Suomalaistalli MotoGP-luokkaan kaudella 2016? – Ajo vahvistaa pohtivansa isoa siirtoa

Kokenut ja arvostettu tallipomo Ajo on luonnollisesti vielä tässä vaiheessa varovainen sanankäänteissään, mutta hän luonnehtii Bikelle ajatuksen MotoGP-luokasta olevan mielenkiintoinen.

Hänen mukaansa aihetta on pohdittu, yhteydenottoja on saatu, mutta tässä vaiheessa on turhan aikaista vetää vielä mitään johtopäätöksiä.

MotoGP-sarjaa hallinnoiva Dorna ottaisi hyvässä ja vakavaraisessa maineessa olevan suomalaistallin avosylin mukaan kuninkuusluokkaan.

Muutamat nykyiset tiimit ovat aiheuttaneet Dornalle viime aikoina päänvaivaa liiankin kanssa. Kyseisistä ongelmatiimeistä päällimmäisenä tulee suurissa taloudellisissa vaikeuksissa oleva sveitsiläisitalialainen Forward Racing.

Forward Racing joutuu jäämään sivuun ensi viikonvaihteessa Indianapolisin radalla ajettavasta USA:n GP:stä. Tummat pilvet varjostavat tiimin tulevaisuutta myös ensi kauden osalta.

Ajo ei ole toisaalta ainoa kandidaatti MotoGP-luokkaan. Varikkopuheissa tapetille on ensi kauden osalta nostettu myös espanjalainen Sito Pons, jolla on jo aiempaa kokemusta kuninkuusluokasta.

Zarco luonteva
valinta kuljettajaksi

Ajo Motorsportin mahdollisesta MotoGP-luokan pyörämerkistä ja kuljettajasta ei luonnollisesta hiiskuta vielä tässä vaiheessa sanaakaan.

Kuljettajan osalta varsin luontevalta vaikuttava vaihtoehto olisi ranskalainen Johann Zarco.

Ajo Motorsportiin täksi kaudeksi palannut Zarco johtaa Moto2-luokan MM-sarjaa ylivoimaisesti. Zarco on ilmaissut halukkuutensa siirtyä ensi kaudella MotoGP-luokkaan.

Aki Ajo on yhdistetty MotoGP-spekuloinneissa aiemmin KTM:ään, joka tekee paluun isoon luokkaan – mutta vasta kaudella 2017.

KTM on lähdössä MotoGP-luokkaan kumppanitallin kanssa, kuten Aprilia on tehnyt italialaisen Fausto Gresinin johtaman tiimin kanssa.

KTM:n kilpailutoimenjohtaja Pit Beirer on myöntänyt, että heidän osaltaan Ajo Motorsport on yksi varteenotettava vaihtoehto.

KTM ja suomalaistalli ovat tehneet jo pitkään menestyksekästä yhteistyötä Moto3-luokassa, jossa Red Bull KTM Ajo-tehdastiimi on ollut itävaltalaisvalmistajalle menestyksen tae.

Kynnys ei ole Ajolle
korkea MotoGP-luokkaan

Ajo Motorsportin mahdollinen ja jopa todennäköinen harppaus kuninkuusluokkaan ei ole käytännössä sittenkään niin suuri, miltä se saattaa vaikuttaa.

Kattavat kontaktit suuntaan jos toiseenkin omaava Aki Ajo tietää ja tuntee tasan tarkkaan myös kuninkuusluokan kuviot.

Ajo on jo tällä kaudella kaudella tukevasti sisällä kuninkuusluokassa, sillä hän toimii Suzukin tehdastallissa kilpailevan espanjalaisen Maverick Vinalesin, sekä HRC:n (Honda Racing Corporation) kanssa pitkän sopimuksen omaavan australialaisen Jack Millerin henkilökohtaisena managerina.

Vinales jatkaa ensi kaudella varmuudella Suzukin tehdastallissa, mutta Honda saattaa siirtää Millerin toisaalle italialaisen Lucio Cecchinellon päälliköimästä LCR-tiimistä.

Hondan pitkän tähtäimen suunnitelmana on nostaa Miller kaudella 2017 tehdastalliin espanjalaisen Marc Marquezin rinnalle.

Marquez saavutti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden vuonna 2010 kilpaillessaan Ajo Motorsportin riveissä ja silloisessa 125-kuutioisten luokassa.

Uusin numero