Suomalaistalli on siivittänyt road racingin nousukiitoon Malesiassa

– Ratamoottoripyöräilyn fanien määrä on noussut miltei räjähdysmäisesti Malesiassa. Täällä on alettu seurata silmä tarkkana MM-sarjaa ja erityisesti Moto3-luokkaa myös muiden, kuin Malesian GP:n osalta. Malesialaiset ovat ylpeitä minusta ja Akin Ajon johtamasta tallista, myhäilee Khairuddin.

Ajon tiedoilla, taidoilla ja vankalla kokemuksella riittää kysyntää Malesiassa myös pitemmällä tähtäimellä.

– Yhteistyö alkoi Fahmin kanssa ja olemme mukana kehittämässä ja nostamassa malesialaista ratamoottoripyöräilyä kohti maailman kärkeä, kertoo tallipäällikkönä kolme maailmanmestaruutta saavuttanut Ajo.

Malesian pääministeri nimitti
Khairuddinin ”suurlähettilääksi”

Khairuddinin, 21, kovasta kansansuosiosta kertoo paljon sekin, että Malesian pääministeri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak nimitti tämän taannoin urheilun suurlähettilääksi.

”1Malaysia Ambassador”-tittelin vastaanottivat Khairuddinin ohella Putrajayssa sijaitsevassa Malesian poliittisessa keskuksessa myös sulkapallotähti Lee Chong Wei ja uimahyppääjä Pandelela Rinong Pamg, joka saavutti Lontoossa olympiapronssia naisten kymmenen metrin kerroshypyissä.

Khairuddin puolestaan saavutti viime kaudella Moto3-luokan MM-pisteissä seitsemännen sijan. Hän ajoi läpimurtokaudellaan useaan otteeseen maansa RR-historiaa muun muassa ensimmäisen podiumsijoituksen ja paalupaikan muodossa.

– Fahmi on kasvanut lyhyessä ajassa sikäläisistä katusarjoista maailman huipun tuntumaan, mutta hänellä on edelleen paljon potentiaalia käyttämättä, luonnehtii Khairuddinin kehityksen tärkein taustahenkilö Aki Ajo.

Fahmin nimi MotoGP-testien
yhteydessä ennätysten kirjaan

Khairuddin muodosti viime kaudella yhden kuljettajan tiimin AirAsia-SIC-Ajon punavalkoisissa väreissä. Alkavaan kauteen Khairuddin lähtee Ajo Motorsportin Red Bull KTM-tehdastiimin riveissä.

– Tuskin maltan odottaa huhtikuussa alkavaa kautta. Käytännössä kokonaan uusi ja entistä kevyempi pyörä on jopa yllättänyt minut testien perusteella. Se on kehittynyt tuntuvasti viime vuoden mestaripyörään nähden.

Khairuddin villitsi viime lokakuussa yli 70 000 silmäparia kattaneen kotiyleisönsä Sepangin radalla jäätyään voittoon ja myöhemmin mestaruuteen viilettäneestä Ajon tiimin saksalaiskuljettaja Sandro Cortesesta ainoastaan 28 tuhannesosaa.

Khairuddinin kotikisassaan saavuttama paalupaikka ja kakkossija huomioitiin edelleen keskiviikkona Sepangissa ajettavien MotoGP-luokan testien yhteydessä järjestetyssä seremoniassa, jossa hänen vahvistettiin lunastaneen paikkansa ”Malesian ennätysten kirjassa”.

– Malesiassa tämä merkitsee unelman täyttymistä. Jaan tämän saavutuksen koko Malesian kansan ja Sepang International Circuit’in kanssa, hehkutti Khairuddin suunnaten samalla katseensa uusiin haasteisiin.

– Tavoitteeni on ajaa ensi kaudella kaikki 17 kilpailua maaliin ja päätyä loppupisteissä viime vuotta korkeammalle, toteaa voittoihin asti kaikki mahdollisuudet omaava Khairuddin.

Nopea myös nukahtamaan!

Khairuddin asui kaudella 2010 Italiassa. Sen jälkeen hän on päättänyt pitää pitkistä matkoista huolimatta tukikohtanaan Malesiaa.

– Minulla on kokemusta asumisesta Euroopassa, mutta valitsen silti Malesian myös kisakaudella. Haluan viettää kaiken mahdollisen vapaa-ajan perheeni ja ystävieni kanssa.

Khairuddin ei toisaalta pistä matkustamista ja välillä loputtomilta tuntuvia lentotunteja pahakseen, päinvastoin.

– Rakastan tätä työtä ja matkustamista! Saan nähdä monia maita ja tutustua erilaisiin kulttuureihin sekä ihmisiin.

– Ja sitä paitsi matkustaminen ei ole minulle mikään ongelma. Nukahdan helposti vaikka kyse olisi vain tunnin mittaisesta lennosta, naurahtaa ilopilleri Khairuddin tuttuun tyyliinsä.

Maailmanmatkaajan vastaus kysymykseen suosikkiradasta tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Ehdottomasti Sepang. Tunnen hyvin radan ja olen kehittynyt siellä kuljettajaksi. Ja minulla on tietenkin paljon hyviä muistoja sieltä, sanoo Valentino Rossin ja Casey Stonerin suosikkikuljettajikseen nimeämä Khairuddin.

Malesialaisilta vastaavaa tiedusteltaessa esiin nousee vain yksi nimi: Ajo Motorsportissa huippukuljettajan mittoihin kasvanut Selangorin suuri mies Muhammad Zulfahmi Khairuddin.

* Kuvat: Sepang International Circuit ja Ajo Motorsport

 

Uusin numero