Speedway: Nella Änkiläinen tekee historiaa

125- ja 250-kuutioisten luokissa aiemmin kilpaillut Nella Änkiläinen taluttaa tulevana viikonloppuna ensimmäistä kertaa lähtöviivalle 500-kuutioisen speedway-pyörän.

Lauantaina Seinäjoella ajettavassa Suomi-sarjan henkilökohtaisessa mestaruuskilpailussa on ilahduttavasti täysi kaavio, 16 kuljettajaa. Joukossa on useampi uusi tuttavuus speedwayovaaleilla. Yhtenä nimenä esiin pompahtaa varkautelainen Nella Änkiläinen. Nuori VRT:n kuljettaja tekee ratalajihistoriaa, sillä hän on ensimmäinen suomalainen naiskuljettaja 500cc speedwaykilpailussa. Ilmajokinen Nina Ala-Riihimäki on aikoinaan ajanut aina jääspeedwayn SM-finaalissa asti, mutta kesällä ei kotimaisia naiskuljettajia ole aiemmin 500cc speedwaykilpailuissa esiintynyt.

Aivan uusi tuttavuus ei Änkiläinen speedwayovaaleilla ole. Elokuussa 16-vuotta täyttävä Nella on aiemmin ajanut 125 ja 250cc junioriluokissa, mutta nyt kilpaa ajetaan ns. isolla pyörällä.

– Vähän jännittää tuleva kilpailu. Edellisestä kilpailusta on pari vuotta aikaa, se oli 125 cc pyörällä. Harjoittelemaan olen päässyt, mutta kilvanajo on aina eri asia. Mutta intoa on, hieno lähteä kilpailemaan ekaa kertaa 500cc pyörällä, kommentoi Nella.

– Jos muutaman pisteen onnistuisin ajamaan ja ehjän kilpailun, niin siihen olen tyytyväinen, tuumaa Nella tulevan kilpailun tavoitteista.

Velipoika innosti speedwayn pariin

Nella aloitti speedway ajamisen vuonna 2018. Innostus lajiin tuli velipojan ajoa seuratessa.

– Katsoin kun Jani ajoi. Se näytti vauhdikkaalta ja siitä kipinä hienoon lajiin syttyi. Isä aloitti rakentamaan minulle omaa pyörää ja seuraavana vuonna mä aloin sillä harrastamaan speedwayta, kertoo Änkiläinen uransa alkuvaiheista.

– Tomi Tuomaiselle suuret kiitokset. Hän on ollut tosi isona apuna ja neuvoo ja antaa ohjeita aina, kun käyn ajamassa. Ilman Tomia en ois edistynyt yhtään niin hyvin 500cc pyörällä ajamisessa, Änkiläinen toteaa.

Tavoitteita tulevalle speedwayuralle ei Änkiläinen ole vielä asettanut. Syksyllä sote-alan opintoihin suuntaava nuorukainen aikoo kuitenkin jatkaa speedwayn ajamista. Vauhti viehättää aina iloista varkautelaista.

Kuva Minna Ihalainen
Teksti Tomi Nevanperä

Uusin numero