaja Tomi Nevanperä oli syystäkin tyytyväinen omiensa esitykseen.

– Tosi tiukka ja tasainen kamppailu oli. Ei voi olla kuin tyytyväinen ja ylpeä koko joukkueen kuskien ja mekaanikkojen esityksestä. Joukkueessa oli todella hyvä henki koko kilpailun ajan, ja jokainen antoi joukkueen eteen kaikkensa. Britit oli tänään pisteen verran nopeampia ja ansaitsivat kyllä kultansa, mutta edelleen tyytyväinen pitää olla, että saatiin Suomeen historian ensimmäinen MM-mitali joukkuetasolta.

Tulokset:
1. Iso-Britannia 42: Glen Phillips 14, Andrew Appleton 8, Richard Hall 20, James Shanes 0
2. Saksa 41+5: Jörg Tebbe 9, Michael Härtel 14, Stephan Katt 0, Erik Riss 18+5
3. Suomi 41+R: Jesse Mustonen 14, Aki-Pekka Mustonen 23+R, Aarni Heikkilä 3, Matias Mäenpää 1
4. Ranska 40: Stephane Tresarrieu 14, Mathieu Tresarrieu 18, Dimitri Berge 4, Theo di Palma 4
5. Hollanti 31: Jannick de Jong 23, Henry van der Steen 3, Sjoerd Rozenberg 5
6. Tshekki 30: Josef Franc 18, Richard Wolff 7, Michal Dudek 5, Michal Skurla 0

Uusin numero