Savaste, Koskinen ja Pärn motocrossin Suomen mestareiksi

Kim Savaste


Vantaan Moottorikerhon Kim Savaste otti uransa ensimmäisen motocrossin pääluokan (MX1) Suomen mestaruuden voittajan tyylillä, kun kausi päättyi Imatralla sunnuntaina. Sipoon Moottorikerhon Kimi Koskinen juhli puolestaan ensimmäistä MX2-mestaruuttaan ja virolainen Joosep Pärn alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan titteliään.


Kim Savaste lähti MX1-luokan SM-kauden viidenteen, eli viimeiseen osakilpailuun todella tukevan piste-etumatkan turvin. Vantaan Moottorikerhon kuljettaja ei varmistellut, vaan ajoi MX1-luokan ensimmäisessä erässä viidennen perättäisen voittonsa varmistaen samalla Suomen mestaruuden. Kaiken vakuudeksi Savaste oli ykkönen myös toisessa erässä. SM-hopeaa kuittasi hänen seuratoverinsa Miro Sihvonen ja -pronssia viimeisen osakilpailun ratkaisun ansiosta Espoon Moottorikerhon Emil Silander.

Kimi Koskinen ei murtunut tiukassa tilanteessa, vaan piti haastajansa kurissa MX2-luokan mestaruustaistossa. Sipoon Moottorikerhon kuljettaja saapui sarjajohtajana Imatralle ja ajoi osakilpailussa kolmanneksi ottaen uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. SM-hopean kuittasi kotiradallaan kilpaillut Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen ja -pronssin Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminen.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-kultamitalikamppailu kiristyi tiukaksi, mutta virolainen Joosep Pärn napsi riittävät pisteet vieden Suomen mestaruuden. Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki voitti kummatkin erät Imatralla, mutta jäi niukasti SM-hopealle. Saman seuran Eelis Viemerö pokkasi SM-pronssia.

Savaste näytöksellä mestariksi

Imatran MX1-osakilpailu oli Savasteen hallintaa, vaikka Imatra Motocrossin Rene Rannikko ainoana peittosikin hänet aika-ajossa. Savaste vei suvereenisti kummatkin erät. Jo ensimmäisen erän ykköstila varmisti hänelle Suomen mestaruuden.

– Lähdin kisaan voittamaan kumpaakin erää, vaikka tiesin vähemmänkin riittävän mestaruuteen. Olin huojentunut ja tietenkin hyvillä fiiliksillä erän jälkeen, kun mestaruus varmistui, Savaste iloitsi.

– Olen mennyt eteenpäin viime kaudesta, mikä oli rikkonainen. Minulla on ollut loukkaantumisia sitä ennenkin, joten mestaruus on siinä mielessä hieno asia. SM-kulta ei ole kuitenkaan ollut sellainen pitkäaikainen haaveeni, mistä olisin onneni kukkuloilla. Olen pienestä saakka tavoitellut kansainvälistä menestystä ja maailmanmestaruus oli unelmani. Niiden eteen tein kovasti töitä, en saavuttaakseni esimerkiksi kymmenen Suomen mestaruutta. Silti tämä titteli on osoitus omasta, tiimini ja taustojeni onnistuneesta työstä.

Miro Sihvosella lähti olkapää paikoiltaan aika-ajon kaatumisessaan, mutta hän osallistui silti ensimmäiseen erään. Sihvonen ajoi siinä kahdeksanneksi, mikä varmisti hänelle SM-hopean. Toisen erän hän jätti väliin.

SM-pronssista käytiin huima taisto sarjakolmosena Imatralle saapuneen Rannikon ja vain pisteen häntä perässä olleen Emil Silanderin välillä. Viimeksi mainittu otti niskalenkin avauserän alussa, mutta Rannikko puristi edelle. Pitkään näytti siltä, että eroa repinyt Rannikko on erässä toinen. Hän kuitenkin kaatui pikaisesti erän lopulla pitäen paikkansa, mutta vain muutamia kymmeniä metrejä ennen ruutulippua Silander onnistui kuin onnistuikin ohituksessa ja nousi toiseksi Rannikon jäädessä kolmanneksi.

Toisessa erässä Rannikko piti tukevasti kakkossijaa hallussaan, kunnes hän kaatui pattisuoralla. Rannikko putosi viidenneksi ja nousi vielä neljänneksi, mutta Silander vei SM-pronssin oltuaan ruutulipulla kolmantena. Silander oli osakilpailun kakkonen ja Viron Indrek Mägi kolmonen ennen Rannikkoa ja Rauman Seudun Moottorikerhon Sami Aaltosta.

Rannikko sijoittui SM-loppupisteissä neljänneksi ja Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen viidenneksi.

Koskisen hermo piti

Kimi Koskinen saapui Imatralle MX2-luokan kärjessä seitsemän pisteen etumatkan turvin ratkaisemaan lopullista SM-mitalijärjestystä. Kotiradan Matias Vesterinen ja Tampereen Motocrossin Jere Haavisto olivat tasapistein seuraavilla sijoilla. Orimattilan Moottorikerhon Mauno Nieminenkään ei ollut ulkona mestaruuskamppailusta nelospaikalla.

Vesterinen veti ensimmäistä erää, kunnes lipsautti nurin. Nieminen ja Koskinen ohittivat hänet ja ajoivat maaliin mainitussa järjestyksessä. Vesterinen oli kolmas ja Haavisto neljäs. Vesterinen vei toisen lähdön, kunnes Nieminen nousi kärkeen ohitettuaan jo ensin Koskisen. Niemisen hienoinen etumatka ei kuitenkaan pitänyt, vaan Vesterinen kipusi takaisin letkan vetäjäksi. Kaksikko karkasi muilta, ja Vesterinen nappasi erävoiton ennen Niemistä. Loukkaantumisensa jäljiltä vain kaksi viimeistä osakilpailua ajanut Sipoon Moottorikerhon Emil Weckman oli kolmas ja Koskinen juuri riittävällä sijalla mestaruuden kannalta neljäs. Haavisto kaatui käytännössä pois mitalitaistosta alkukierroksilla, ja oli maalissa vasta kahdeksas.

– Tein fiksun vedon tänään eikä paljon paremmin olisi voinut mennä mestaruutta ajatellen. Minulla oli toki mahdollisuus voittaa ensimmäinen erä, mutten ollut hereillä tilanteen kanssa. Se olisi helpottanut toista erääni. Kun sain kakkoserässä ratavarikolta tiedoksi Haaviston tippuneen kauas, tiesin, että minulla on aika hyvä paikka ajaa. En lähtenyt erään varmistelemaan, mutta siihenhän se lopulta meni, Imatran osakilpailussa kolmanneksi sijoittunut Koskinen kuvaili.

– Ensimmäinen Suomen mestaruus tuntuu todella hyvältä. Olen aiemmin voittanut junnuluokissa ja MX-liigassa, mutta ensimmäinen isompi mestaruus on huikea.

Yhteistuloksissa toiseksi sijoittunut Vesterinen kuittasi viime kauden tapaan SM-hopeaa. Osakilpailun voittanut Nieminen nousi SM-pronssille ja Haavisto jäi mitaleitta neljänneksi. Tampereen Motocrossin Tomi Siro oli SM-loppupisteissä viides. Sunnuntain yhteistuloksissa neljäs oli Weckman ja viides Hyvinkään Moottorikerhon nuori Sampo Rainio.

Pärn vei tittelin Viroon

Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki teki voitavansa noustakseen MXC/A-luokan Suomen mestariksi, mutta edes kaksi erävoittoa Imatralla eivät auttaneet. Viron Joosep Pärn kirjasi kakkos- ja kolmossijan pitäen sarjajohtonsa ja voittaen Suomen mestaruuden. SM-hopea matkasi Mansikkamäelle. SM-pronssia otti Imatralla Pärnin kanssa samat eräsijat ajanut ja yhteistuloksissa toiseksi sijoittunut, Mansikkamäen seuratoveri Eelis Viemerö.

Imatralla neljänneksi ajanut Turun Moottorikerhon Aaro Menna oli SM-loppupisteissä neljäs. SM-sarjan viides sija meni Vantaan Moottorikerhon Matias Miettiselle. Sipoon Moottorikerhon Eero Peippo oli sunnuntaina viides.

Suomen Cup -mestarit selville lauantaina

Imatralla järjestettiin alle 20-vuotiaiden MXJ-luokan ja kolmen veteraaniluokan Suomen Cup -kauden viimeinen osakilpailu lauantaina. Lisäksi sivuvaunut ratkaisivat lopullisen järjestyksen Suomen mestaruussarjassaan.

MXJ-luokan Suomen Cup -mestariksi ajoi Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg. Suomen Cup -hopeaa otti Konneveden Moottorikerho / UA:n Jimi Laitinen ja -pronssia Turun Moottorikerhon Eemeli Mäkilä. Päätösosakilpailun voitti Lohjan Seudun Moottorikerhon Eliel Lehtinen, joka jäi sarjan nelospaikalla pronssimitalista yhden pisteen päähän. Stenberg ajoi Imatralla toiseksi ja Mäkilä kolmanneksi. MXJ-luokan Imatran osakilpailun kolmen kärjen järjestys muotoutui huikean tasaiseksi, sillä koko kolmikko keräsi kahdesta erästä 40 pistettä. Lopullisen järjestyksen ratkaisi toisen erän keskinäinen paremmuus.

35-vuotiaiden veteraanien MXV35-luokan  Suomen Cupin kolmen kärjen muodostivat Oulun Moottorikerhon Markus Jaakola, Porin Moottorikerhon Teemu Sundelin ja Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Toni Kuivalainen. Jaakola voitti Imatran osakilpailun, missä Sundelin ajoi toiseksi ja Orimattilan Moottorikerhon Matti Korkeamäki kolmanneksi.

45-vuotiaiden veteraanien MXV45-luokan Suomen Cupissa mitalit menivät Sipoon Moottorikerhon Alexander Wiikille, Turun Moottorikerhon Jarno Mattilalle ja Hyvinkään Moottorikerhon Lari Lehtiölle. Imatralla osakilpailuvoiton otti Wiik, joka ajoi Mattilan tavoin erissä ykkös- ja kakkossijan. Kolmanneksi sijoittui Lehtiö.

55-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -mestaruus matkasi Ylä-Savon Moottorikerhon Sauli Kuosmaselle. Hopeaa otti Turun Moottorikerhon Jari Lehto ja pronssia Karkkilan Moottorikerhon Pasi Virtanen, joka voitti Imatralla. Kymen Moottorikerhon Juha Pekka Koirikivi otti lauantaina kakkossijan ja Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen kolmospaikan. Mestari-Kuosmanen oli neljäs.

Espoon Moottorikerhon Roy Lindgren ja Niko Tynnilä voittivat sivuvaunujen SM-sarjan kolmannen, eli viimeisen osakilpailun Imatralla, mikä tiesi sinettiä Suomen mestaruudelle. Viron Jürgen Lääne ja Nurmijärven Moottorikerhon Jimi Vitri ajoivat toiseksi ottaen SM-pronssia. Lauantain kolmansia olivat Orimattilan Toiveen Erkki Salo ja Nurmijärven Moottorikerhon Jukka Hasari, jotka sijoittuivat SM-sarjassa neljänneksi. SM-hopeaa kuittaisivat Tuusulan Moottorikerhon Iiro Takalo ja Sipoon Moottorikerhon Johan Grönqvist, jotka olivat neljänsiä Imatralla.

Tulokset
SML Motonet SM-Motocross, SM-osakilpailu 5/5, Imatra, su 13.9.2020
Imatran Moottorikerho ry.

MX1-luokka
1. Kim Savaste, VMK, KTM, 50p.
2. Emil Silander, EMK, KTM, 42p.
3. Indrek Mägi, Viro, Kawasaki, 40p.
4. Rene Rannikko, IMX, KTM, 38p.
5. Sami Aaltonen, RaSMK, KTM, 31p.

MX1-luokan SM-loppupisteet
1. Kim Savaste, VMK, KTM, 238p.
2. Miro Sihvonen, VMK, Husqvarna, 164p.
3. Emil Silander, EMK, KTM, 153p.
4. Rene Rannikko, IMX, KTM, 150p.
5. Santtu Tiainen, SiiVe, Suzuki, 138p.

MX2-luokka
1. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 47p.
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 45p.
3. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 40p.
4. Emil Weckman, SiMK, Honda, 36p.
5. Sampo Rainio, HyMK, Husqvarna, 31p.

MX2-luokan SM-loppupisteet
1. Kimi Koskinen, SiMK, KTM, 203p.
2. Matias Vesterinen, IMK, KTM, 201p.
3. Mauno Nieminen, OriMK, Husqvarna, 194p.
4. Jere Haavisto, TamMC, Yamaha, 187p.
5. Tomi Siro, TamMC, KTM, 137p.

MXC/A-luokka
1. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 50p.
2. Eelis Viemerö, VMK, KTM, 42p.
3. Joosep Pärn, Viro, KTM, 42p.
4. Aaro Menna, TMK, KTM, 36p.
5. Eero Peippo, SiMK, Husqvarna, 30p.

MXC/A-luokan SM-loppupisteet
1. Joosep Pärn, Viro, KTM, 226p.
2. Saku Mansikkamäki, VMK, Husqvarna, 224p.
3. Eelis Viemerö, VMK, KTM, 195p.
4. Aaro Menna, TMK, KTM, 171p.
5. Matias Miettinen, VMK, KTM, 130p.

MXJ-luokan Suomen Cup -loppupisteet
1. Nico Stenberg, SiMK, Husqvarna, 198p.
2. Jimi Laitinen, KonnMK/UA, Suzuki, 188p.
3. Eemeli Mäkilä, TMK, Honda, 173p.

MXV35-luokan Suomen Cup -loppupisteet
1. Markus Jaakola, OMK, KTM, 219p.
2. Teemu Sundelin, PMK, Suzuki, 201p.
3. Toni Kuivalainen, P-KMK, Suzuki, 183p.

MXV45-luokan Suomen Cup -loppupisteet
1. Alexander Wiik, SiMK, KTM, 238p.
2. Jarno Mattila, TMK, KTM, 211p.
3. Lari Lehtiö, HyMK, Honda, 193p.

MXV55-luokan Suomen Cup -loppupisteet
1. Sauli Kuosmanen, Y-SMK, Yamaha, 209p.
2. Jari Lehto, TMK, Honda, 172p.
3. Pasi Virtanen, KarkMK, KTM, 167p.

MXSV-luokan SM-loppupisteet
1. Roy Lindgren, EMK, Niko Tynnilä, EMK, WSP, 144p.
2. Iiro Takalo, TuMK, Johan Grönqvist, SiMK, Husqvarna, 111p.
3. Jürgen Lääne, Viro, Jimi Vitri, NjMK, WSP, 111p.


Kaikki tulokset

Uusin numero