Salminen silmäilee podiumille

Keväisen loukkaantumisen vuoksi Italian, Puolan ja Slovakian osakilpailuista sivussa ollut Salminen sivaltaa Kreikassa ensimmäisen kerran MM-tasolla uudella 2-luokan Husqvarna-pyörällä.
– Kiva päästä taas tositoimiin. Nilkka on ihan ok, eikä se häiritse ajamista, vaikka se on varmaan vieläkin aika tuhdissa kunnossa suorituksen jälkeen.

Seitsenkertainen maailmanmestari Salminen palaa parrasvaloihin ilman pistepaineita. Mitalit ovat jo karanneet Mika Aholan ja espanjalaisen Ivan Cervantesin johdolla muille kaudella 2010, josta Kreikan lisäksi ovat jäljellä edelleen Turkin ja Ranskan kaksipäiväiset osakilpailut.
– Pyörän kehitystyön kanssa on yritetty mennä kovasti eteenpäin, mutta kisatilannehan näyttää vasta lopullisesti, miten siinä on onnistuttu. Syksyn kisat ovat siksi lähellä toisiaan, että käytännössä tällä nykyisellä paketilla mennään kauden loppuun asti.

Salminen kiirehti alkukaudella parhaimmillaan kolmanneksi Espanjassa ja Portugalissa, kunnes oikean jalan nilkan harvinaislaatuinen telaluun murtuma kaatoi lajinsa legendan leikkauspöydälle.
– En lähde asettamaan itselleni mitään sijoitustavoitetta Kreikassa, mutta tietenkin yritän sinne, missä oli ennen loukkaantumista. Podiumsijoitus on realistinen, sanoo Salminen.
Serresissa ajetaan lähes samalla reitillä kuin viime vuonna.
– Mukaan on tullut yksi uusi extreme-testi, joka on kuitenkin enemmänkin kapea crossitesti. Se tutumpi extreme on toisaalta aika paljon viime kautta miedompi.
Maastokokeita tavallaan kovemmaksi haasteeksi onkin osoittautumassa Serresia jo turhankin tiukalla otteella hyväillyt helle.
– Perjantaina aamullakin lämpöä oli jo tuollaiset 33 astetta, vaikka auringosta oli nähty vasta ensimmäiset pilkahdukset. Tuulikaan ei tuo tilanteeseen suuremmin helpotusta, koska sekin on siksi kuuma, Salminen kuvailee haastavia olosuhteita.

Salminen on MM-sarjassa sijalla 13 pistein 76. Hänen BMW-Husqvarna -tiimikaverinsa Marko Tarkkala löytyy 105 pisteellä kuusi pykälää korkeammalta. Tukevan otteen mestaruuteen omaavalla Aholalla on plakkarissaan 241 pistettä.

Tarkkala lähtee toiveikkaasti Kreikan kisaan. Nousussa oleva Tarkkala takoi tähän mennessä kauden parastaan kesätauon ja juhannuksen alla Slovakiassa, jossa hän kipusi molempina ajopäivinä 2-luokassa kuudenneksi.
– Kauden mittaan ollaan menty koko ajan eteenpäin. Toivottavasti sama suuntaus jatkuu täällä Serresissakin, jonka maasto sopii ainakin minulle kauden aiempia osakilpailuja paremmin.
Tarkkala tuntee nuo rutikuivat maastot jo kuin omat taskunsa.
– Eipä niihin ole tarvinnut oikeastaan sen suuremmin enää tutustua. Hellettä ja pölyä piisaa, mutta en usko, että jälkimmäisestä on hirveästi haittaa lauantaina ja sunnuntaina.
Tarkkalakaan ei levännyt suinkaan laakereillaan kesätauon aikana.
– Kyllähän tuon pyörän kanssa tuli väännettyä ihan riittävästi kesällä. Töitä on tehty paljon varsinkin jousituksen kanssa.

Tiedote: Kari Aho

Uusin numero