Suomalaisten suursuosikki räväytti Berliinin ovaalilla

Ruotsalaisen Martinin ajopuvun niskassa on Suomen lippu, jolla hän haluaa kunnioittaa puoliksi suomalaisia sukujuuriaan, Martinin isä, Ari Haarahiltunenhan on lähtöisin Suomesta.

Jääspeedwayn MM-sarjaa on totuttu näkemään venäläisten temmellyskenttänä, on se sitä vieläkin, mutta Martin Haarahiltunen on osoittautunut pitkästä aikaa ensimmäiseksi kunnon haastajaksi asian suhteen.

Saksan Berliinissä järjestetyn jääspeedwayn MM-kilpailun ensimmäinen päivä vakuutti miehen kyvyt. Alkuerissä hänellä oli pieniä vaikeuksia, yksi ulosajo ja yhdessä erässä nollille, mutta lopuissa kolmessa mies ajoi hurmiossa, saaden kasaan kahdeksan pistettä, joilla aukesi paikka semifinaaleihin. Vastassa oli heti kättelyssä MM-sarjaa johtava Dimitry Koltakov, seurakaveri Niclas Svensson ja Itävallan Franz Zorn. Haarahiltunen ajoi todella hienosti, ruutulipulle mies tuli toisena joka tarkoitti nousua A-finaaliin.

A-finaali oli ryyditetty kolmella jääspeedwayn maailmanmestarilla. Mukana olivat hallitseva Dimitry Koltakov, 2016 mestari Dmitry Kohomitsevich ja vuosien 2013-14 mestari Daniil Ivanov. Koltakov ajoi lähdön alusta loppuun saakka hallitsevan mestarin arvon mukaisella vauhdilla, mutta hänen takana nähtiin parasta mahdollista jääspeedwaytä miesmuistiin. Haarahiltunen ja Ivanov ajoivat koko erän kissa-hiiri-leikkiä, joka ratkesi lopulta Haarahiltusen eduksi. Suomalaiset katsojat antoivat vilpittömät onnittelut hienosta kilvanajosta, saatiinhan Suomen lippukin palkintopallille.

Sunnuntain kilpailu jatkoi samalla kaavalla. Koltakov meni menojaan, jopa venäläisten keskinäisessä erässä hallitseva mestari ylitti ruutulipun ylivoimaisessa johdossa. Haarahiltusen kilpailu sujui lauantaita paremmin, alkuerien jälkeen kasassa oli päivän kolmanneksi parhaat pisteet, 13, jaettuna Dinar Valeevin ja Dimitry Khomitsevichin kanssa.

Semifinaalissa vastaan asettui jälleen kaksi venäläistä sekä Franz Zorn. Tällä kertaa sijoitus jäi erän kolmanneksi, ja paikka A-finaalin jäi pienestä kiinni. Viikonloppu nosti Haarahiltusen MM-sarjan kokonaispistetilanteessa sijalle neljä, edellään kolme aiemmin mainittua maailmanmestaria.

Haarahiltunen kommentoi kilpailuviikonloppuaan seuraavasti:
– Kaiken kaikkiaan onnistunut viikonloppu. Todella mukavaa huomata, että on niin paljon kiinnostuneita ja sitoutuneita ihmisiä kannustamassa. Kiitos isälleni Arille, joka on toiminut mahtavana mekaanikkonani, ja onnea hänelle 53-vuotissyntymäpäivien johdosta. Seuraavana on vuorossa jääspeedwayn PM-kilpailut Varkaudessa, joten siellä nähdään.

Uusin numero