Salminen revanssi mielessään Sixille

Juha Salminen lähtee ajamaan revanssi mielessään maanantaina Portugalissa käynnistyvää enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittaista MM-joukkuekisaa.

Henkilökohtaisen MM-sarjan kaikkien aikojen menestynein kuljettaja on voittanut upealla urallaan viisi joukkuemestaruutta, mutta vaativa ja vaiherikas Sixi ei ole ollut aina pelkkää juhlaa Salmisenkaan, 33, osalta.

– Eihän Sixi olisi Sixi, ellei siellä tapahtuisi jotain ihmeellistä minulle, hymähtää Salminen viitaten lähinnä kahden viime vuoden tapahtumiin, jolloin kestosuosikkeihin lukeutuva Suomi on jäänyt mitalikolmikon ulkopuolelle.

Vuonna 2007 tuomaristo hylkäsi Salmisen ajosuorituksen Chilessä. La Serenan pettävään rantahiekkaan jumittunut suomalainen sai sivullisilta pyörän työntöapua – sitä pyytämättä.

Viime syksynä Suomi taisteli Kreikan Serresissa viimeisen ajopäivään asti himmeistä mitaleista, kunnes kohtalo puuttui julmasti peliin loppucrossissa. Enduro 2-luokan kärjessä viiden maastopäivän jälkeen kiitänyt Salminen kaatui loppucrossin uusintastartissa lähtösuoraa seuranneessa mutkassa.

– Kahteen viime vuoteen on tosiaankin mahtunut tuota ylimääräistä ohjelmaa. Jostain ihmeen syystä suoritukseeni on tahtonut tulla jotain aivan ihmeellistä, vaikka en itse olekaan välttämättä mokannut.

”Uusi Sixi, uudet kujeet”

Vuonna 1995 Sixin debyyttiinsä Puolassa tehneen ja Suomen seitsemättä sekä samalla viimeistä mestaruutta Uudessa-Seelannissa 2006 voittamassa olleen Salmisen katse siintää kuitenkin tiukasti ja keskittyneesti ensi viikon tapahtumissa.

– Uusi Sixi ja uudet kujeet. Lähdetään siitä, että joukkueen suoritus pysyy kasassa siitäkin huolimatta, jos urakka pitäisi sisällään jotain henkilökohtaista draamaa.

Salmisen lisäksi Suomen kuusikossa kilpailevat Samuli Aro, Marko Tarkkala, Valtteri Salonen, Eero Remes ja Simo Kirssi.
Tasoa, taitoa ja nopeutta siis löytyy, joten tuolla nipulla ei voi olla muuta tavoitetta kuin mestaruus, vaikka varsinkin Ranska, Espanja, USA, Italia ja Australia ovat taatusti kovia myös Portugalissa.
Salminen on tutustunut huolella Figueira de Fozin reittiin.

– Ihan hyvältähän se näyttää. Reitiltä löytyy pehmeää hiekkaa oikeastaan kaikissa olomuodoissa, mutta vastapainoksia myös kivikovaa pohjaa. Hiekka on tunnetusti hyvä alusta meille suomalaisille, mutta omasta mielestäni tuota pehmeää biitsihiekkaa olisi saanut olla ehkä hieman vähemmän.

Suomen joukkueet 12.-17. lokakuuta Portugalin Figueira de Fozissa ajettavassa enduromoottoripyöräilyn kuuden päivän mittaisessa (ISDE) MM-joukkuekilpailussa.

Trophy-joukkue:
Eero Remes, KTM (E1)
Juha Salminen, BMW (E2)
Valtteri Salonen, Husaberg (E2)
Simo Kirssi, BMW (E2)
Marko Tarkkala, BMW (E3)
Samuli Aro, KTM (E3)
Joukkueenjohtaja: Pekka Kulju

Junior Trophy:
Antti Hellsten, KTM (E1)
Olli Turma, KTM (E1)
Oskari Kantonen, KTM (E2)
Roni Nikander, KTM (E3)
Joukkueenjohtaja: Jari Kakko

Uusin numero