Sarjavierailijat juhlivat Siilinjärven SM-motocrossissa

Viikkoa aiemmin Espanjan mestaruussarjan päätösosakilpailun voittanut ja sarjan hopean pokannut ammattikuljettaja Kullas oli Siilinjärvellä ykkönen kummassakin pääluokan, eli MX1-luokan erässä. Ulkomailla pääasiassa kilpaileva Turun Seudun Moottoriurheilijoiden edustaja vieraili kahdesti SM-sarjassa myös viime vuonna voittaen tuolloinkin.

Käytännössä vuoden ajan eri pituisissa jaksoissa polvivammasta kärsinyt, EM-tasolla menestyksellä kilpaileva Vantaan Moottorikerhon (VMK) Sihvonen pokkasi puolestaan kaksi ykkössijaa MX2-luokassa. Sihvonen ajoi edellisen kilpailunsa yli kaksi kuukautta sitten Portugalissa.

Alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan voitti reilun kuukauden takaisen avausosakilpailun tapaan VMK:n Sampo Rainio.

Sampo Rainio voitti alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan. Kuva: SM-motocross tiedotus

Kontrolloitua hallintaa

Kullas lähti MX1-luokkaan selkeänä ennakkosuosikkina eikä hän pettänyt odotuksia. Kullas oli aika-ajon nopein, mutta ero muihin pysyi vielä maltillisena.

Avauserän alkukierrokset kulkivat sarja-avauksen voittaneen, suomalaistiimissä ajavan virolaisen Erki Kahron tahdissa. Kun Kullas pääsi Kahrosta ohi, meni hän menojaan. Kullas otti voiton 15 sekunnin erolla Kahroon. Kolmas oli kotiradallaan ajanut, hallitseva Suomen mestari, Siilinjärven Vesan Santtu Tiainen, joka jäi voittajalle yli minuutin.

Toisessa erässä Kullas piti kärkipaikkaa startista maaliin saakka kuitaten voiton lähes puolen minuutin marginaalilla jälleen vakuuttavasti toiseksi ajaneeseen Kahroon nähden. Kolmospaikan otti Orimattilan Moottorikerhon (OriMK) Juuso Matikainen, joka saapui ruutulipulle reilun minuutin Kullaksen perässä.

Yhteistulosten ykkönen oli siis Kullas ennen Kahroa.

– Lauantainen Viron mestaruussarjan kisa kulki osaltani voitokkaasti ja ajoni oli siellä parasta minua. Ennen Siilinjärveä ehdin nukkua yöllä parissa pätkässä kuutisen tuntia, mikä taisi olla riittävästi, koska tulos oli mukava, Kullas sanaili.

– Rata oli aika raskas ja paikoitellen reikäinen, joten ajamiseen piti keskittyä huolella, vaikka eroa tulikin muihin. Oli tosi hyvä ja kiva käydä välillä kisaamassa Suomessa.

Matikainen nousi kolmoskorokkeelle hänen kanssaan tasapisteisiin yltänyttä Tiaista paremman toisen eränsä ansiosta. Viides oli OriMK:n Niko Koskela.

Pikapäätöksen kautta voittoon

EM-sarjan osakilpailun viime vuoden keväällä voittanut Miro Sihvonen on taistellut viime kesästä lähtien polvivamman kanssa. Hän on välillä päässyt jo ajamaan ja kilpailuihinkin, mutta joutunut palamaan sairastuvalle polven tilanteen takia. Osallistumisestaan MX2-luokan Siilinjärven-osakilpailuun Sihvonen päätti taustajoukkojensa kanssa juuri kilpailun alla.

– Polvi ja ajo tuntuivat viimeisessä treenissä torstaina siltä, että pystyn ajamaan kisan. Oli myös hyvä saada heti kisa pois alta, ettei tule sitten ainakaan mietittyä sitä, kestääkö polvi ja jaksanko itse tauosta huolimatta ajaa, Sihvonen kertoi.

Sihvosen vahva vire pisti esiin heti aika-ajossa, missä hän oli ykkönen. Sihvosen paras noteeraus oli jopa MX1-luokan Kullasta rivakampi.

Ensimmäisen erän Sihvonen voitti kymmenellä sekunnilla ja toisen peräti puolella minuutilla.

– Ensimmäisessä erässä vein startin nimiini ensimmäistä kertaa SM-tasolla, joten sehän oli kiva startti kisaan. Yritin kuitenkin säästellä itseäni, etteivät käteni vain puudu tai etten itse väsy. Toisessa erässä vedin sitten tosissani, koska uskoin, että jaksan.

Yhteistulosten toiseksi ajoi Sihvosen seuratoveri Vantaan Moottorikerhosta, Aleksi Kurvinen. Hän myös johti hetken aikaa toista erää, kunnes Sihvonen tuli ohi. Hetkeä myöhemmin Kurvinen kaatui ja putosi useita sijoja, mutta onnistui nousemaan kolmanneksi. Ensimmäisessä erässä Kurvinen oli toinen. SM-pisteiden kakkosena Siilinjärvelle saapunut Kurvinen otti samalla sarjan ykköspaikan haltuunsa ensimmäistä kertaa urallaan.

Päivän kolmas oli Jämsän Seudun Moottorikerhon Santeri Kinnunen, joka taisteli toisessa erässä tiukassa puristuksessa kakkoseksi.

Neljäs oli Kiteen Moottoripyöräklubin Toni Koskinen ja viides Miehikkälän Moottorikerhon Elias Vanhalakka.

Sihvosen ohella sarjassa vieraili Orimattilan Moottorikerhon Valtteri Malin, joka on niin ikään kilpaillut EM-tasolla. Malin oli avauserässä kolmas, mutta keskeytti toisen kakkospaikalta.

Kovimmin osakilpailu kohteli sarjakärjessä Siilinjärvelle saapunutta Emil Silanderia. Espoon Moottorikerhon kuljettaja jäi avauserässä alkuruuhkiin, mutta nousi yhdeksänneksi. Toinen erä jäi Silanderilta kesken kärkipään taistossa rajun kaatumisen seurauksena.

Miro Sihvonen taiteili polvivammasta huolimatta ylivoimaisiin voittoihin MX2-luokassa. Kuva: SM-motocross tiedotus

Rainion voittokululle jatkoa

Sampo Rainiolle ei löytynyt tälläkään kertaa vastusta MXC/A-luokassa, missä hän kuittasi kaksi tyylipuhdasta erävoittoa. Vantaan Moottorikerhon juniori johtaa sarjaa maksimipistein.

Seuraavista sijoista kamppailtiin tasaisemmin ja päivän toiseksi nousi Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Jere Harju ennen Tampereen Motocrossin Kasper Kangasniemeä. Kummatkin ajoivat eräsijat kaksi ja kolme Harjun ollessa parempi toisessa startissa.

Myös nelos- ja vitospaikan kohtalo ratkaistiin tasapisteissä jälkimmäisen erän paremmuuden perusteella. Vantaan Moottorikerhon Miika Jukarainen oli päivän neljäs ja Keravan Motoristiseuran Tiitus Enjala viides.

ATV:n SM-avaus lauantaina

Siilinjärvellä ajettiin lauantaina Suomen Cup -sarjojen toiset osakilpailut sekä ATV:n SM- ja Suomen Cup -avaus.

ATV:n SM-osakilpailussa kärkipään sijoitukset menivät vahvasti ristiin. Voiton otti Suomenselän Moottorikelkkailijoiden Valtteri Vainionpää ennen Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitaloa ja Siilinjärven Vesan Miko Väisästä. QRF:n Niko Laakso ja Max Karilainen löytyivät seuraavilta sijoilta.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cupin kärkikolmikon muodostivat Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Jani Saarinen, Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen ja Tampereen Motocrossin Tuomas Bährend.

Kaksipyöräisten parissa alle 18-vuotiaiden MXJ-luokan Suomen Cup -jatkui Imatran Moottorikerhon Matias Vesterisen hallinnassa kahden erävoiton merkeissä. Sipoon Moottorikerhon (SiMK) Kimi Koskinen oli toinen ja Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Arttu Sihvonen kolmas.

35-vuotiaiden veteraanien (MXV35) erät menivät Karkkilan Moottorikerhon (KarkMK) Niko Kalatielle. SiMK:n Alexander Wiik oli päivän toinen ennen Oulun Moottorikerhon Markus Jaakolaa.

45-vuotiaiden veteraanien (MXV45) voittoa juhli Turun Moottorikerhon (TMK) Miska Aaltonen. Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Tommi Laine oli toinen ja HyMK:n Lari Lehtiö kolmas.

55-vuotiaiden veteraanien (MXV55) ykkönen oli Mikkelin Moottorikerhon Antti Paasonen, joka kukisti niukasti KarkMK:n Pasi Virtasen. Kolmas oli TMK:n Jari Lehto.

Suoraa lähetystä

SM-sarja sai erityishuomiota ja julkista arvonnousua Siilinjärven sunnuntaissa, kun kaikki kilpaerät näytettiin ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä Nelosen Ruutu -palvelussa.

SM- ja Suomen Cup -sarjojen kolmas osakilpailu ajetaan Torniossa kahden viikon kuluttua.

 

Uusin numero