SML ei lähetä maajoukkueita vuoden 2014 Sixille Argentiinan San Juaniin

– Enduron valmennusrahoitusta suunnataan yksilövalmennukseen ja leireihin ja Sixi jää väliin vuonna 2014, todetaan SML:n tiedotteessa.

Suomen miesten Trophy- joukkue juhli ISDE:n voittoa viimeksi vuonna 2011 kotiyleisönsä edessä. Tänä vuonna Sardiniassa ajetussa MM-joukkuekisassa Suomi oli edustettuna juniorikvartetin voimin. Miesten ja naisten joukkueet joutuivat jäämään Sixiltä sivuun lähinnä loukkaantumisten vuoksi.

– Syksyn aikana on pohdittu paljon enduron tulevaisuuden menestystä ja toimenpiteitä sen tukemiseksi. Enduroon käytettävissä oleva rahoitus on pääosin käytetty maajoukkuekuluihin Sixillä. Sixi on toiminut monen nuoren valmennusväylänä MM-sarjaan, kun nuoret ovat saaneet ajaa pitkän kansainvälisen kilpailun kokeneempien ohjauksessa. Kuluneen ja parin viime vuoden aikana on kuitenkin paljon suomalaista kokemusta jäänyt sivuun MM-sarjasta ja myös sixin asema nuorten sisäänajoväylänä MM-sarjaan on vähentänyt merkitystään, kerrotaan liiton tiedotteessa.

Ensi vuoden Sixi ajetaan Argentiinassa, mikä asettaa erityishaasteita järjestelyille. Yksittäisen kuljettajan on oltava valmis lähettämään moottoripyörä vähintään kuukausi ennen kilpailua ja suunnilleen saman verran kuluu aikaa pyörien matkatessa takaisin kilpailun jälkeen. Kuuden päivän kilpailua varten pyörät ja muu tarvittava huoltokalusto ovat matkassa noin kaksi ja puoli kuukautta.

Alustavien hintakartoitusten perusteella SML:n kiinteän budjetin lisäksi tarvittavan varainhankinnan osuus kasvaa Argentiinaan mentäessä huomattavan paljon. Kartoitusten ja keskustelujen yhteenvetona on tultu siihen päätökseen, että ensi vuoden Sixille ei joukkueita lähetetä. Suurena syynä on epätodennäköisyys saada varainhankinnalla riittävää rahoitusta ja haasteellista on myös mitalitason joukkueiden kasaaminen.

– Käytettävissä oleva rahoitus on koettu järkevämmäksi käyttää valmennusleireihin ja nuorten henkilökohtaisten MM-kilpailujen tukemiseen yhdistettynä valmennukseen. Tuki suunnataan kuljettajille, joilla on hyvän tämän hetken tason lisäksi vahva sitoutuminen pitkäjänteiseen työhön ja realistinen toimintamalli kehittyäkseen MM-tason kärkeen sekä harjoittelun, kilpailusuunnitelmien että oman rahoituksen osalta. Toiminnan laajempi suunnittelu ja päätökset tuettavista kuljettajista tehdään tammikuun aikana, linjaa liiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen.

Ensimmäisenä suunniteltuna leirinä toteutuu leiri 10.-23. helmikutta Espanjan Gironan seudulla, missä valmentajana toimii Marko Tarkkala. MM-sarjaa ajaneiden kuljettajien kokemus ja kontaktit ovat ensiarvoisen tärkeä tuki nuorille kuljettajille MM-sarjaan tavoitellessaan.

– Varainhankintaa tullaan myös jatkamaan vuonna 2014 ajatellen jo seuraavaa vuotta, jolloin Sixi ajetaan Slovakiassa. Tällöin mahdollisuudet punnitaan uudelleen ja toivottavasti siellä Suomen totuttu Siximenestys saa jatkoa, summataan SML:n tiedotteessa.
 

Uusin numero