Sanna Kärkkäinen teki enduron suomalaishistoriaa

Jämsässä ajettiin viikonloppuna kolmas enduron EM-osakilpailu ja samassa yhteydessä ajettiin myös kaksipäiväinen SM-osakilpailu. Kisareitti oli haastava ja kilpailua jouduttiin lyhentämään sunnuntaiksi.

Kärkkäinen johti naisten sarjaa ennen Suomen osakilpailua  22 pisteellä ennen Ranskan Audrey Rossatia.

Kuskien tiedossa oli, että kisasta tulee rankka tiukan aikataulun ja rankan reitin takia. Reitti oli jaettu kahteen lenkkiin, joiden välissä oli välihuolto.

Toinen lenkki sisälsi pitkän ja rankan siirtymän, jossa oli mukana useampikin vaikeampi mäki.

Myös Kärkkäinen joutui työntämään pyöräänsä paikoin useaan otteeseen, kun mäessä oli muita kuljettajia jäänyt jumiin.

Kärkkäinen sai ensimmäisellä kierroksella  seitsemän AT-minuuttia kyseisellä siirtymällä ja loppupäivä menikin niin tiukalla aikataululla, että päivän aikana hän ei kerennyt syömään ollenkaan paria suklaapalaa ja magnesium-lisää lukuunottamatta.

Toisella kierroksella Kärkkäinen otti vain neljä AT-minuuttia lisää. Näin ollen Kärkkäinen oli ainut nainen, joka kerrytti EM-pisteitä lauantailta, kun muilla naisilla tuli AT-minuutit täyteen tarkoittaen sitä, etteivät he saaneet tulosta.

Sunnuntaina kisaan starttasi 11 naista Hanna Mertsalmen keskeytettyä loukkaantumiseen lauantaina.

Naisten osalta kisaa lyhennettiin yhteen kierrokseen ja muut luokat ajoivat kaksi kierrosta. Reittiä oli vain hieman helpotettu lauantain jälkeen.

Ensimmäisellä maastokokeella Ruotsin Hanna Bertzelius kellotti pohjat Kärkkäisen jäädessä muutamalla kymmenyksellä toiseksi.

Toisella maastokokeella Kärkkäinen tiesi tilanteen ja pisti parastaan kellottaessaan yli minuutin pohjat.

Viimeisellä maastokokeella Kärkkäinen ajoi myös yli puoli minuuttia kovemman ajan ennen toiseksi tullutta Marita Nyqvistiä. Lopulta kokonaisero oli 2.56 minuuttia.  Kolmanneksi  ajoi  Ruotsin Emmily Smalsjö.

EM-sarjassa toisena ollut Audrey Rossat jäi viidenneksi ja molempien päivien yhteistuloksissa Rossat sai  kasaan vain 11 pistettä.

Näin ollen Kärkkäinen karkasi 49 pisteen karkumatkalle ja se riittää varmistamaan hänelle Suomen historiassa siis kautta aikojen ensimmäisen naisten enduron Euroopan mestaruuden.

Saksassa ajetaan lokakuun lopussa viimeinen osakilpailu, jossa jaetaan vain 40 pistettä. Rossat ei siis pysty saamaan eroa kiinni, vaikka Kärkkäinen ei ajaisikaan Saksassa. Kärkkäinen kuitenkin lähtee mukaan kisaan hakemaan puhdasta sarjaa.

Uusin numero